F. Szabó Emese

A fillérek ura

Nagy Márton vs. Matolcsy György: mibe kerül nekünk a csúcsminiszter és a jegybankelnök konfliktusa?

Publicisztika

Amikor Matolcsy György egyre szenvedélyesebben képviseli a józan álláspontot, és a legnagyobb befolyással bíró gazdaságpolitikus – Nagy Márton – csak annyit tud mondani, hogy a mostani főnöke – Orbán Viktor – jobb, mint az előző – Matolcsy György – volt, akkor célszerű bekötni az öveinket.

Az MNB elnöke egy, a közérdeklődés számára nem túl jelentős eseményen, a „BÉT Legek”-en – a Budapesti Értéktőzsde 2023 büszkeségeit kihirdető rendezvényen – tartott beszédében egyebek között azt mondta, hogy „az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficitet, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit”. Röviden: gáz van. Aztán hozzátette, hogy Nagy Mártont sajnálatos módon ki kellett rúgni a jegybankból, mert hülyeségeket csinált és elviselhetetlen volt: „2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból, ki kellett ebrudalnunk, ahogy azt a miniszter uraknak akkor elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, ami a jegybank érdekeivel ellentétes viselkedést is mutat.”

Azt, hogy Nagyot kipenderítették az MNB-ből, már régóta pletykálják, de ezt eddig senki sem mondta ki, a hivatalos verzió szerint maga döntött a távozás mellett, és nemigen marasztalták. Matolcsy szerint Nagy Márton nem csak alkalmatlan volt jegybankalelnöknek és kirúgták, de erről beszámolt bizonyos „miniszter uraknak” is. Hogy kiknek, nem tudni. De beszámolt – ehhez képest Nagy hirtelen felbukkant a miniszterelnök mellett mint főállású fülbe duruzsoló. És azóta is többet árt, mint használ a gazdaságnak, Magyarországnak és a nemzetnek.

Az MNB elnöke szerint addig volt minden nagyon rendben a gazdaságban, amíg 2021 nyarán le nem tért a kormány az ideális ívről. Amikor a beruházásokra építő gazdaságpolitikát felváltotta a fogyasztásra támaszkodó gazdaságpolitika. Ez nagyon jól hangzik, de Matolcsy rosszul emlékszik. Először is Nagy nem 2021-ben távozott az MNB-ből, hanem 2020-ban, tehát egy évig úgy adott tanácsokat, hogy még Matolcsy szerint is minden oké volt – hiszen rossz irányt ezek szerint csak 2021-ben vett a politika. Ez valószínűleg sima mellélövés volt, nem lehet minden dátum a fejünkben.

Az viszont már egyértelműen téves kijelentés, hogy minden baj 2021 közepén kezdődött volna. Az infláció már évekkel korábban is magas volt az európai szintekhez képest, de a jegybankot annyira nem zavarta, hogy a kormány mesterségesen fűti a gazdaságot ingyen hitelekkel, támogatásokkal.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?