Tartalom

MaNcs 36. évf. 10. sz. (2024-03-06)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mosdatók

Szegény Orbán Viktor ezúttal tényleg igyekezett, a kormányfő választása láttán a neves politikai elemző is retirált, miszerint „alábecsültem Orbán Viktort” – erre tessék, kiderült, hogy ezúttal is szar került a palacsintába. Nem, nem amiatt, mert a gyalázatos tettet elkövető lúgos orvos ügye Sulyok Tamás akkori Ab-elnök hathatós közreműködésével húzódott a kelleténél évekkel tovább – pedig normális országban ez önmagában elegendő ok lett volna a körültekintőbb jelölésre. 

A szerk.

A szerk.

Az aranytojást tojó ló

Hamar jön az idén a húsvét, úgyszólván itt van már a nyakunkon. S ahogy a húsvéttal mindig szokott, jön az Operaház Parasztbecsület-szezonja is – szerencsére. Pont jókor, hisz’ most van rá a legnagyobb szükség, nem is csak a húsvéti áhítat miatt, de praktikus okokból is. Az Operaház ugyanis – tán úgy tíz esztendeje – Georges Delnon rendezésében játssza a darabot, s ez a tény manapság különös aktualitással ruházza fel az előadást.

Publicisztika

F. Szabó Emese

Publicisztika

A fillérek ura

Nagy Márton vs. Matolcsy György: mibe kerül nekünk a csúcsminiszter és a jegybankelnök konfliktusa?

Amikor Matolcsy György egyre szenvedélyesebben képviseli a józan álláspontot, és a legnagyobb befolyással bíró gazdaságpolitikus – Nagy Márton – csak annyit tud mondani, hogy a mostani főnöke – Orbán Viktor – jobb, mint az előző – Matolcsy György – volt, akkor célszerű bekötni az öveinket.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Vajda Gergely: Zene hetilapra

Itt járt Béla

Közös magyar barátunk keresett február első hetében: Valentin-napon a Müpában ad koncertet Béla Fleck, és utánam kérdezősködött; itt vagyok-e Budapesten. A rákövetkező héten már a 7. sorban ültem, hallgattam a My Bluegrass Heart című stúdióalbum anyagából összeállított koncertet, a telt házas show után pedig hátramentem a művészöltözőkhöz, hogy személyesen is beszéljünk.
Bluegrass? Béla Fleck? Lépjünk kettőt hátra.

Belpol

Belpol

„Moszkvában minden irat megvan”

Keresztény Zoltán jogász, civil aktivista

Társaival együtt azt akarja tisztázni, hogy az Oroszország véleményét szajkózó jobboldali megmondóemberek együttműködtek-e korábban a kommunista titkosszolgálatokkal. Az 1972 előtt született összes országgyűlési és európai parlamenti képviselőt is vizsgálnák ebből a szempontból.

Szexuális visszaélések gyanúja a dévaványai gyermekotthon körül

Belpol

Szájról szájra

Autóval járnak férfiak a dévaványai gyermekotthonhoz, hogy az ottani gondozottak közül néhány fiúval szexuá­lis kapcsolatot létesítsenek, és ezért fizetnek is. Az otthon dolgozói és a Békés megyei gyermekvédelmi szakma több képviselője tud erről, az intézményvezető szerint viszont mindez nem igaz.

Nemzeti és ellenzéki konzultációk

Belpol

Kérdésben a válasz

A kormány sokadik éve „konzultál” átlátszó módon választókkal a számára fontos kérdésekben, és az előre garantálható válaszokból kihozott eredményeket „politikai felhatalmazásként” értékeli. Az elmúlt években ellenzéki önkormányzatok is indítottak konzul­tációkat, amelyeknek – állításuk szerint – nincsen politikai céljuk.

Kiszemelte magának az Építészek Házát a kormány

Belpol

Átadás-elvétel

Áll egy palota az Ötpacsirta utcában, amely hetven éve az építészek otthona. A Lázár-féle minisztérium kiköltöztetné a Magyar Építőművészek Szövetségét az épületből, pedig ehhez joga sem lenne.

Kubatov Gábor nevelné a neonácikat, de azért nem minden zavarja

Belpol

Párhuzamos Fradik

A focistadionokban jelen lévő szélsőjobbos csoportok elleni küzdelem sehol nem egyszerű. Főleg akkor nem, ha az adott klub elnöke egyúttal a szélsőjobb retorikát is használó párt igazgatója.

Interjú

Belpol

„Pörög az euroszkepticizmus”

Le Marietta, az MKKP EP-listavezetője, részvételiség-szakértő

A párt környékén volt mindig, de először vállal formális tisztséget is Le Marietta: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listáját vezeti a nyári EP-választáson. Van-e egy viccpártnak víziója Európáról?

Kilőtték Lázárék világrekord-várományos bikáját

Belpol

Szaporodó csodaszarvasok

Elejtette a szomszéd társaság területéről áttévedt hatalmas dámszarvasbikát Hódmezővásárhely mellett egy vadász, aki ellen hatósági, kamarai eljárás indult, és lőni kezdett rá a kormánypárti sajtó is. A dámvad állománya húsz év alatt megháromszorozódott, pedig egyre jobban vadásszák.

Könyv

Egy korszak vége a Vajdaságban

Könyv

Az eltévedt Lovas

Tavaly arról írtunk, hogy a vajdasági magyar kulturális életet egy személyben irányító Lovas Ildikó teljhatalmat gyakorolva szerzők és könyvek betiltását kezdeményezte, idén tavasszal viszont azt látjuk, egyik pillanatról a másikra veszíti el befolyását. Mi történik, és kisülhet-e ebből valami jó?

Zene

Interjú

Zene

„Mint a sportban”

Kocsis-Holper Zoltán karnagy

Három éve vezeti a debreceni Kodály Kórust, de számos más kórusnál is gyűjtött tapasztalatokat. A BMC márciusban jelenteti meg a Modern Art Orchestrával közös Kodály-lemezüket. A kortárs kóruszene elhivatott tolmácsolójával Liszt Ferenc szülőfalujától Kínáig és a sportig sok mindenről beszélgettünk.

Interjú

Zene

„Nem ezért tanultam meg gitározni”

Fekete Giorgio

Milyen hatása lehet egy pólónak vagy egy közös fotónak Conchita Wursttal? Miért nem volt az utóbbi években Blur–Oasis szintű párharc magyar zenekarok között? Egyebek közt erről is beszélgettünk az ötödik születésnapját ünneplő Carson Coma frontemberével.

Kritika

Koncert

Kritika

Érdekli, hogy hallgatod-e

Дeva és a Danubia Zenekar: Bartók X Electric

Az, hogy a diatonikus hangsorok egyeduralmának vége lett, aligha hozott olyan szembetűnő változásokat a világ számára, mint a modern kor egyéb kataklizmái, amelyek feldúlták az életünket: a városiasodás, a technológiai forradalmak, a tömeggyártás és a popkultúra. De nem lehet egészen elszigetelni a klasszikus zene útjait a történelem mozzanataitól.

Könyv

Kritika

A király és a komédiás

Krasznahorkai László: Zsömle odavan

Bizony léteznek fordulatos Krasznahorkai-regények, a Zsömle odavan ilyen. A 2010 körül játszódó történet főszereplője a kilencvenes éveit taposó Kada József, Józsi bácsi, a nyugdíjas villanyszerelő, akiről az hírlik, hogy valójában az Árpád-házi királyok leszármazottja, sőt, Horthy Miklós titkon királlyá koronáztatta, így már csak vissza kell ülnie a trónra, megszüntetve a jöttment kormányok országvesztő károkozását.

Színház

Kritika

Az arcunkra fagyott mosoly

Lavina

Akinek van családja, könnyen láthatja úgy, hogy az idill sokszor a borzalmak előszobája, és kizárólag arra jó, hogy még magasabbról essünk pofára, ha beüt a krach.

Tévésorozat

Kritika

Félúton

Egy nap

A viszonzatlan szerelemről szóló történetek gyakran inkább szánakozást és sajnálatot ébresztenek, ezzel szemben a szemmel láthatóan viszonzott, de beteljesületlen vonzalom mintha heroikusabbnak, megindítóbbnak tűnne a vásznon/képernyőn. Abban viszont megegyeznek, hogy jól tálalva édes kín nézni mindkettőt.

Film

Kritika

Bűbájos tolvajok

Alice Rohrwacher: A kiméra

Olaszországban járunk, ahol egy követ sem tudunk úgy eldobni, hogy az ne egy antik síremléken landoljon.

Rádió

Kritika

Kistarcsa, végállomás

Ítéletlenül a Klubrádióban

A rádió néha olyan dolgokra is képes, amilyenekre racionális számítások szerint nem kellene képesnek lennie. Például milyen egy filmklub, amelynek csak a hangját halljuk? Elsőre elég bizarr ötletnek tűnik, és mégsem egészen az.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2024/10.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Az űrhajós

Netflixes űrutazós film Adam Sandlerrel, ezt hallva már el is képzeljük, amint a vizesnyolcas ezúttal az űrben csetlik-botlik, félrenyomkodja az irányító gombjait és – mivel altesti poén nélkül ritkán készül Sandler-film – összepiszkítja a szkafandert.

Visszhang: animációs film

Visszhang

Orion és a Sötétség

Öltsön bármilyen formát, a művészet mindig az emberiség nagy kérdéseire keresi a választ: mi van a halál után, hát még előtte, s mi értelme a szerelemnek?

Visszhang: lemez

Visszhang

MGMT: Loss of Life

Páros lábbal rúgta be az ajtót annak idején debütáló lemezével az amerikai MGMT. A 2007-es Oracular Spectacularon három bombasláger is volt, amelyek még a kereskedelmi rádiókba és a bevásárlóközpontok háttérzenéi közé is be tudtak kúszni.

Visszhang: film

Visszhang

Dűne – második rész

Oly sok várakozás után Denis Ville­neuve végre leért a hegyről, kezében Frank Herbert kőtábláival, adaptációjának második része pedig még az elsőnél is monumentálisabb.

Visszhang: lemez

Visszhang

Mk.gee: Two Star & The Dream Police

Egészen különleges hangulatú, vibráló tónusú albummal mutatkozik be Michael Gordon, aki voltaképpen már eddig is több tanújelét adta kiemelkedő dalszerzői és produceri képességeinek.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Mr. és Mrs. Smith

Bérgyilkos/kémfilmnek álcázott kapcsolati dráma: ez volt a 2005-es Mr. és Mrs. Smith koncepciója is.

Film

tévésmaci

Film

Szamár, a légió lánya

Amikor Sztupa és Troché éjnek évadján lekászálódtak a vonatról, csak rendőrök és vasutasok lézengtek a Hlavní nádražín.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Olcsai-Kiss Zoltán sírja

Olcsai-Kiss Zoltán 1914-ben, tizenkilenc évesen kezdte tanulmányait a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán, egy évvel később bevonult katonának, és rövid időn belül hadifogságba esett az orosz fronton. Szibériai száműzetésében kommunista lett, kinevezték a Vörös Hadsereg politikai tisztjének. Harcolt az orosz polgárháborúban, 1921-ben leszerelt, de mivel Magyarországra nem jöhetett, Bécsbe, majd Párizsba utazott.