Tartalom

(2004-05-06)

Publicisztika

Publicisztika

Elõadás-kritika: A pipaszívás, a macskaugrás és a távolság mérése (Bacsó Béla: Heidegger és a mûvészet)

Az elõadó (vagy a diákság?) becsületére legyen mondva, a gyönyörû tavaszi idõ ellenére vagy huszonöten ülünk az amúgy kis létszámú esztétika szakon meghirdetett órán. A tanszékvezetõ-oktató azonban láthatóan ennél is nagyobb hallgatósághoz szokott. "Hol vannak a diákok? Mi van itt, pestis?" - kérdi az egybegyûlteket, majd mosolyogva veszi tudomásul, hogy diákjai egy része a szabadtéri kávézók örömeit választotta Heidegger mûvészetelmélete helyett.

Publicisztika

Kisegítõ iskolák: A probléma részhalmaza

Egyre élesebb vita folyik a kisegítõ iskolák körül. Szükség van-e a problémás gyerekek elkülönítésére, vagy mindent megold az új varázsszó, az integráció? Hogyan függ össze a hátrányos szociális helyzet a tanulási problémákkal? Rasszista-e a magyar oktatási rendszer?

Publicisztika

Társadalomtudományok a könyvtárakban: A füled mögött a kispolcon

Az egyetemi hallgatók többsége akár diplomát is szerezhet úgy, hogy egyszer sem fogott a kezébe külföldi szakfolyóiratot. Magyarul gõze sincs, mi történik a saját szakmájában kis hazáján kívül (ha egyáltalán a hazai helyzettel tisztában van). Sokan a szakirodalom nehézkes, úgyszólván lehetetlen elérését okolják, míg mások emberi tényezõket, az oktatói példamutatás teljes hiányát. Feltehetõleg mindkét álláspontban van némi igazság.

Publicisztika

Hírek

nIdõsebbek, lányok Az Országos Felsõoktatási Felvételi Iroda elõzetes kimutatása alapján 2004-ben mintegy 166 ezer központi jelentkezési lap érkezett be, míg 2003-ban 160 ezren jelentkeztek a felsõoktatási intézményekbe. Az eddigi tendenciához hasonlóan most is nagyobb a nõk aránya (59 százalék); az összes jelentkezõ 65 százaléka tavaly vagy még régebben érettségizett.

Publicisztika

Jakab Béla: Árvák országa (Az egészségügyi reform megbicsaklásáról)

"Nem engedem, hogy szegény népem vérét gyógyszerspekulánsok szívják! - csapott az asztalra a fõpolitikus, miután meghányta-vetette a dolgokat fõkincstárnokával. - Választási ígéreteink között, nemdebár, szerepelt az ingyenes szívgyógyszer. Ezt most felejtsük el, viszont 2004-tõl az összes gyógyszert adjuk olcsóbban. Úgy 15 százalékkal. Választás elõtt ez se hangzik rosszul, ugye?"

Publicisztika

Szökevény milliárdok

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - a Figyelõ címû hetilap értesülései szerint - jelentõs, milliárdos nagyságrendû bírság kiszabására készül. A gyanú szerint az M3-as és az M7-es autópálya új szakaszaira kiírt közbeszerzési eljárást az a három konzorcium nyerte meg, amely ajánlattétele elõtt megegyezett egymással az árakban. Arról pedig, hogy a posztorbáni-posztvegyépszeres sztrádaépítés miért nem kerülheti el a kartellezést, a Narancs írt 2002 augusztusában.

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Csak az ökör...

A kísérleti pszichológia egyik fontos megállapítása, kicsit vulgárisan fogalmazva, hogy az ember hülye helyzetekben hülyén viselkedik. Például az elõzõ rendszerben a rendõrök gyakran kerültek hülye helyzetekbe. Ha a rendõr nem a rendet, hanem a rendszert védi, nem tehet mást, mint hogy hülyén viselkedik. Kínjában olyanokat kérdez, mint "na, hová lesz a menés?" Meg is kapja a választ: elterjednek a rendõrviccek. Ezek mára szerencsére lényegében kihaltak. Ma, ha egy rendõr netán hülye, akkor nem azért hülye, mert rendõr, hanem azért, mert saját eszûleg az.

Egotrip

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

Erõsen habozom, hogy merjek-e írni az emberi gyarlóság egyik végsõ fokáról. Elvégre az olvasó talán hisz az Emberben. De mégis: egyesek a munkahelyi telefonjukról magáncélú hívásokat is bonyolítanak.

A szerk.

A szerk.

Beleléptünk

A szerk. 2004 májusában írt publicisztikát Magyarország friss EU-csatlakozásáról és Orbánék demagóg ellenkampányáról.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

n IDõKERÉK Az ezredfordulót lekéste, de Magyarország uniós csatlakozására mégiscsak sikerült üzembe állítani a Dózsa György úton az Idõkereket, s ha minden jól megy, Herner János, Janáky István és S. Hegyi Béla alkotása túlél mindannyiunkat.

Külpol

Cyber hírek

n új legénység Péntek éjjel sikeresen landolt Kazahsztán északkeleti lakatlan sztyeppéin a Szojuz TMA-3 orosz ûrhajó, fedélzetén Alekszandr Kaleri orosz, Michael Foale amerikai és André Kuipers holland ûrhajósokkal. A három ûrhajós a szétkapcsolódást megelõzõ három órában még egyszer ellenõrizte a fedélzeti mûszereket, majd felöltötte szkafanderét.

Külpol

Majális a Városligetben: Dalol az élet

Az EU-csatlakozás és a munka nagy nemzetközi ünnepe szerencsés, esetleg szerencsétlen egybeesése folytán ezúttal is szürreális majálisban gyönyörködhetett a szép-számú közönség. Hegedûs püspöktõl és becukrozott híveitõl az elszánt guevaristákon át a satanista gruftikig mindenki megkapta a magáét, de jó alaposan.

Külpol

Majális a Városligetben: Dalol az élet

Az EU-csatlakozás és a munka nagy nemzetközi ünnepe szerencsés, esetleg szerencsétlen egybeesése folytán ezúttal is szürreális majálisban gyönyörködhetett a szép-számú közönség. Hegedûs püspöktõl és becukrozott híveitõl az elszánt guevaristákon át a satanista gruftikig mindenki megkapta a magáét, de jó alaposan.

Külpol

Majális a Városligetben: Dalol az élet

Az EU-csatlakozás és a munka nagy nemzetközi ünnepe szerencsés, esetleg szerencsétlen egybeesése folytán ezúttal is szürreális majálisban gyönyörködhetett a szép-számú közönség. Hegedûs püspöktõl és becukrozott híveitõl az elszánt guevaristákon át a satanista gruftikig mindenki megkapta a magáét, de jó alaposan.

Külpol

Budapest: Ütött az utolsó órád

Most már tudjuk, egy uniós csatlakozás megünneplése abból áll, hogy az eleve adott május elsejéhez hozzácsapunk egy kis augusztus huszadikát (légiparádé, tûzijáték), pici szilvesztert (durran a pezsgõ, és vonul a nép az Andrássy úton), a teljes magyar szórakoztatóipart és egy végtelenül unalmas avatóünnepséget. Persze nem csak ez volt az egyetlen ellentmondás április 30-án, az utolsó órákban.

Külpol

Csatlakozási ünnepek Szlovákiában: Euroatyafiak

Ipolyság tíz perccel elõbb csatlakozott, Pozsony meg majdnem lekéste, de hallottunk olyat is, hogy Szlovákia fõvárosa a döntõ órákban Ostrava volt, az integráció legnagyobb hõsei pedig Hossa és Petrovicky.

Külpol

Csatlakozási ünnepek - Németország: Berlin felett a luftballon

Mindenekelõtt beszartam. EU-s újbürgerként azt gondoltam, részt veszek a Kreuzbergben tradicionálisan megrendezett május elsejei híres, úgynevezett forradalmi demonstráción. De aztán kiderült, hogy több ilyen tüntetés van, és a bõség zavarában nem tudok választani. Itt van rögtön a Keine Befreiung ohne Revolution (Forradalom nélkül nincs felszabadulás) fantázianevû demonstráció, az étlapon szerepel még a Revolutionäre 1.- Mai Demo és ennek zárása az Oranienplatzon. Utóbbiról minden újság megjegyzi: nem engedélyezett. Alles klar, gondoltam, ezt kihagyom, de a másik kettõ talán még belefér. Aztán hamarosan kiderült az is, hogy egyiken sem fogok részt venni. 25 csillagos EU-polgár vagyok, mondogattam magamban az úton, nekem senki sem tilthatja meg, hogy egyenrangú részese legyek az úgynevezett Krawalltourismusnak. Ám kelet-európai idegrendszerem keresztülhúzta számításaimat.

Belpol

Belpol

Lévai Katalin miniszter egy éve: Kicsit vagyok még

Az esélyegyenlõségi miniszter csaknem egy év után vált, és a nagyobbik kormánypárt EP-képviselõjeként hamarosan nemzetközi vizekre evez. Lévai Katalin eddigi munkájáról, listás szereplésérõl kormánypárti képviselõket kérdeztünk, és utánajártunk annak is, van-e harc utódlása körül.

Belpol

Számvevõszéki jelentés a Nemzeti Színházról: Emlékmû

A létezõ Nemzeti Színház helykiválasztását, építését és aztán magát az épületet számos kritika érte. A végeredmény, ismerve a mûtárgy genezisét (ami a pitiáner politikai bosszú és kivagyiság keverékében keresendõ), nem is lehetett más. Hogy miként történt mindez, arról immár papír is van: az Állami Számvevõszéknek a beruházás ellenõrzésérõl készült jelentése. Ebbõl újfent kiderül, hogy az alapkõletételt megelõzõen és azt követõen is "csínyek" színesítették a legnagyobb hazai posztszocialista kultúrház történetét.

Belpol

Mozlimok Magyarországon: Igaz és igazabb hitûek

A Bartók Béla úti Dar-Alszalam mecset egyik vezetõjének múlt hónapbeli letartóztatása "terrorcselekmény elõkészítése" gyanúja miatt reflektorfénybe állította a hazai mozlimokat. A több tíz ezernyi magyarországi Allah-hívõt három nagyobb szervezet képviseli, amelyek nincsenek egymással szívélyes viszonyban. Sõt!

Belpol

A Munkáspárt és az EP-választás: Nemzetközivé lett

2002-ben a Kádár-nosztalgiára építõ kampányával negyedszer is az Országházon kívül rekedt Munkáspárt népszerûsége a közvélemény-kutatók többsége szerint kimutathatatlan. A párt városligeti majálisán elhangzottak alapján, az elmúlt két év politikájában bekövetkezett fordulat után elképzelhetõ: Thürmer Gyula pártját korai lenne leírni.

Belpol

"Hétköznapi ellenállás" (Khaled)

Az algériai raizene legismertebb elõadója hosszú ideje Európában - Franciaországban, újabban pedig Luxemburgban - él. Három éve járt elõször Magyarországon, most pedig a Hõsök terén, az uniós csatlakozási koncerten lépett föl.

Zene

Zene

Lemez: Tágra zárt álmok (Sun Workshop: We See You )

Aki elég bátor, és a sok tehetséget felvonultató - persze fúrásban, pózolásban és szlogenekben még annál is gazdagabb - hazai rock and roll-világgal ismerkedik, talán tudja, hogy a 2000-ben alakult Sun Workshop tagjai mindent hajlandók feláldozni közös ügyükért. Pedig jó pár zenekar belerokkant már az ilyen viharos tempóba, s egy alkalommal a Sun Workshopnak is majdnem összejött...

Zene

Színház: Britannia Gyógyintézet (A Madhouse elõadásai)

A tébolydáról elnevezett társulat tagjai: Matt Devere, Mike Kelly és Jon Fenner. 'k alkotják Magyarország egyetlen profi, a Merlinben rezidens angol színházát, de így kevesen is, sõt talán ezért, valódi színházat csinálnak, olyat, amit csak a színészek folyamatos összezártsága érlelhet.

Lemez

Zene

Hancúr, nyárig

Auf Der Maur: Auf Der Maur

Szegény Courtney Love-ra eléggé rájár a rúd mostanság: nem elég, hogy friss szólólemeze, az America's Sweetheart annyira vérszegény és unalmas lett, hogy az még tõle is túlzás, most volt kolleginája is rápirít az elsõ önálló anyagával.

Zene

Kísérõfilm: Szerotonin (Meskó Zsolt: Somlói galuska)

Hatásos gyógyír szerelmi bánatok és egyéb sorscsapások ellen? A variációk széles skálája ismert. Ott van ugye a "kutyaharapást szõrivel" verzió, aztán a férfias stíl, az alkohol, valamint a nõk számára kézenfekvõ feminin variáns, amikor is az ember lánya tehetetlenségétõl vezérelten teletömi magát édességgel. Ez utóbbi megoldást Meskó Zsolt szemledíjas kisjátékfilmjében a pesti kávéház pincére (Nagy Ervin) is ismeri. Igazi pszichiáter õ, aki hivatását gyakorlandó sokkterápiát alkalmaz a beszédelgõ vendégeken: egy tál somlói galuskával állítja helyre az agyakban felborult szerotoninszintet.

Zene

Nyolc kis kritika

színház n David Gieselmann Herr Kolpert címû darabját az (m) színház mutatta be a Mu Színház stúdiójában; az alig harmincéves szerzõ eléggé rutinosnak, bár nem túl eredetinek látszó színpadi konstrukcióval áll elõ. Fiatal pár vendégségbe hív egy másik fiatal párt, és puszta ugratásból azt állítja, hogy hulla van a szoba közepére állított, asztalként is használható ládában.

Film

Film

Kiállítás: Theatrum zingaricum (Hajdu András képei a Mai Manó Házban)

A klasszikus - sokszor tudatosan fekete-fehér - szociofotó látásmódja ma már csupán rétegérdeklõdésre tarthat számot, a szomorkodásra hajlamos tojásfejû-eken kívül ugyanis nemigen érdekel már senkit. Már csak ezért sincs a romákat bemutató szociofotóknak valódi társadalmi hatásuk mostanában, pedig a hathatós roma érdekvédelmi politika és a témába vágó, a mindenkori négyéves cikluson túlmutató kormányzati stratégia mellett megkerülhetetlen volna - sõt, a politikai cselekvést tulajdonképp elõfeltételeznie kellene -, hogy megismerjük roma honfitársainkat szûkebb hazánkban, illetve legalább Európának ezen a kelet-közép-európai fertályán. Ehhez azonban meg kell találni a megfelelõ eszközöket, így például jól átgondolt társadalmi célú kommuniká-cióra volna szükség többek között. A nyilvánvaló jó szándék

Film

Ej, mi a kő, banya?

Sylvain Chomet: Belleville randevú - Francia rémes

Először a macskakőről. Mert ebben a felnőtteknek ajánlott egész estés rajzfilmben minden a macskakőről szól. Álmomban Lengyel Péter voltam, és eladtam a Macskakőt a Disneynek.

Képzőművészet
Lokál

Lokál

Lévai Katalin miniszter egy éve: Kicsit vagyok még

Az esélyegyenlõségi miniszter csaknem egy év után vált, és a nagyobbik kormánypárt EP-képviselõjeként hamarosan nemzetközi vizekre evez. Lévai Katalin eddigi munkájáról, listás szereplésérõl kormánypárti képviselõket kérdeztünk, és utánajártunk annak is, van-e harc utódlása körül.

Lélek

Lélek

Sci-fi találkozó a Városligetben: Pionírok, veteránok

Immár nyolcadik alkalommal rendeztek - mégpedig az Eredeti Csillagok Háborúja Klub Egyesület szervezésében - országos science fiction találkozót, ezúttal a PeCsában, illusztris vendégek részvételével. Két agg admirális, Kemény Henrik, Sturmgewehr és manga - mindenki megkapta a magáét.

Lélek

Szambó: A vörös karate

A vodkabûz mellett más fegyverük is volt a szovjet katonáknak, a puszta kezük. A legenda szerint a Wehrmacht katonáinak parancsban tiltották meg, hogy bunyózzanak a Vörös Hadsereg vitézeivel. Hitler pogány istenek újraélesztésébe ölte a pénzt, Sztálin verekedni tanította fiait.