Hírek

  • 2004. május 6.

Publicisztika

nIdõsebbek, lányok Az Országos Felsõoktatási Felvételi Iroda elõzetes kimutatása alapján 2004-ben mintegy 166 ezer központi jelentkezési lap érkezett be, míg 2003-ban 160 ezren jelentkeztek a felsõoktatási intézményekbe. Az eddigi tendenciához hasonlóan most is nagyobb a nõk aránya (59 százalék); az összes jelentkezõ 65 százaléka tavaly vagy még régebben érettségizett.
Az államilag finanszírozott képzések közül idén a bölcsészettudományi és a gazdasági jellegû szakokra lesz a legnehezebb felvételt nyerni, ezeken ugyanis több mint négyszeres a túljelentkezés. A finanszírozott helyek számát jóval meghaladja a jelentkezõk száma az egészségügyi, gyógypedagógiai, szociális és testkulturális szakcsoportokban is.

nMérgezõ szerelem A manchesteri egyetemen filozófiát és etikát tanít az a brit tudós, aki hét évet ült börtönben, miután megpróbálta megmérgezni a feleségét. A jelenleg 57 éves Paul Agutter tettét úgy próbálta meg álcázni, hogy egy nagyáruház polcaira mérgezett üdítõitalt csempészett, olyan fajtájút, amilyet neje is fogyasztott. Hovatovább országos pánik tört ki, miután a megbuherált üdítõ feleségén kívül még hét embert megbetegített. A méregkeverõt a szupermarket kamerái érték tetten, a bíróság gyilkossági kísérletért 12 év börtönre ítélte, de végül hét év után tavalyelõtt szabadlábra került. A manchesteri egyetem pár hónappal ezelõtt szerzõdtette részmunkaidõre a tudóst. A férfi egyébiránt azért akarta megölni nejét, hogy feleségül vehesse akkori szeretõjét, egy egyetemista lányt.

nLabdarúgótanszék A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara (TF), a labdarúgó-szövetség és a sportminisztérium illetékesei nemrég aláírták azt a megállapodást, amely újra egyesíti a hazai futballedzõképzést. A fúziót egy, Bicskei Bertalan nevéhez fûzõdõ felülvizsgálat elõzte meg, amely az UEFA-licences oktatás számos visszásságát tárta fel. Ez a képzés régebben is a TF-en zajlott, az UEFA azonban elõírta: csak olyan trénerek tevékenykedhetnek, akik az õ rendszerük alapján tanultak. Az így megalakult, Mezey György mesteredzõ vezette kurzus hosszú vitákat váltott ki. Bicskei állítása szerint nem a magyar edzõk veszekedtek, hanem a szövetség és a TF került szembe egymással. A megállapodás szerint az egyetemen labdarúgótanszéket hoznak létre, a TF azonban elismeri, UEFA-licencet csak a futballszövetség adhat ki.

2nHajléktalan egyetemista Az Egyesült Államokban a felsõoktatás köztudottan nem olcsó mulatság: a szülõk gyakran gyermekük születésétõl fogva gyûjtenek az évi akár negyvenezer dollárt kitevõ költségekre. Steve Stanzak szülei ezzel nem sokat törõdtek; még azt sem tudták, hogy fiukat felvették a New York Universityre. A húszéves fiú kapott ugyan némi ösztöndíjat és több kisebb állást is talált a városban, de saját erejébõl lakhatásra már nem futotta. A diák így hónapokig a nonstop nyitva tartó egyetemi könyvtárban húzta meg magát. A biztonsági õrök idõnként ugyan felébresztették, de ki nem dobhatták, hiszen az intézmény hallgatójaként joga volt az épületben tartózkodni. Végül az egyetem vezetése, értesülvén az esetrõl, felajánlott egy kollégiumi szobát az írásmûvészet szakon eddig kiváló eredményeket produkáló diáknak.

nNagykorúak bagózhatnak Az Oktatási Minisztérium nem szigorít az iskolai dohányzás szabályozásán, így a 18 évesnél idõsebb diákok továbbra is cigarettázhatnak a szakközépiskolákban és a gimnáziumokban. Az állampolgári jogok biztosa nemrégiben azt kérte a tárcától, a nagykorú fiataloknak is tiltsák be az iskolai dohányzást, mert a jelenlegi szabályozás rossz hatással van a kiskorúakra. Lenkovics Barnabás szerint régóta köztudott tény, hogy a fiatalabb diákok elsõsorban az idõsebbek viselkedését utánozzák. Az ombudsman ezért rendeletmódosítást javasolt, az Oktatási Minisztérium azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy nincs szükség központi szigorításra: a középiskolák a dohányzóhely gondos kijelölésével elérhetik, hogy a nagykorú diákok ne a kisebbek szeme láttára dohányozzanak.

Figyelmébe ajánljuk