Balog, Rétvári és az innovatív testnevelő tanár – Valahogy így képzelik az oktatás átalakítását

  • narancs.hu
  • 2016. március 2.

Narancsblog

Senki nem szavazott rá, mégis ő lett a befutó. A helyesírással küszködő testnevelő tanárt az államtitkár védte meg Balog Zoltán nevében. Lehet, hogy már a Klik átalakítása jegyében?

„El kell ismerni, hogy „beszorították« a vezetői jogköröket, vagyis a vezetői felelősség ma már nem olyan egyértelmű, mint korábban volt, szükség van ennek a részbeni helyreállítására” – mondta tegnap Balog Zoltán a közoktatásról tartott parlamenti vitanapon, és úgy tűnik, ez a bizonyos „részbeni helyreállítás” máris kialakulóban van, igaz, nem a miniszter, hanem a nevében eljáró Rétvári Bence jóvoltából. Az államtitkár ugyanis briliáns érveléssel védte meg Konkoly Béla testnevelő tanárt, akit úgy neveztek ki egy szegedi kollégium igazgatójának, hogy a nevelőtestület, a diákönkormányzat, az alkalmazotti tanács és az intézményi sportmunkaközösség is egyhangúan a korábbi igazgatót támogatta, és Konkoly az összes szavazáson nulla szavazatot kapott.

false

 

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

És akkor mi van? Rétvári Szabó Sándor szocialista képviselő kérdésére – „Miért hagyta teljesen figyelmen kívül a Klik a szegedi kollégiumigazgató választásnál a tantestület egybehangzó véleményét?” – ezt tudta válaszolni: a döntéshozatal „a tankerületi igazgató hatásköre, aki döntését nem köteles megindokolni”.

Vagyis tök mindegy, mit gondolnak, hogyan szavaznak az érintettek, hiszen úgyis a tantestületi igazgatónak van igaza, ráadásul – ahogyan ezt Rétvári kifejti – „a tankerület célja, hogy a Szegedi Városi Kollégium valamennyi tagintézménye élén olyan szakmailag elkötelezett, innovatív vezető álljon, aki eleget tesz a modern kori kihívásoknak és a magas szintű elvárásoknak”.

Mivel manapság mást sem hallani, mint hogy a közoktatási rendszer átalakításra szorul, hogy vannak hibák, de majd kerekasztal így meg úgy, nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy Konkolyt már ennek a jegyében védi Rétvári Bence. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a tesitanárnak milyen vezetői képességei, referenciái vannak, illetve hogy mennyire gyakorlott ismerője egy kollégium működésének, ám az bizonyos, hogy máris roppant innovatív eljárással módosította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, jelesül nem tudta helyesen leírni Klebelsberg nevét, azt írta helyette, hogy Klebersberg.

Látva az elmúlt hetek kormányzati törekvéseit, a minisztérium vagy a Klik reakcióit, Konkoly mellényúlása/tudatlansága jelképes dolog, mert mi ez, ha nem Balogék reformjának a metaforája? Bárki komolyan gondolja, hogy a változások jelentősebbek lesznek egy betűhibánál? Még szép, hogy Balogék kiállnak Konkoly mellett a parlamentben, ahogy arról sincs tudomásunk, hogy a Klik nagyasszonyának tárgyi tévedésektől hemzsegő, vérciki facebookos ámokfutását is bárki megszólta volna a kormányoldalról.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.