Büntetni és maradni

  • 2004. május 13.

Publicisztika

Az Egyesült Államok és szövetségesei nem azért mentek Irakba, hogy foglyokat kínozzanak; de hogy a fegyveres beavatkozással rokonszenvezõ liberális intervencionalisták - köztük ez a lap is - nem ezért támogatták az akciót, egészen bizonyos. A foglyok kínzása semmilyen körülmények között nem indokolható - és bár a "kínzás" fogalmát egyesek, például a Pentagon, hajlamosak meglehetõsen szûkítõ értelemben használni, irányadónak a genfi konvenció tûnik, mely szerint a hadifoglyoknak is kijár a személyes méltóságukat és fizikai épségüket nem sértõ, emberséges bánásmód.

n Az Egyesült Államok és szövetségesei nem azért mentek Irakba, hogy foglyokat kínozzanak; de hogy a fegyveres beavatkozással rokonszenvező liberális intervencionalisták - köztük ez a lap is - nem ezért támogatták az akciót, egészen bizonyos. A foglyok kínzása semmilyen körülmények között nem indokolható - és bár a "kínzás" fogalmát egyesek, például a Pentagon, hajlamosak meglehetősen szűkítő értelemben használni, irányadónak a genfi konvenció tűnik, mely szerint a hadifoglyoknak is kijár a személyes méltóságukat és fizikai épségüket nem sértő, emberséges bánásmód.

Ennélfogva eszünk ágában sincs úgy tenni, mintha az Abu Ghraib börtönben történtek - meg a többiben: minden jel szerint nem egyedi esetekről van szó - nem kérdőjeleznék meg a koalíciós szerepvállalás morális fundamentumát. De, megkérdőjelezik. Hogy azonban erre a kérdésre értelmes választ tudjunk adni, két segédkérdést kell feltennünk magunknak.

Az egyik: mi történik a kínzások elkövetőivel?

Az 1949-es genfi konvenció szerint egy nemzetközi fegyveres konfliktusban a megszálló hatalom nem tekintheti kombattánsnak, azaz harcoló félnek a polgári lakosságot; azt, hogy kit tekinthet kombattánsnak, szigorú követelmények szabályozzák; valamint a konvenció tiltja a kombattánsokkal szembeni embertelen bánásmódot is. A nemzetközi jog büntetni rendeli nemcsak az embertelen bánásmód tilalmát közvetlenül, kétkezileg megszegőket, hanem azokat is, akik ezekre a cselekményekre parancsot adtak; vagy a parancsláncolatban olyan pozíciót töltöttek be, hogy megakadályozhatták volna e cselekményeket, de nem tették; illetve amikor értesültek e cselekményekről, s az elkövetők ellen nem kezdeményeztek felelősségre vonást. Sőt. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó hágai törvényszék egyik ítéletében ezt a jogi normát kiterjesztően értelmezte, és a horvát Tihomir Blaskicot - többek között - azért ítélte 45 év szabadságvesztésre, mert nem tett meg mindent azért, hogy tudomást szerezzen a parancsnoksága alá tartozó katonai egységek csínytevéseiről.

Az eddigi sajtóhírekből nyilvánvalónak tűnik, hogy az embertelen bánásmód az iraki börtönökben a civil lakosságot és a kombattánsokat egyaránt sújtotta: az Abu Ghraib lakóinak jó része a checkpointokon összefogdosott civil volt. Nehéz elképzelni, hogy a kínzásokat a börtönőrök a saját szakállukra követték el, vagy hogy feljebbvalóik ne tudtak volna e gyakorlatról. A Nemzetközi Vöröskereszt már tavaly ősszel figyelmeztette a foglyokkal szembeni embertelen bánásmód tényére az Egyesült Államok illetékes katonai szerveit. Azt pedig a vádnak gyerekjáték lesz bebizonyítania, hogy az Egyesült Államok megszálló hatalom, illetve hogy nemzetközi fegyveres konfliktusról van szó (a genfi konvenció csak ebben az esetben releváns).

Az elkövetőknek e háborús bűnökért bűnhődniük kell. A kívánatos az lenne, ha az eljárást valamely független nemzetközi törvényszék folytathatná le, mint Ruanda vagy Jugoszlávia esetében; ám az Egyesült Államok nem ismeri el az elvileg illetékes, római székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát. Az iraki foglyok kínzásának ügye újabb kitűnő alkalom arra, hogy e kérdésben a nemzetközi összefogás jobb belátásra bírja az Egyesült Államokat. Ugyanakkor ne becsüljük alá az amerikai jogrend demokratikusságát sem. Az iraki börtönökben folytatott gyakorlat éppenséggel a hadsereg belső vizsgálatát követően pattant ki. A kérdés az, hogy a vád képviselője - bárki legyen is az - meddig fejti majd fel azt a bizonyos parancsláncolatot. Elképzelhető-e, hogy eljut Donald Rumsfeld védelmi miniszterig, aki 2002-ben kijelentette: Bush elnök úgy döntött, a genfi konvenció védő rendelkezései nem alkalmazhatók a Guantanamón fogva tartott "afgán terroristákra"? És ha a világ lélegzet-visszafojtva várja, vajon a hágai főügyésznek, Carla del Ponténak sikerül-e rávernie a népirtást egy volt elnökre, vajon - mindezek után - nem kéne-e Bush elnöknek is megadni a lehetőséget, hogy egyszer bíróság előtt bizonyíthassa be: nem tudott az Egyesült Államok zászlaja alatt elkövetett háborús bűnökről?

Ez azonban csak az egyik segédkérdése fent említett főkérdésünknek.

Annak ugyanis, aki most azt állítja, hogy az Egyesült Államok haderejének azonnal ki kell vonulnia Irakból, arra is választ kell adnia: mi történne a katonai kivonulás másnapján. Az, hogy "persze, polgárháború lesz, de már most is az van, na bumm", nem válasz, hanem felelőtlen ostobaság, esetleg nettó rasszizmus. Ez a válasz emberéletek tízezreit teszi kockára.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.