A volt KESMA-vezér a Bayer Showban: az őszinteségtől a könnyed önfelmentésig

Publicisztika

„Egyikőnk sem fogja megúszni a nyitó kérdést. Volt egy kijelentésed, amin sokan felhördültünk itt, ezen az oldalon. Ezért azt kérdezem, találtál már tehetséges újságírót a jobboldalon?” – kezdte a november 15-i Bayer Showt a jobboldali sajtóikon, akinek vendége Varga István volt MDF-es és fideszes országgyűlési képviselő, a kormányzati médiakonglomerátum rövid ideig regnáló elnöke volt.

„Ezért vagyok itt. Ecce homo!” – és mosolyogva rámutatott Bayer Zsoltra Varga István. „Nagyon szeretem Szabó Dezsőt és a pamflet műfaját, és két-három évente elő szokott fordulni velem, annak ellenére, hogy ügyvéd vagyok, hogy nem pontosan fogalmazok. Ez is abba a kategóriába tartozott, ezért ha e pamflet műfajában valakit megsértettem ezen az oldalon, azoktól elnézést kérek” – mondta az orosházi Varga.

Ám az az elhanyagolható apróság nem derült ki a beszélgetésből: mit, mikor és milyen minőségében mondott Varga, amelyért most többeket megkövetett. Mindez aligha véletlen.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) egy 2018 szeptemberében alapított szörnyszülött, ami valójában illiberális kormánypropaganda-konglomerátum, közel 500 médiumot magába olvasztva. Kizárólag politikai alapon lett az alapítvány kuratóriumának elnöke Varga István  ügyvéd, aki Orbán Viktor rendíthetetlen híve.

A kinevezésben nem játszott szerepet, hogy Vargának értenie kellene a gazdaságirányításhoz, vagy hogy vannak-e sajtószakmai ismeretei. Miközben ő abban a szerepben tetszelgett, hogy a sajtó ügyeiben milyen csalhatatlanul eligazodik, mennyire tudja: mik a jó cikk ismérvei, ki a figyelemre méltó újságíró és mely lapokat vagy portálokat érdemes először olvasni, azaz, melyek a mértékadó és véleményformáló sajtótermékek a befogadók által alkotott értékítélet alapján is.

Varga Istvánt 2019 februárjában egy ártatlannak tűnő meghívás nyomán, a kormánybarát békéscsabai önkormányzati televízió beszélgetős műsorába invitálták. A hírek arról szóltak, hogy a médium előre elküldte visszafogott, izzasztónak aligha nevezhető kérdéseit a KESMA kuratóriumi elnökének, aki így pontosan tudhatta, mire számíthat. Varga egyébként sem arról híres, hogy kisebbrendűségi érzés miatt pszichológushoz kellene járnia.

Rövid kitérő. Amikor 2002-ben, az általa csak balosnak nevezett orosházi körzet miatt „veszélyeztetett MDF-es képviselőjelöltnek” nevezte magát, akkor megítélése szerint nem kapott kellő segítséget a pártjától. Mivel a listán sem jutott neki befutó hely, két hónappal a választási vereség után lemondott minden pártmegbízatásáról és kilépett az MDF-ből. „Ekkor vettem meg az új BMW-met, a hátsó ülésre bedobtam a teniszütőimet, és úgy gondoltam, itt a politikai pályafutásom vége, élem az életem” – mondta a Narancsnak Varga playboyként még 2012-ben, amikor – lehet, kicsit elhamarkodottan – megrajzoltuk pályaképét. Politikai pályafutása azonban nem fejeződött be a luxusautója megvásárlása után 2002-ben, mert bár Békés megyében élt, de egy huszárvágással 2010-ben a Fidesz-KDNP Jász-Nagykun-Szolnok megyei listájáról került újra a parlamentbe, borsot törve viharsarki fideszes ellenfelei orra alá. 2018. augusztus 20-án pedig megkapta a hatalom elismerését, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetés polgári tagozatát.

Nem sokkal ezt követően Varga István 2019 februárjában bement a békéscsabai TV7 szerkesztőségébe, és saját maga megítélése szerint is, bennfentes és megmondó emberként, egyebek között, ezt mondta: „Keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létemre én Élet és Irodalmat járatok, én Magyar Narancsot olvasok, Népszavával kezdek – mert most még nincs Magyar Nemzet –, ha jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni. Na ez, tarthatatlan állapot” – jelentette ki az egykori politikus. Majd meghatározta a célt is: „(…) azt mondhassuk pár év múlva, hogy kialakult egy keresztény, nemzeti konzervatív újságírás, és a másik oldalon is elolvassák a mi újságjainkat és megnézik az internetes portáljainkat. És nem következik be, ami most (...), hogy az Indexet szoktuk előbb elolvasni, mint az Origót.”

Miheztartás végett pedig kijelentette, ha: „() igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok.”  Saját szemszögéből nézve azt is megfogalmazta: „ennek az oldalnak nincs komoly sajtója.”

Varga István kijelentéseiből kiderült, nem érti, hogy a 21. században élünk, s nem igazán érti a modern sajtó működését. Nevezetesen azt, hogy ilyet a KESMA kuratóriumi elnöke nem mondhat. Sehol. Egy kis vidéki televízió beszélgetős műsorában sem, mert az infótechnológia révén mondatai másodpercek alatt kint vannak a virtuális térben, eljutnak mindenhova és mindenkihez. De abban a kínos félreértésben is élt, hogy a NER rendszerén belül azt hitte: autonóm személyiség, aki kibeszélhet a kánonból. A rendszer lényege éppen az, hogy nem beszélhet ki. Ebben a rendszerben az igazodás, a napi lecke felmondása a legfontosabb követelmény. Ő ne tudná ezt, aki négy- vagy sok szemközt együtt röhög a másik oldalhoz tartozókkal a kormánypárt egy jól körülhatárolható csoportján, a „bunkó fideszeseken.”

A maga módján csak őszinte volt. De ebben az őszinteségben volt egy jó adag szereptévesztés és hozzá nem értés. Ez előfordul azokkal is, akik sokat és sok mindent összeolvasnak, s azt hiszik, már értenek is a sajtószakmához. Mondandójának egyik fonala mégis az volt, hogy alakuljon ki a jobboldalon (az mi volna?) is minőségi újságírás, legyenek meghatározó újságírók, s legyenek olyan médiumaik, amelyeket a most feldicsért oldal is olvas. Ám a KESMA lényege a szervilizmus, az önállótlanság, a kritika hiánya, az összefüggések elhallgatása, a tájékoztatás helyett a propaganda, a kormány feltétlen dicsérete és kiszolgálása. Nem újságíró, hanem pártpropagandista kell nekik. Azaz zsákban lehet futni, csak hamar elesik az ember. A csúcsdöntés, a jó teljesítmény ilyen elvárásokkal elérhetetlen.

„Szégyellem magam az általa elmondottak miatt, ezért helyette is bocsánatot kérek Önöktől” – zárta 2019 februárjában rövidre a kormányoldal számára kínos Varga-féle közjátékot Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A történtek óta lassan eltelt két év, és ez elég volt arra Varga Istvánnak és szíves vendéglátójának, Bayer Zsoltnak, hogy minden átértékelődjön. Mint írtam, egyetlen szóval sem utaltak arra a november 15-i műsorban, mikor és mit mondott Varga, ami miatt most kanosszát járt. Ahogy arról sem esett szó, hogy mindennek mi lett a következménye. Nagyon rövid időn belül Varga lemondott a KESMA éléről, de persze, a kormány legfelső szintjéről kapott jelzést, hogy ezt tegye meg. Nem tudott nem érteni a szóból.

Másrészt a 21. századi magyar politika eddigi egyik legnagyobb csúsztatása, hogy a fenti, teljesen egyértelmű és konkrét gondolatsorról – ami röviden és velősen arról szól, hogy a másik oldal átkozott jó, a mi oldalunk meg egy rakás tehetségtelenség és teljesítménynélküliség – annyit bírt mondani a jól menő ügyvéd, hogy „nem pontosan fogalmazott”. De nem tisztázta, mit nem fogalmazott meg szabatosan. Hol rajzolta meg egy kicsit feketébben vagy fehérebben a képet, hol volt túl kritikus vagy nagyon is megengedő? Pedig amit és ahogyan abban a békéscsabai tévéstúdióban mondott, azt a csalhatatlanság, a megfellebbezhetetlenség, a minden feltétel nélküli helyes irány látszatával tette. Röviden ex cathedra kijelentést tett. Itt fogalmilag is, nyelvtanilag is kizárt „a nem pontos fogalmazás.”

Emellett az is kiderül, a volt KESMA-vezér a legalapvetőbb újságírói és irodalmi műfajokkal nincs tisztában. Ezt mondta: „ezért ha e pamflet műfajában valakit megsértettem ezen az oldalon, azoktól elnézést kérek.” Ám sem Szabó Dezső-i, sem swifti, sem voltaire-i értelemben – esetében – nincs szó pamfletről. Egy összességében inkább unalmas interjú volt ez, amelyben a sajtómunkás kérdezett, a vendég pedig válaszolt. Az ő szereplési vágyán és elbizakodottságán múlt, hogy ennek gyors bukás lett a vége.

Végül, majdnem két év után kért bocsánatot Varga, mert – tudtuk meg most – szerinte ezen az oldalon (jobb) is vannak jó újságírók. Ám, ha ezt nem kérdezi meg tőle Bayer Zsolt, akkor magától mikor kért volna bocsánatot? Abba már bele se menjünk, hogy korábbi határozott véleménye és értékítélete ellenére: kitől és miért is kellett elnézést kérnie?

Figyelmébe ajánljuk