Gyurcsány Ferenc kellemetlen igazsága

  • Keszthelyi András
  • 2016. május 11.

Political Animal

Gyurcsány Ferenc megint belecsapott a lecsóba. A volt miniszterelnök szokás szerint jobban lát a pályán, mint ellenzéki riválisai, és szokás szerint ki is mondja azt, amit lát. Felismerésének igazságából semmit sem von le az a tény, hogy napokkal később a biztonságos baloldali vezérmédium, a Népszabadság hasábjain volt kénytelen pontosítani állítását.

A Somogyi Hírlap szerkesztőségében tett kijelentését főként a kormányközeli média értelmezte úgy, hogy Gyurcsány szövetséget kötne a Jobbikkal. Ám nézzük, mit is mondott valójában: „De lehet, mindegy, mit mondunk majd, mert a tapasztalatok szerint az emberek – úgy Tapolcán, mint Salgótarjánban is – előbb balról jobbra, majd jobbról balra átszavaznak a legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltre. Bekövetkezhet tehát az, amire nem gondolt Orbán Viktor, hogy a centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás. Előfordulhat, hogy a három nagy blokk – a baloldali ellenzék, a Jobbik és a Fidesz–KDNP – egyike sem szerzi meg a voksok 50 százalékát, s nyílt koalíciót sem köthetnek egymással. Megjegyzem: egyáltalán nem lelkesednék érte, de már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők. Lehet, hogy nagyon fura véget ér majd a mai rendszer.”

Lett is nagy zúgás minden oldalon. A jobboldal reakcióit említettem, ám a demokratikus ellenzék Facebook-posztjai is izzottak, hiszen korábban az volt a kánon, hogy a Jobbikkal nem, nem, soha.  Pár nappal később jött a pontosítás a Népszabadságban, majd a DK nem hivatalos blogja is igyekezett csillapítani a kedélyeket. Mindenki megnyugodhat, az ördög patája továbbra is oda van rajzolva Vona Gábor cukiságkampánya mögé. Vagy mégsem?

Az egyik jobboldali hírportál tegnap közzétett a kaposvári lakossági fórumról egy sajátosan vágott hangfelvételt, amelyen a volt miniszterelnök egyebek mellett azt mondja: „Ha a szavazók sokaságában nagyon erős a leváltási szándék, az ördöggel is összeállok, csak ne a Fidesz maradjon. Akkor az történik, mint Tapolcán meg Salgótarjánban.”

Gyurcsány Ferenc egy fontos, de diszkréten elhallgatott problémára hívja fel a figyelmet, noha igyekszik állításai élét tompítani. Amit állít, arról mindenki tudhat, ha számol, de senki sem mondja ki, mert végtelenül cikinek tartja, akár a Jobbik, akár a demokratikus ellenzék felől nézi. A DK elnöke ugyanis annyit mondott, hogy az időközi választások tapasztalatait figyelembe véve 2018-ban előállhat egy olyan helyzet, amikor egyetlen nagy tömbnek sincs abszolút többsége. Sem a Fidesznek, sem a Jobbiknak, sem a valamilyen formában újra összefogó baloldalnak.

Ha pedig így lesz, akkor az ellenzék vagy a Fidesszel köt koalíciót, vagy a Jobbikkal állapodik meg. Vagy marad továbbra is ellenzékben. Ha a Fidesz bármilyen formában kormányon marad, kevéssé valószínű, hogy asszisztálni akarjon saját rendszere lebontásához.

2018-ban vagy bármikor nem elég győzni: az Orbánék által kiépített közjogi-hatalmi rendszert kell megváltoztatni ahhoz, hogy biztonsággal ki lehessen zárni a Fidesz-uralom belátható időn belüli újratermelődését. A 2002-es kormányváltás tapasztalatai azt mutatják, hogy a közhatalmi funkciókat betöltő Fidesz-káderek távozása mandátumuk lejártáig nem várható. Ellenben minden lehetséges eszközzel szembeszegülnek az új kormány akaratával. Ez a tapasztalat mondatta az akkori sportminiszterrel (későbbi miniszterelnökkel), hogy a Fidesz árnyékállamot épít.

A rendszert megváltoztatni csak kétharmaddal lehet. Jelen pillanatban valószínűtlen forgatókönyvnek tűnik, hogy bármely politikai erő kétharmadot szerezzen. De a kétharmad létrehozható, ha összefognak „a mostani kormányzaton kívüli erők”. Nem feltétlenül a közös kormányzásra, hanem a rendszer közjogi lebontására szövetkeznek.

A lakossági fórumon azonban ennél erősebb állítás hallható. Gyurcsány világosan fogalmaz, amikor azt mondja, hogy Orbán Viktor leváltására akár az ördöggel (értsd: a Jobbikkal) is szövetkezne. A megvalósítás nehézségeiről majd egy másik alkalommal szólunk. Egyelőre érdemes ízlelgetni a gondolatot.

A szerző politikai elemző. Két korábbi miniszterelnök (Bajnai Gordon, előtte Gyurcsány Ferenc) politikai főtanácsadója volt.

Figyelmébe ajánljuk