Önkéntes rendőrök, munkásőrök, ifjúgárdisták, felvirradt a napotok!

  • narancs.hu
  • 2016.06.19 12:06

Narancsblog

„A kormány kiemelt feladatának tekinti a hazafias nevelést és az utánpótlásképzést.” De ennyire?

A magyar már csak ilyen, harcolni, küzdeni akar. Pláne, ha azok a szervek, amelyeknek ez lenne a dolguk, nem garantálják a biztonságunkat.

Minap két helyről is hallhattuk, hogy a civil erőszakszervezeteké a jövő. Pintér Sándor a „XXI. Polgárőr Napon” azzal jött, hogy azért csökkent a bűncselekmények száma, mert „a helyismerettel, kapcsolati rendszerrel rendelkező polgárőrök olyan tudás birtokában vannak, amelynek szakszerű, rendőri felhasználása meghozta az elvárt eredményt, az adott terület közbiztonságát, nyugalmát”. Erre kontrázott rá Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke, aki elégedettséggel nyugtázta: „A rendkívüli helyzetek egyre több embert késztetnek arra, hogy megtanulják, miként védhetik meg magukat, családjukat, közösségüket egy esetleges fenyegetettségtől.”

false

 

Fotó: fortepan.hu

Noha úgy tűnik, e beszámolók valamiféle össznépi sikerként kezelik e nagyfokú lelkesedést, ne dőljünk be a süketelésnek. A lényeget Széles fejtette ki, amikor azt mondta: „A kormány kiemelt feladatának tekinti a hazafias nevelést és az utánpótlásképzést.” Ez pedig azt jelenti, hogy a lelkes önkéntes-polgárőr felbuzgás sokkal inkább felülről vezérelt manipulatív sokkolás, mint őszinte civil megnyilvánulás. Nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben épp a polgárőrök, a tartalékosok, önkéntesek stb. kezdeményeznék a sorkötelesség visszaállítását, az iskolai leventeképzés bevezetését, ami előtt természetesen a kormány is földig hajolna – kerül, amibe kerül.

Mert ne feledjük, a „hazafias nevelés”, az „utánpótlásképzés” leginkább azt bizonyítja – amellett, hogy a magyar fegyveres erők jelenleg alkalmatlanok feladatuk maradéktalan elvégzésére –, hogy ha a szükség úgy hozza, Orbánék immár a népi erőket is mozgósíthassák hatalmuk megőrzése érdekében. „Kritikus helyzetekben az emberekben felerősödik a hazaszeretet, a hazáért való tenni akarás is” – mondta tegnap Széles Ernő, és ne legyenek kételyeink, jelenleg Magyarországon kizárólag az számít a kritikus helyzetnek, amit Orbán Viktor annak tart.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.