Dől a (szenny)lé

  • Keszthelyi András
  • 2016. augusztus 7.

Political Animal

A magyar választók kétharmada szerint az Orbán-kormány korrupt, többségük mégis a Fideszre szavazna. Most akkor mi van?

Fontos kutatást tett közzé a Medián arról, hogy mennyire látja korruptnak a közvélemény a Fideszt és Orbán Viktor kormányát. A válasz nem nagyon lephet meg senkit. A magyar választók bő kétharmada vélekedik úgy, hogy a kormányra nagy- vagy nagyon nagy mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Ugyanebben a hónapban a Fidesz 4 százalékpontot erősödött, így több szavazója volt, mint az összes (!) többi pártnak együttvéve. Célszerű tehát innen kezdeni a gondolkodást.

A politikai pártok korrupciós érintettségét, bár kevésbé alaposan körbejárva, márciusban mérte a Publicus is. Politikai pártokat mondok, mert miután kiszörnyülködtük magunkat a Fidesz és Orbán Viktor korrupciós mutatóin, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára is.

false


A Medián kutatásának legfontosabb adatát láthatjuk. A Fidesz megítélésén csak úgy érdemes elképedni, hogy rögtön hozzátesszük: a szavazók az MSZP-t lényegében ugyanennyire korruptnak látják – és kisebb mértékben bár, de az ábrán nem megjelenő többi parlamenti pártot is.

Négy hónap összevont adatai alapján a korrupciós lista harmadik helyén, az éllovasoktól alig lemaradva a DK áll 66%-kal, őket követi az Együtt 59%, a PM és a Jobbik 56-56% és az LMP 54%-os értékkel (Hann Endre szíves közlése).

Még egyszer, hogy ne legyen félreérthető: míg a magyar közvélemény közel háromnegyede a Fideszt és az MSZP-t is, a kormányzáshoz csak Gyurcsány Ferenc révén kapcsolódó DK-t kétharmaduk, az összes többi pártot pedig több mint felük tartja korruptnak.

Nyugodtan mondhatjuk tehát, és ezt erősíti a Publicus márciusi felmérése is, hogy a magyar választók a politikai pártokat általában, így a politikai élet egészét tekintik korruptnak, és ez a vélekedés nagyjából független attól, hogy melyik párthoz milyen konkrét korrupciós ügy kapcsolható – ha van ilyen ügy egyáltalán. Nyilván, a rivális politikai párt mindig korruptabbnak tűnik a sajátunkénál, de a magas értékek azt jelzik, hogy a „táboron belül” is sokan vannak, akik szkepszissel figyelik akár a saját, akár a szövetséges pártot.

Mindez nem magyar sajátosság. Alig két hónapja 70%-kal választották újra az erdélyi Nagybánya polgármesterét, aki a kampányban személyesen nem tudott részt venni. Ennek oka, hogy éppen a börtönben tartózkodott tettenéréssel súlyosbított korrupciós ügyei miatt. És ugyanígy nyert a többi, korrupcióval minden jel szerint okkal vádolt romániai polgármester is. Ha máshova nézünk a szomszédban, ugyanezt látjuk. Miközben Sanader egykori horvát kormányfő ellen komoly korrupciós vád van és a volt miniszterelnök előzetes letartoztatásban senyved, pártja, a Tudjman által alapított HDZ négy év kihagyás után meglehetősen simán nyeri a választásokat és állít (jóllehet pártonkívüli) miniszterelnököt.

Az viszont magyar sajátosság, hogy a Fidesz úgy ér el kimagasló értékeket a korrupciós skálán, hogy a rendőrség és az ügyészség semmit nem tesz a sajtó által feltárt ügyek tisztázásáért. Kormánypárti politikust még soha nem értek tetten, rabláncon elvezetve is  csak ellenzékit láthatott az egyszeri magyar tévénéző. Az tehát mindenképpen figyelemre méltó, hogy a bűnüldözés intézményei és az értelemszerűen minden egyes alkalommal mély hallgatásba burkolódzó kormány-média ellenében gondolja a magyar felnőtt lakosság háromnegyede azt, hogy a Fidesz korrupt. Nem kevés malíciával úgy is fogalmazhatunk, hogy a kormányzati kommunikáció és a Fidesz által kézivezérelt ügyészség sikere, hogy csak ennyien gondolják így...

Mindebből legalább két tanulság adódik. Az egyik kézenfekvő: a Fidesz eminens érdeke a politika egészét korruptnak láttatni. Ha mindenki sárosnak látszik, akkor nem csak a relatív különbségek jelentősége csökken, de az éppen aktuális ügyek is kisebbnek, megszokottabbnak mutatkoznak. A Louis Vuitton táskák, a családtagok nevén felbukkanó luxus-ingatlanok vagy a sebtében megszerzett sokhektáros birtokok fedezetének eredetét firtató kérdések  eltompulnak, ha az uralkodó vélekedés szerint a politika része mindez.

A másik tanulság az ellenzékkel kapcsolatos. Lehet és kell az ellenzéknek azzal kampányolni, hogy mi majd megtisztítjuk közéletet és leváltjuk a korrupt Fideszt. Lehet és kell, de nem lesz elég. Mindez nyilvánvalóan szükséges, de a többség megszerzésének nem elégséges feltétele.
Két okból sem. Egyrészt azért, mert a választók elsősorban nem a jól hangzó, de kevés hitelességű anti-korrupciós charták kidolgozottsága és fogalmi letisztultsága alapján választanak polgármestert vagy képviselőt, hanem sokkal inkább azon az alapon, hogy ki épít majd utat, szerez több pénzt a szükséges fejlesztésekre vagy teremt élhetőbb várost/országot. Átláthatósági deklarációkkal még nem nyertek választást.

Másrészt pedig éppen azért nem érdemes nagy reményeket fűzni a Fidesz korrupció alapú támadásához, mert az ellenzék hitelessége hiányzik ehhez. Valamennyi ellenzéki párt ott ül a parlamentben, és mint láttuk ez bőven elegendő ahhoz, hogy azonos vagy közel azonos megítélés alá essenek, mint a Fidesz.

Nem 1998-at írunk, amikor a Tocsik-ügy kapcsán a Fidesz mint az egyetlen tiszta kezű párt tudta önmagát prezentálni (feledtetve a pár évvel korábbi székházbotrányt), és nem is 2010-et, amikor a szocialisták nyolc éve után a többség még mindig elhihette, hogy ennél már csak tisztább lehet a közélet, ha a Fidesz győz. 2018-ban a választás legfőbb kérdései között minden bizonnyal nem fog szerepelni a korrupció. Stratégiát pedig a fontos kérdésekre adott válaszokra érdemes építeni.

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Mítosz és világrend

A diplomácia zsenije, vagy háborús bűnös? Eredeti gondolkodó, vagy közhelyes frázisok ismételgetője? A világpolitika sztárja, vagy a kapcsolati tőke legprofesszionálisabb kiaknázója? A százéves korában elhunyt Henry Kissinger ellentmondásos örökségét még évtizedekig fogják elemezni – pályája mindenesetre összefonódott az amerikai külpolitikai dominancia évtizedeivel.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.