Hát vízágyú nem kéne?

  • 2003. február 6.

Publicisztika

Először tisztázzuk, amit nem kéne, mert úgy is tudunk. Akarjuk-e, hogy keretlegények vagy SS-katonának beöltözött, agyalágyult bajkeverők parádézzanak a Hősök terén vagy bárhol? Nem, nem akarjuk.

n Először tisztázzuk, amit nem kéne, mert úgy is tudunk. Akarjuk-e, hogy keretlegények vagy SS-katonának beöltözött, agyalágyult bajkeverők parádézzanak a Hősök terén vagy bárhol? Nem, nem akarjuk.

Egyetértünk-e az Egyesült Államok iraki politikája ellen tüntetőkkel? Elég csak felületesen átfutni ezt a lapot, kiderül. Tetszik-e nekünk, hogy Kínában tibeti lámákat ítélnek halálra? Nem, nem tetszik. És folytathatnánk... de nem erről van szó.

Sőt arról van szó, hogy ez teljesen irreleváns, legalábbis jelen esetben. Hogy a Magyar Narancsnak mi tetszik vagy nem, azt megmondja, ha akarja. Hogy a magyar rendőrségnek mi tetszik, azt - e tárgyban - senki nem kérdezte.

Az elmúlt héten a magyar rendőrség négy tüntetést betiltott, de van ennél rosszabb is. Egyet engedélyezett. Nem fogják elhinni, a Maszop mellett álló (ők így mondják) Baloldali Ifjúságét, menjenek a csudába.

Az elmúlt héten a magyar rendőrség törvénytelenül (vagy a törvényt helytelenül alkalmazva, ez tök ugyanaz) tiltott be négy tüntetést. Mondjuk ki, tetszik vagy nem tetszik alapon, te jöhetsz, te maraggyá´ otthon. Tette ezt a magyar rendőrség a törvény egy, csak előre megfontolt szándékból tágan értelmezhető tagmondatára hivatkozva, miszerint a tüntetők "súlyosan akadályozzák a közlekedést". Az ilyen kifogásokban az a jó, hogy mindenki egyből tudja róluk, nem érnek egy pofa bagót sem. Az ilyesmit úgy hívják: hazugság. Kezdjük el ragozni?

Tényleg az a 100 bejelentett tüntető bénítaná meg a város forgalmát, aki a kínai követség előtt összeverődik? Tényleg attól áll le a kisföldalatti, ha pár tucat rosszarcú náci masírozik az Andrássy úton? Ez a város attól szokott beállni, akkor szünetel a forgalom, ha leesik három szem hó.

De ennek az országnak van egy tisztességes gyülekezési törvénye, amire eddig büszkék lehettünk. Ez a szép törvény a rendőrségre azt a feladatot rója, hogy biztosítsa a gyülekezést, és nem azt, hogy megmondja, merre hány méter, és ki tüntethet, ki nem. A rendőrség dolga, hogy betartassa a törvényt, nem az, hogy a pillanatnyilag éppen aktuális szervilizmusának nyelvcsapásaihoz szabja.

Van ennek az országnak egy tisztességes gyülekezési törvénye, legyünk rá büszkék újra, és ne hagyjuk, hogy mindenféle policáj csizmája tiporja megint!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?