Fantomas visszatér

  • 1999. július 29.

Publicisztika

Már a gázcsapból is Németh Miklós köszön vissza. Persze nyár van, meg hatlábú borjú született Petneházán, játszin ugrabugrál az összes lábán, mégis oktalanság lenne azt hinni, hogy az egész hisztit csak a sajtó tartja életben. Inkább a szocialista párt, minek hirtelen két magyarázata is kínálkozik.

Egyfelől szerencsétlen komancsok, lám, az utolsó hatlábú borjújukat is előhúzzák a kabátujjból. Ez annál is röhejesebb, mert arról is jönnek hírek, hogy a Fidesz-kancellária a szóba jöhető ellenséges miniszterelnök-jelöltek lázas feltérképezésébe kezdett. Ez már valami, már akkor majrézni kezdenek, amikor birkát emlegetnek.

Másfelől lehet, az ipari méretű belvendettázásokban végképp paranoiássá lett szocialisták szartak be a legjobban, s menten a kettős vezetésről szőtt delirációik élénk cáfolgatásába csaptak. De visszafogottabb elemeik is hajlamosak nagy nyilvánosság előtt mélázni azon, hogy akkor ez most jó-e nekik vagy nem jó-e.

Limonádé Joe.

Mert ki is Németh Miklós?

Egy kádári reminiszencia, leginkább. Az ilyesmit persze sokan bírják, főleg a nép, ugye. Ugyanakkor akik - ilyesmikért és más viselt dolgaiért - hülyének nézték őt, legtöbbször rákúrtak, lévén az efféle sommázgatás egyszerű perverzió.

Mindenki jól tudja ugyanis, hogy nem tud semmit. N. M. e pillanatban egy jónevű senki. Csak múltja van, meg az úgyszólván folyamatos emlegetésben elhasználódott neve. Egy kabát, amiről a szabó azt mondja, esetleg kifordítható. Ha sikerül.

Vagy nem.

Figyelmébe ajánljuk