Igazoltatni jó – a legrosszabb rendőrvicc

  • narancsblog
  • 2013. június 13.

Narancsblog

Megy haza a rendőr, épp az ételosztás mellett visz az útja, amikor látja, hogy körözött elemek próbálnak elvegyülni a tömegben, éhező hajléktalanoknak álcázva magukat…

Válaszolt a rendőrség az Indexnek, miért igazoltatták több alkalommal is az ételért sorban álló hajléktalanokat a Blaha Lujza téren. Nos, elsősorban közlekedésbiztonsági okokból. „Gyakran megzavarták a Rákóczi út gyalogos- és járműforgalmát, és ezt a helyzetet a segélyszervezetek jelen lévő munkatársai nem tudták megfelelő módon kezelni” – írják. Biztos igazuk van, bár az Index fotóján nem is a Rákóczi úton áll a sor, amikor zajlik az igazoltatás. Arra viszont kíváncsiak lennénk, hogy is van ez a közlekedésbiztonsággal – akár a Rákóczi úton? Mit csináltak a sorban állók? A buszsávban álltak, és unalmukban ijesztgették a 7-es buszt? Nem engedték el az Astoria felé igyekvő gyalogosokat? Leszólították őket? Lejmoltak? Arra is kíváncsiak lennénk, hogy a segélyszervezetek jelen lévő képviselői miért nem tudták „a helyzetet megfelelő módon kezelni”? A dolguk lenne bármiféle kezelés?

Rendőrségi szóhasználattal, igencsak életszerűtlen, hogy az a legnagyobb baj a sorban állókkal, hogy zavarják a forgalmat – sokkal nagyobb baj, hogy egyáltalán be kell állniuk abba a sorba. S mutasson már valaki akár egy olyan rendőrségi tankönyvet is, mely szerint egy forgalomtechnikai problémát igazoltatással kell vagy lehet megoldani, nem pedig olyan eszközök alkalmazásával (például rendőri biztosítás), ami a forgalmi zavar elhárítására irányul.

Szerencsére a rendőrségi válaszból az is kiderül, hogy a közlekedésbiztonság csak az egyik oka volt az igazoltatásnak. A másik, hogy „azt tapasztalták az elmúlt időszakban, hogy a segítségre szoruló hajléktalanok közé sok körözött ember próbál elvegyülni, akiket csak igazoltatással lehet kiszűrni”.

Ezt vajon hogy kell elképzelni? Megy haza a rendőr (párosával, hogy el ne tévedjen), s épp az ételosztás mellett visz az útja, amikor látja, hogy körözött elemek próbálnak elvegyülni a tömegben, éhező hajléktalanoknak álcázva magukat? Nem az a lenne dolga, hogy ha gyanúsat tapasztal, azonnal jelenti? Másnap felveszi a szolgálatot és elmotyogja a felettesének, hogy „mintha láttam volna már ezt és ezt és ezt a pofát a klosárok között, és pont úgy néztek ki, mint azok a rosszarcúak a faliújságon, a fantomképek között”?

De minden jó, ha a vége jó: a rendőrségi közlemény szerint „a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi rendőrkapitányságának vezetése az ételosztást végrehajtó szervezettel többször felvette a kapcsolatot a problémák megelőzéséhez, és a sikeres együttműködésnek köszönhetően a rendőri jelenléttel kapcsolatban sem a szervezet, sem a hajléktalanok, sem pedig a lakosság részéről panasz nem merült fel”. Ki kérdezte erről a hajléktalanokat?

Igazabb lett volna, ha azt írják, hogy csak azért igazoltatták a sorban álló hajléktalanokat, hogy addig se unatkozzanak, míg rájuk kerül a sor a kondérnál, mert így megint csak az történt, ami oly sokszor a közelmúltban: a rendőrök afféle vakításként, úgymond a polgárok megnyugtatására a legelesettebbeket vegzálták.

Azokat, akik képtelenek megvédeni magukat.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.