Olvasói levelek 2023/6.

  • Narancs
  • 2023. február 8.

Olvasói levelek

„Bizony, beszivárgott ide is” (Magyar Narancs, 2023. január 19.) – Barotányi Zoltán cikkére válaszol Dr. Kató Ferenc.

Mindig figyelemmel olvasom Barotányi Zoltán cikkeit, amelyek alaposak, részletesek. Érdeklődéssel olvastam Varga Júlia és Tóth István János kutatókkal készített interjúját is. Nem vitatva a kutatók értékes munkájának eredményeit és felfogásuk morális megalapozottságát, szerintem sem módszertanilag, sem tudományosan nem helytálló a BBC-t referenciaként, viszonyítási alapként kezelni egy olyan kutatásban, amely a magyar médiát vizsgálja. Éspedig azért nem, mert a BBC megalakulása, 1922 óta soha egyetlen pillanatra nem volt és ma sincs olyan magyar sajtótermék, média, legyen bármilyen színezetű, amely céljaiban, működési elveiben vagy – ami a kutatás területe volt – szóhasználatában akár csak hasonlított volna rá. Ezért a kutatás eredménye félrevezető, nem tekinthető hitelesnek. (Mintha egy halon számon kérnénk, miért nem tud járni.) Ami a lengyel sajtót illeti, a magyar sajtó sok tekintetben példát vehetne arról, színvonalban, szakmaiságban. Egy dolgot kivéve: ami Oroszországot illeti. Ha van Közép-Európában az oroszok kárára rettenetesen, helyenként már-már betegesen elfogult sajtó, akkor a lengyel az. (Ennek okát ismerjük, de attól még nem objektív.) Elfogult forrásokból pedig sok minden származhat, de reális, körültekintő értékelés nem nagyon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.