Hazaárulók a Velencei-tónál

  • narancs.hu
  • 2019. július 23.

Narancsblog

„Az igazi fényűzés az volt, mikor egy sikeres vizsga után Varsóba ment Cseh Katalin.”

Olyan leleplező cikket közölt a Magyar Nemzet hétfőn Cseh Katalinról, a Momentum EP-képviselőjéről, mely elsőre paródiának tűnik.

Azt állítják a „Hamis imázsépítés a Momentumban” című írásban, hogy Cseh 2014 decemberében egy tüntetés szónokaként emigráns orvosként mutatkozott be, és még azt is mondta: addig nem térhet haza, amíg Orbán Viktor kormányon van.

Ám ehhez képest – és ez a lényeg – „2015. július elején a soproni VOLT fesztiválon bulizott, majd néhány hét múlva egy tengerparton olvasta e-könyvét, augusztus elején pedig a Velencei-tónál pihente ki a lét könnyűségének fáradalmait”. A cikk szerzője mindezt olyan stílben tálalja, mintha a luxus és a rongyrázás csimborasszója lenne, ha valaki a VOLT Fesztiválra meg a Velencei-tóhoz megy, ráadásul e-könyvet is olvas. Pláne a tengerparton. Mindez persze

csak akkor szúr szemet a kormánysajtónak,

ha Cseh Katalinról vagy valaki más, ellenzékiről van szó. Ilyenkor a Magyar Nemzetnél (és a többieknél) minden megengedett, minden bizonnyal azt is fényűzésnek és pazarlásnak tálalnák, ha ezek az emberek a TESCO-ban vagy egy turkálóban vásárolnak.

Cseh Katalin éppen luxusutazáson Debrecenben

Cseh éppen luxusutazáson rázza a rongyot Debrecenben

Fotó: Facebook/Cseh Katalin

De hát nem újdonság, hogy az ún. kormányközeli sajtó nem válogat az eszközökben: ha az a feladat, hogy Cseh Instragram-fiókjának tartalmából kell hírt hamisítani akkor abból lesz „tényfeltáró újságírás”, ha más hazugságokat kell igazként tálalni, akkor abból.

Az sem zavarja őket, hogy amikor kiszerkesztik azt, hogy a Momentum politikusa a közösségi oldalán „egy jóval a magyar átlag feletti életszínvonalon élő fiatal világpolgár képét rajzolja elénk”, akkor azzal a Csehnél sokkal jobban ismert, „saját lábon álló" fiatal magyar házaspárt juttatják az eszünkbe, akik olykor a VOLT Fesztivál VIP-sátrából posztolgatnak, vagy azt a szintén saját lábon álló, többszörös lap- és Porsche tulajdonos fiatalembert, akinek a neve – apjának köszönhetően – összefonódott az unortodox gazdaságpolitikával.

Csakhogy róluk egy szót sem írnak, mivel szerintük „az igazi fényűzés az volt, mikor egy sikeres vizsga után Varsóba ment Cseh Katalin, hogy a Marriott luxusszálloda 40. emeleti panorámás bárjában koktélozzon”. Mindezt elintézhetnénk annyival, hogy ez megint

a házmestervirtus szokásos túlhabzása,

és csak valami buzgómócsing próbálja észrevetetni magát, csakhogy az elmúlt hetekben a szokásosnál is jobban elszaporodtak a hasonló tartalmú írások – elsősorban azért, mert az ellenzéki pártok nem támogatták az fideszes EP-képviselők alelnöki megbízatását. És e szövegekben egy újabb elem is megjelent, merthogy nemcsak Velence-tavi sütkérezésekkel vádolják a Momentum és más ellenzéki pártok politikusait, hanem egyenesen hazaárulással.

Donáth Anna hazát árul egy tüntetésen

Donáth Anna hazát árul egy tüntetésen

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Persze amikor Fricz Tamás – szintén a Nemzetben – azt kérdezi, hogy „mivel »érdemeltük ki«, mi magyarok, hogy az unió egészében szinte csak nekünk legyen erkölcsi értelemben hazaáruló ellenzékünk”, vagy amikor Kondor Katalin a Magyar Hírlapban azzal jön, hogy „vannak emberek, akikkel nem lehet úriemberként viselkedni” és arra jut, hogy „egy országnak mindig kell legyen olyan törvénye, amely meghatározza, mi a hazaárulás és hogyan büntethető”, még mondhatjuk, hogy két futóbolond uszít, ahogy a későbbiekben arra is, ha valami Fidesz-képviselő a „véleményformáló civilekre” vagy egyenesen a népre hivatkozva követel majd határozottabb fellépést hazaárulás-ügyben, ám félő, hogy akkorra végérvényesen késő lesz.

Mert ha a Momentum másik EP-képviselőjének, Donáth Annának nem a Facebbokon, hanem a bíróság előtt kell elmondania, hogy az „nem hazaárulás, hanem kiállás a magyar emberek érdekei mellett”, ha nem támogatják, hogy fideszes EP-képviselők bizottsági tisztségeket töltsenek be, az egyúttal azt is jelenti, hogy bárkin bármikor számon kérhetik a „hazaszeretetet”.

(Nyitókép: az Artemy nevű milliárdokat érő luxusjacht, amin 2016-ban Mészáros Lőrinc nyaralt. Fotó: Sióréti Gábor)

Találtunk egy rejtélyes luxusjachtot - Mészáros Lőrinccel a fedélzetén

Képeken és videón is megmutatjuk, hogyan élvezi munkája gyümölcsét a nemzeti nagytőke. Fehér szuperjacht siklik ki a zadari kikötőből, mögötte egy fekete gumicsónakban Mészáros Lőrinc figyeli, ahogyan a négyfős legénység teszi a dolgát. A kormányos a móló mellett elhaladva enyhén balra veszi az irányt.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.