Bernard Guetta: Izraelt meg kell menteni a szélsőjobboldalától

Publicisztika

A hetek óta tartó tüntetéssorozat figyelmeztetés a világ összes diktatúra felé araszoló országának, köztük Magyarországnak, hogy sok embert megmozgat az igazságszolgáltatás leépítése elleni tiltakozás.

Ilyesmire nem volt még példa olyan demokráciában, amelyik éppen diktatúrába csúszik, vagy fennáll a veszélye, hogy megindul egy ilyen lejtőn. Sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem Donald Trump Amerikájában nem vonultak ilyen tömegek az utcára a szabadság védelmében.

Szombaton több mint százötvenezren voltak Tel-Avivban, sorozatban már a kilencedik hete. Másik 92 városban is tartottak gyűléseket vagy felvonulásokat, és ezek a tüntetések igen sokszínű képet mutatnak: mindenféle társadalmi csoport, politikai nézet és korosztály képviselteti magát rajtuk. Nemcsak a baloldal, a diákok és a tanárok tiltakoznak az igazságszolgáltatás reformja ellen, ami erősen korlátozná a legfelsőbb bíróságot, azt az intézményt, ami számonkérheti a jogelveket a parlamenti többségen.

Tulajdonképpen egy rendszerváltás ellen zajlik a tiltakozás,

amelyben szép számmal részt vesznek a hadsereg és a titkosszolgálatok tisztjei is. A jobboldal is, és nemcsak jobboldali értelmiségiek, hanem a Likud politikusai is, mint például Limor Livnat, Benjamin Netanjahu volt oktatási minisztere.

Limor Livnat szombaton Tel-Avivban állt a mikrofonhoz, és nem félt gúnyt űzni a saját táborának a szóhasználatából, amikor úgy kezdte a beszédét: „Üdvözlöm az összes anarchistát, üdvözlöm az összes terroristát, üdvözlöm az összes hazafit!” Az izraeliek több mint 60 százaléka most azt mondja: ellenzi a jogállamiság elleni támadást. Ez sokkal több, mint a baloldal és a balközép együttvéve, és ennek a mozgósításnak az ereje, amely az izraeli demokrácia életképességét bizonyítja, nem hagyhatja közömbösen az Európai Uniót és az Egyesült Államokat sem.

Mi, európaiak és amerikaiak, azért támogatjuk Izraelt, mert demokrácia, és segítenünk kell, hogy ne váljon „demokratúrává”. Megvannak az eszközeink, hogy ezt megtehessük, ha kifejezzük az aggályainkat, és felfüggesztjük a segélyeket. Ha hallgatunk, akkor egy olyan ember cinkosai leszünk, aki a vallási szélsőjobboldal legfanatikusabb szegleteiben keresett szövetségeseket, csak azért, hogy megmeneküljön az igazságszolgáltatás elől. Ha nem cselekszünk, nemcsak a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államát és egy olyan népet árulunk el, amely a szemünk láttára küzd a szabadságjogok védelméért, hanem a szabadság ellenségeinek megerősödéséhez is hozzájárulunk a nemzetközi színtéren.

A becsület és a saját érdekeik is azt követelik a nagy demokratikus országoktól, hogy az izraeli demokrácia mögé álljanak. Annál is inkább, mivel Izrael biztonsága és fennmaradása forog kockán, mert ha nem állítják meg a diktatúrásodást, az ország úgy fog szétszakadni, mint a Biblia tizenkét törzse. Ortodoxok és tradicionalisták, világiak és vallásosak, baloldaliak és jobboldaliak, szefárdok, „oroszok” és askenáziak között annyi darabra esik szét, hogy többé nem lesz képes megbirkózni a regionális fenyegetésekkel, amelyek újra felbukkannak, amint kiderül, hogy mennyire meggyengült.

Izraelt meg kell menteni a szélsőjobboldalától.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.) 

(Címlapképünkön: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek Tel-Avivban 2023. március 4-én. A Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett igazságügyi reformok gyengítenék a legfelsőbb bíróságot és az igazságszolgáltatási rendszert. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk