A Hír Tv átírja az államháztartási törvényt a Norvég Alap ügyében

Publicisztika

Úgy idézték a Miniszterelnökség jogértelmezését, mintha az maga volna a törvény szentséges betűje.

A Hír Tv Magyarország élőben című műsorának vendége volt Gulyás Márton, a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott Krétakör ügyvezetője. A teljes beszélgetést jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, de az újságírói felkészültség legszembetűnőbb példája 5:00-tól figyelhető meg.

Kovács Andrea műsorvezető azt szeretné megtudni, a Krétakör miért nem működik együtt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatával. Gulyás elmondja, hogy szerintük a Kehinek nincs jogalapja a vizsgálatra, mert a civil alap pénzei nem folynak át a magyar államháztartáson. Kovács ezután szó szerint a következőkkel próbálja falhoz szorítani beszélgetőpartnerét: „Bocsánat, mondják ezt önök. Na most itt van az államháztartásról szóló törvényben, ez úgy fogalmaz, hogy a Kehi egyértelműen jogosult a nemzetközi szerződések alapján kapott támogatások ellenőrzésére, függetlenül attól, hogy az adott támogatás a hazai költségvetésben megjelenik-e.” Kovács később is utal arra, hogy ez a törvény, amit nem lehet máshogyan értelmezni. Gulyás Márton fenntartja a Krétakör álláspontját, de azt mondja, mivel nála nincs kinyomtatott törvényhely, nem tud pontosan hivatkozni.

Első hallásra is életszerűtlennek tűnik, hogy a Kovács által idézett szöveg jogi norma lenne, és természetesen nem is az. Az államháztartásról szóló törvény 63. paragrafusának g) pontja szerint a kormányzati ellenőrzési szerv jogköre kiterjed „a gazdálkodó szervezeteknek, a közalapítványoknak, a köztestületeknek, az alapítványoknak, a térségi fejlesztési tanácsoknak és az egyesületeknek nyújtott költségvetési támogatások és az államháztartás központi alrendszeréből nyújtott más támogatások – ideértve a nemzetközi szerződések alapján kapott támogatásokat és segélyeket is –, és az említett szervezetek részére meghatározott célra ingyenesen juttatott állami vagyon felhasználásának ellenőrzésére.”

Ennek a törvényhelynek az értelmezésén vitatkozik tulajdonképpen a kormány és a vizsgálatnak ellenálló szervezetek. A kormány szerint a gondolatjellel elválasztott mondatrész önmagában is értelmezhető, tehát minden nemzetközi szerződés alapján járó pénzt ellenőrizhet a Kehi, míg a civilek értelmezése szerint a nemzetközi szerződés alapján járó pénznek ehhez át kell mennie az államháztartás központi alrendszerén. Bár nem vagyok jogász, hajlanék rá, hogy a nyelvtan szabályai szerint nem a kormánynak van igaza. De ez most mindegy is. A lényeg, hogy a Hír Tv műsorvezetője nem a törvényt idézte, miközben arra hivatkozott.

De vajon mit idézett? Egy gyors netes keresés után a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Miniszterelnökségnek az origo egy cikkében megjelenő álláspontját, miszerint „a hivatal jogosult kifejezetten nemzetközi szerződések alapján folyósított támogatások és segélyek ellenőrzésére is, függetlenül attól, hogy az adott támogatás a hazai költségvetésben megjelenik-e”. Persze az is lehet, hogy a kormány külön a Hír Tv-nek is adott egy nagyon hasonló tartalmú tájékoztatást. Amire a műsorvezető olyan tisztelettel tekintett, mintha egyenesen a törvény szövege volna.

Bónuszként tekintse meg mindenki a közmédia és Gulyás Márton összecsapását, és gondolkozzon el mélyen az „ott volt olyan rendezvényen, amelyen Bajnai Gordon is ott volt?” kérdésen. Na meg azon, hogy a Kehi honlapján ajánlja e tisztes médiamunkások produktumait, balliberális szálakkal és homoszexuális lobbival együtt. Szigorúan a szakszerűség és a függetlenség jegyében.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.