"Olvasói levelek" - A szerk.: Szavazz!

  • .
  • 2009. június 11.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2009. június 4. Tisztelt Szerkesztőség! Mérnökember volnék, nyugdíjas, vizes, ahogy mi szoktuk mondani, öntsünk tiszta vizet a pohárba! Pontokba szedve mondanám el, mit értek ezen, mérnökember lévén. Egyetértek a T.
Kollektíva azon meglátásával, hogy itt hazánk demokratikus fejlődésének kérdései vannak terítéken. Aki nem látja a soron köv. szavazás jelentőségét, az úgy van, mint fával az erdő. És azt hiszem, ez itt a lényeg. Az átmeneti nehézségek ne csorbítsák elkötelezettségünket! És főleg szavazási hajlandóságunkat! Lássunk távolba!

Helyeslem a kollektíva elgondolását, haladjunk végig a politikai spalettán jobbról balra! Mindjárt a szélen az eszelős tekintetű nemzetvezető asszony, akit a városban szétszórt vadplakátok eléggé el nem ítélhető módon náci Barbie-nak neveztek - mintha bizony valami rémálom vinne vissza a múltba, ahol a Frau Sturmbandführer félreértésből a megszállott nevenincs k-európai ország nemzeti viseletében jelenik meg a tiszteletére rendezett jelmezbálon, és elsőre még nem érti, hogy miért néznek rá ilyen merev arccal, de a félelem szagát annyira szereti, hogy ez így a legjobb, ez, a háborodottak kételyt nem ismerő szenvedélye: velem vagy tőlem lehet félni, válasszatok; a lehajtott fejekben meg derengeni kezd a felismerés, hogy micsoda erő az, ha valakinek semmi nem kínos - határolódjunk el! Mindez félreértés, hiszen itt vagyunk, itt és most, mindez nem lehet, ilyen nálunk nem terem, ez csak múló gyerekbetegség, köze nincs a rendes politikához, pláne a balodali pártok tisztességgel végzett ún. társadalompolitikai tevékenykedéséhez. Hiába, a népet nevelni kell. Mussz. Méghogy a kiábrándult MSZP-szavazók! Hogy pont ők! Ugyan! Lári-fári! Nálunk kérdésre ezt mindenki cáfolta, úgyhogy.

Haladhatunk tovább. A nagy jobbközép gomolygásra ne is vesztegessünk sok szót, egyetértek a kollektíva azon meglátásával, hogy nem adták elég bizonyítékát ún. demokratikus meggyőződésüknek - mondjuk ki: nem feledjük a kisgazda-szalámit, a háromheti egyhetet, a komplett államélet gleichschaltolását, egyebeket; a legkevesebb tehát, hogy nem szavazunk rájuk. Az ilyet ki kell közösíteni a demokrácia nagy közös medencéjéből!

Eggyel odébb lépve a demokráciaellenes erők uszályából kikerült törpe minoritást láthatjuk. És valóban: ha megfelelőnek tűnik is a demokráciakvóciensük, nem aprózzuk el erőnket egy bizonytalan méretű pártra leadott szavazattal. Mindazonáltal megállapíthatjuk, hogy demokráciánk egyik nagy erénye, hogy egyetlen jól elhelyezett x-szel bárki lehet kedvére a Habsburg-remake és a neolib. gazd. pol. meg a racionálisan szervezett államélet elkötelezettje. Egyszerre.

Továbbhaladva az egyetértés kitaposott útján, meg kell mondani, helyesen látja a kollektíva, hogy hibás az a nézet, miszerint alapjában a haladó baloldali erők kormányzása és ún. viselt dolgai züllesztették volna a demokráciába vetett hitet. Ez elvi szempontból hibás nézet, amivel határozottan szembe kell szállnunk. Az ún. demokratikus érzület merő pszichologizálás. A demokrácia, kérem, cselekvés: intézkedési terv, szakbizottság, javaslat és végrehajtás. Márpedig ha végigtekintünk az elmúlt 7 év történetén, azt látjuk, hogy nem merült föl olyan ún. problema, amire a demokratikus erők ne hoztak volna létre késlekedés nélkül legalább egy szakbizottságot.

Látszólagos ellentmondás, hogy mikor utoljára védtük meg szavazatainkkal a demokráciát, az ellenség MIÉP-pel, egyebekkel is csak gyenge 50 százalékon állt, most meg az a kérdés, hogy kétharmad vagy négyötöd. Az üres formállogika csapdájába esik, aki ebből azt a következtetést vonja le, hogy többször már ne siessünk így demokráciánk megvédésére, mert jaj nekünk. Igenis el kell menni, és oda kell tenni azt a voksot, fegyelmezetten, öntudatosan!

Sose feledjük, hogy a népfront gondolata mindig időszerű! Az elvszerű politizálás előbb-utóbb megtermi a maga gyümölcsét! Bízzunk vezetőinkben, kipróbált harcosai ők az államéletnek, személyük garanciája a demokrácia további építésének.

Ezzel zárom soraimat, további sikereket kívánok, üdvözlettel:

Triplán János

P.S. Helyesen mondja a slágfertig pártelnök a vele készült interjúban, hogy az SZDSZ rég nem látott lehetőségek előtt áll, és ezen a tényen az sem változtat, hogy az időközben lezajlott választáson a szavazók mintegy két százaléka gondolta voksával elősegíteni e lehetőségek perfektuálódását. Ugyancsak helyes meglátás a párt egy másik protagonistája részéről, hogy az EP-választást a Fidesz lényegében elvesztette. Bátor és elvszerű kiállás az MSZP-vezérkar nyilatkozata, mellyel a triumfáló ellenség arcába vágta, hogy az eredmény abszolúte reális, erre számítottunk. Most is példát mutathattunk éleslátásból, pol. tudatosságból, egyebek. Tartsuk a jó irányt, ha tudnak követni.

Figyelmébe ajánljuk