Orbán legújabb süketelése: Magyarország büszke arra, hogy az Európai Unió tagja lehet

  • narancs.hu
  • 2016. június 19.

Narancsblog

A mi kis Hunyadi Jánoskánk a két félidő közti szünetben megmenti Nagy-Britanniát (is).

Figyu, a végén még az is a magyar miniszterelnök sikere lesz, ha Nagy-Britannia az Európai Unióban marad, ugyanis a magyar kormány Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzése mellett érvelő hirdetést jelentet meg hétfőn a brit sajtóban – erősítette meg Kovács Zoltán kormányszóvivő az erről szóló német sajtóértesüléseket vasárnap az MTI-nek. Kovács bejelentése után morfondírozhatnánk azon, hogy micsoda rinyálás kezdődne itt, ha mondjuk a közelgő kvótanépszavazás előtt bejelentené a német kormányszóvivő, hogy

Merkel a köztévében, a Magyar Időkben

meg a Pesti Srácokban fizetne azért, hogy „ne mutassuk meg Brüsszelnek”, de mivel ilyesmi csakis Orbán Viktornak juthat eszébe, ennél talán érdekesebb, hogy mi lehet a dolog hátterében? Mit jelent az, amit Kovács mondott, hogy „Magyarország szerint Nagy-Britannia uniós tagsága azért fontos, mert az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg”?
Bármiben lefogadnánk, hogy Orbán értelmezésében az „erős Európa” természetesen nem erős (határozott) Európát jelent, hanem azt a fejőstehenet, amelytől számolatlanul lehet lenyúlni pénzt, s elkölteni díszburkolatra, kisvasútra, stadionra.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

S ebben a képletben Nagy-Britanniának is megvan a maga szerepe, hiszen százezrekben mérhető azon honfitársaink száma, akik épp az uniós szabályoknak köszönhetően – az itthoni kilátástalan helyzetükben – találtak új hazát a Londonországban. Mi lesz velük, ha Nagy-Britannia kilép?
Erről természetesen egy szó sem esik Orbán hirdetésében. Ehelyett ezzel a szöveggel próbálja holnaptól meggyőzni az brit olvasókat: „A döntés a tietek, de Magyarország büszke arra, hogy veletek együtt az Európai Unió tagja lehet”. Hogy oda ne rohanjunk.
Csupán azt nem értjük, hogyan lehetséges az, hogy az elmúlt hat évben eddig még egy árva hangot nem hallottunk a kormány részéről a tekintetben, hogy Magyarország saját magán kívül bármire is büszke lenne?  És vajon tényleg annyira hülyék a brit olvasók, hogy ezt a szöveget beveszik majd, és

rohannak a bennmaradás mellett szavazni?

Ne vicceljünk már!
Ennek a hirdetésnek egyedüli hatása csupán az, hogy ha úgy hozza sors (hozza úgy!), és Nagy-Britannia továbbra is az EU-ban marad, akkor Orbán nemzetközi sajtótájékoztatón áll majd ki a világ elé, hogy közölje: Magyarország mentette Nagy-Britanniát az unió számára.
Ráadásul meg lesz róla győződve, hogy valóban így történt.




Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?