Várhegyi Éva

A mamut érkezése

Bankholding: új „nemzeti bajnok” a láthatáron?

Publicisztika

Megvalósul egy régi nemzeti álom: a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összetolásával nagybankot hoz létre a kormány és a kormány néhány barátja. Főhet Csányi Sándor feje, és mindenki másé is.

 

Nagyratörő vágyat fogalmazott meg a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank részvényeinek apportjával tényleges hatalommal felruházott Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. elnöke. „A nemzeti bajnok szerepet céloztuk most meg: 2023-ra olyan stabil, jól működő bankot szeretnénk felépíteni, ami magyar és külföldi akvizíciókra is képes, és rövidesen Magyarország mellett a régió más országaiban is megvetheti a lábát” – közölte a Portfolio.hu-nak március 24-én adott interjújában. Kijelentése azért is figyelemre méltó, mert Barna a magyar bankpiac „nemzeti bajnoka” címet évtizedek óta viselő OTP általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról igazolt át a jórészt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó bankholdinghoz. A meglepő lépésre azt követően került sor, hogy a bank második emberét nem választották be az OTP igazgatóságába, világossá téve, hogy aligha lehet Csányi Sándor utódja. Három hónap múlva már az OTP versenytársául szánt óriásbankon munkálkodó csapat, a három pénzintézetet összeboronáló Magyar Bankholding Zrt. élén találjuk. Ambiciózus kijelentése így akár az OTP-vezérnek átnyújtott jelképes selyemzsinórként is értelmezhető.

Birtok(lás)háború

A hazai bankpiac átszabásának egyik kormányzati törekvése 2010 óta a piacvezető OTP, valamint a bankot irányító, a magyar gazdaságba más érdekeltségeivel is mélyen beágyazódott Csányi hatalmának megtörése. Már a sokáig a bizalmát élvező helyettese, ám viszonyuk megromlását követően az OTP-t elhagyó és az FHB Bankcsoport élére törő Spéder Zoltán is a „nemzeti bajnok” cím átvételére szövetkezett 2013-ban az Orbán-kormánnyal. Fondorlatos, a szövetkezeti tagok kisemmizésére is módot nyújtó jogalkotás segítségével bankja bekebelezte a takarékszektort, sőt a tekintélyes hálózattal rendelkező Magyar Posta és a biztos üzletet jelentő állami Díjbeszedő Zrt. együttműködését is elnyerte.

Ám a nagy mű befejezésére Spédernek már nem volt módja. A politikai hatalom letaszította a trónjáról, és a Mészároshoz kötődő Vida Józsefet bízta meg az OTP hatalmát megtörni képes gigabank felépítésével. A kormány ehhez további apanázst is adott: az addigra már a Magyar Nemzeti Bank segédletével közpénzből szanált, majd Mészáros érdekeltségébe juttatott MKB Bankot és a már állami kézbe került Budapest Bankot. A takarékszektorból és az FHB-csoportból összetákolt Takarékbankkal együtt e három pénzintézet a magyar bankpiacnak már közel akkora szeletét teszi ki, mint amekkorát az OTP magyarországi üzletei elfoglalnak.

Labdarúgó Eb-selejtezők - Magyarország-Wales

 
Ez már a kieséses szakasz 
Fotó: MTI/Kovács Tamás 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk