Navracsics a földijeinek osztja a pénzt – és még büszke is rá

  • narancsblog
  • 2014. január 6.

Narancsblog

Eddig nem sokat hallhattunk a Veszprém megyei II. osztályban játszó csapatról, a Márkó SE-ről, most azonban felkerült a futballtérképre. Igaz, nem  az eredményei miatt – a hetedik helyen zárta az őszi szezont, legutóbb 5-4-re kikapott az Ősi SE-től –, hanem annak köszönhetően, hogy Navracsics Tibor szponzorálta az utazásaikat az idegenbeli meccsekre, legalábbis a Blikk erről számolt be.

Pontos összeget nem tudni, csupán azt, hogy a támogatás annak a 43 milliónak a része, amit Navracsics az elmúlt tíz hónapban osztogatott saját miniszteri keretéből a talpasainak. A kedvezményezettek között ugyanis szinte kizárólag olyan szervezetek, egyesületek voltak, akik a miniszter választókerületében működnek.

De miért éppen Márkó? Miért nem a bajnokság éllovasa, a Nemesszalók? És miért épp a megye kettő? Miért nem a megye egy? Vagy a három?

Hát, mert nekik volt pofájuk koldulni némi alamizsnáért! „Navracsics Tibor, amennyiben lehetősége van, országosan is több civil szervezetet segít anyagilag, de miután fogadóóráira Veszprémből és környékéről érkeznek támogatási kérések, ezért fordulhat elő, hogy az említett térségből kerül ki a támogatottak többsége” – magyarázta a Blikknek a minisztérium sajtósa, és nem szakadt le a plafon. Navracsics ezzel ugyanis beismerte, hogy a fogadóóráin helyi szintű koldulás zajlik, vagyis a Fidesz Veszprém megyei, 7. számú választókerületi képviselője – miniszterként! – privát nyaloncainak osztogat közpénzt. Ezek szerint tehát mondjuk szerdán, 16–18 óra között a környékbeli alattvalók a nagy hatalmú képviselő úr elé járulhatnak – kell sorszámot kérni? –, az meg eldönti, kinek ad, és kinek nem. És szerinte ez így van rendjén.

Mi lesz itt, ha elkezdődik a kampány? Pénzeső? Navracsics kiáll a pártiroda ablakába, és az összesereglett nép elé szórja a miniszteri keretet 20 forintosokban? Mint régen a nagyurak? Azért emlékeztetnénk rá, hogy ők többnyire a sajátjukból állták a pénzeső költségeit.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.