Olvasói levelek 2023/3.

  • 2023. január 18.

Olvasói levelek

Reakció Martos Levente Balázs teológussal készült interjúnkra.

„Ennek része lesz egyfajta ítélet is”, Magyar Narancs, 2022. december 15.

Teológiai főiskolai tanárként szeretnék hozzászólni a Martos Levente Balázzsal készített interjúhoz, amelynek a témája a világvége keresztény értelmezése volt. Markó Anita világos kérdéseket tett fel az interjúalanynak. Ezekre reflektálok, csupán a leglényegesebb pontra szorítkozva:

A világvégét nem Isten beavatkozása idézi elő a kereszténység ősforrása, a Biblia szerint. Az emberi bűn (= önzés) kiteljesedése sodorja a totális pusztulás szélére az emberi civilizációt. Jézus visszajövetelének a „Deus ex machiná”-ja pedig megmentő, szabadító beavatkozás lesz e vészhelyzetben. Egy ó- és egy újszövetségi részletet idézek ezzel kapcsolatban:

„Gyászol és megromol a föld, elhervad és megromol a föld kereksége… A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket… Ezért átok emészti meg a földet… Romlással megromol a föld, töréssel összetörik a föld, rengéssel megrendül a föld, inogva meginog a föld, miként a részeg, meglódul, mint a kalyiba. Ránehezedik bűne, elesik, és nem kel fel többé.” (Ézsaiás 24,4-6.19-20)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk