Egy pillanat alatt omlott össze az Antall József építette kártyavár Izraelben

  • Haskó Lászó
  • 2019. február 20.

Publicisztika

Nem mindenki lelkesedik

A kártyavár összeomlott. Mert a visegrádi négyek (V4) nevezetű politikai tákolmány bizony kártyavár volt.

Antall József találta ki, hogy a történelemben egymással évszázadokig civakodó – időnként független, de többnyire gyámság alatt kínlódó, országnak kinéző – területek kapaszkodjanak egymás hajába, hátha akkor nem süllyednek olyan gyorsan, mint egyenként.

Merész gondolat volt, még az sem túlzás, ha természet-ellenesnek tartjuk, de patyomkin falként úgy-ahogy működött, amíg az alapító el nem távozott. A baloldali kormányok idején állt a kártyavár, de inkább afféle mutatványként, semmint valójában. Vagyis helyén volt a dolog.

A 2010-es fideszes hatalomszerzés után

a kártyavárról lekerült a védőbúra. Lefújták lakkal és új feladatot kapott. Ellensúly készült belőle. Az egyesítetlen Közép-kelet Európa császári és királyi trónjára felkapaszkodni kívánó felcsúti manócska beköltözött a kártyapalotába és az erős falak mögül, a már említett egységes hinterlanddal harci riadót fújt Németország és Franciaország ellen, az EU balkánosítása érdekében.

Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu

Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu

Fotó: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Nem tagadható, hogy a felcsútosítás útján szép eredményeket tud felmutatni a nagy négyes, különösen Lengyelország halad szép egyenletes tempóban lefelé, lassan eléri a magyar mélységi rekordot. Az egymással is régi jó barátok, Szlovákia és Csehország pávatáncol ide-oda. Sajnos senki sem veszi komolyan a visegrádiakat, ki tudja miért? Csak ők veszik komolyan magukat, vagy legalábbis úgy tesznek, mintha...

A magyar vezér valószínűleg nem volt elégedett

a felcsútosítás eddigi eredményeivel, új hadműveletet eszelt ki. És a régi nagy baklövés után ismét lőtt egy bakot. Kapitálisat. A velünk tökéletesen egy húron pendülni kívánó lengyeleket már eddig is kiborította, hogy ősi és örök ellenségükkel, az orosz birodalommal parolázunk reggel-este.

Friss baknak azt találta ki, hogy a két legantiszemitább múltú visegrádit elviszi Jeruzsálembe az ő Bibi barátjához, aki most éppen készül minden áron újraválasztatni magát, merthogy a fránya izraeli igazságszolgáltatás már készíti neki elő az ő börtöncelláját. Ott tévedett a mi vezérünk, hogy azt hitte, Izraelben sikk kicsit lengyel típusú (szalon) antiszemitának lenni. Kiderült, hogy nem mindenki lelkesedik a fajgyűlölőkért, a külügyminiszter speciel nem. Ki is borította a bilit, rá a csodásan kilakkozott kártyavárra.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk