Juhász Géza: Kismocsok, az államférfi és a férfiállam

  • 2003. június 12.

Publicisztika

Varga Andrea, alias Kismocsok, a Való Világ 2. exlakója levelet írt dr. Medgyessy Péterhez, a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez. Kismocsok tudatta a kormányfővel: szeretné, ha a törvények szerint nem minősülne csonka családnak, amennyiben gyermeket vállalna, és a gyereket párjával, Ritával együtt nevelhetné. Kismocsok szeretné továbbá, ha gyermeke a törvények szerint nem minősülne félárvának; ha élete párja nem csak a vagyonjog szemében lenne élettárs, s ha gyermekét nem érné hátrányos megkülönböztetés azért, mert két nő alkot vele majdan családot.
Varga Andrea, alias Kismocsok, a Való Világ 2. exlakója levelet írt dr. Medgyessy Péterhez, a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez. Kismocsok tudatta a kormányfővel: szeretné, ha a törvények szerint nem minősülne csonka családnak, amennyiben gyermeket vállalna, és a gyereket párjával, Ritával együtt nevelhetné. Kismocsok szeretné továbbá, ha gyermeke a törvények szerint nem minősülne félárvának; ha élete párja nem csak a vagyonjog szemében lenne élettárs, s ha gyermekét nem érné hátrányos megkülönböztetés azért, mert két nő alkot vele majdan családot.

De Kismocsok előrelátó volt. Tudta, hogy egy ilyen levél senkit nem érdekel majd. Hisz a politikusok nem szoktak érdemi választ adni az emberi jogok érvényesítésének akadályait feszegető levelekre. Ez Medgyessynek sem szokása. És hát Varga Andreát sem azért ismerte meg az ország, mert efféle levelek írogatását forgatta fejében. Kismocsok ezért levele végére okosan odabiggyesztette: "Felkérem Önt, az ország Miniszterelnökét, legyen gyermekem biológiai apja!" No, így mindjárt hír lett Kismocsok családalapítási szándéka, a levelet közölte a Star magazin, és még két pletykalap címlapján is ott ordított a hír: Kismocsok gyereket akar Medgyessytől.

Noha Kismocsok nyitva hagyta, mi módon is szeretné a kormányfőt biológiai apává tenni, Medgyessy nem csak biológiai férfi mivoltát érezte találva a kérés által. Szóvivője útján rögvest reagált. Megtudhattuk, hogy a kormányfő már apja két gyermeknek, méghozzá "mindenféle értelemben", valamint hogy ragaszkodik szeretett feleségéhez. Ifj. Gaál szóvivő hozzátette még, Medgyessy "nem akar precedenst teremteni, mert félő, hogy túlzott igény jelentkezne az ügyben".

H

Megnyugodhatunk. Medgyessy hím egója nem szenved semmiféle fogyatékosságban. Ez az ego épp akkorára tartja saját magát (igen sokra), mint férfi politikusainké általában, ha bármi módon nőkre terelődik a szó. Az elmúlt években megfigyelhettük, valahányszor a parlamentben valamelyik, a nőket különösen érintő törvényt tárgyalták, a férfi képviselő nemigen látott tovább saját párzószervénél.

A kormányfőnek így viszont nem sikerült felelnie Kismocsok ama igényeire, hogy sem ő, sem párja nem akarnak másodrendű állampolgárnak számítani a magyar törvények szerint, és a gyereküket se szeretnék annak nevelni. Erről mindössze annyi jött ki a szóvivői szájon, hogy a miniszterelnök amúgy tiszteletre méltónak tartja "Kismocsok kisasszony" családalapítási szándékát, a felvetett problémáról pedig érdemes vitázni, de nem elsősorban a miniszterelnökkel.

Hát akkor kivel?

Hisz Kismocsok jó hónapja felkereste már Czeizel doktort azzal, hogy mesterséges megtermékenyítés révén szülni szeretne. A professzor közölte, hogy a magyar törvények tiltják ezt. Nálunk ugyanis csak azok a nők vehetnek igénybe mesterséges megtermékenyítést, akik házastársi vagy élettársi kapcsolatban állnak egy férfival. Az egészségügyi törvény 167. paragrafusa mondja ezt, amit az MSZP-SZDSZ többségű Országgyűlés "attól a meggyőződéstől vezérelve" szavazott meg 1997-ben, hogy "az orvostudomány fejlődésének eredményeit a jelen és a jövő nemzedékek javára kell felhasználni".

A magyar Alkotmánybíróság 1991-ben alkotmányosnak találta, hogy a mesterséges megtermékenyítést az akkori szabály csak házas nőknek engedte. A szokatlanul kioktató indoklás szerint: "A mesterséges megtermékenyítéshez nem fűződik olyan emberi vagy állampolgári alapjog, amely bárkit minden megkülönböztetés nélkül megilletne." A kifogásolt diszkriminatív szabály az Alkotmánybíróság szerint "...erősíti a házasság intézményét, és lehetővé teszi a tulajdonképpeni család (gyermekkel bíró házaspárok) létrejötté". És hogy miért kell a jogszabályokkal a nem "tulajdonképpeni" családokat hátrányosan megkülönböztetni? Azért, mert "kívánatos, hogy a gyermekek lehetőleg teljes családba szülessenek, mivel a gyermek fejlődése szempontjából nemcsak az anyai gondoskodásnak, hanem az apa személyének és az apai nevelésnek is rendkívüli fontossága van" - írta ezt az az Alkotmánybíróság, amely egy későbbi, 32/1997. határozatában nem látta jogilag relevánsnak a tényt, hogy az apák általában sokkal kevesebb terhet vállalnak a gyermeknevelésből nőpartnereikhez képest.

H

Kismocsok és Rita sem együtt, sem külön nem fogadhatnának örökbe más nő által megszült gyereket. A Fidesz-MDF többségű Országgyűlés utolsó ülésszakán, az MSZP szavazataival is elfogadott törvény szerint ugyanis az örökbeadásnál a házaspárokat kell preferálni.

Ha Kismocsok ezek után - teszem azt - házilagos mesterséges megtermékenyítéssel válna anyává, a hatóság ragaszkodna az apa megnevezéséhez, ha pedig Kismocsok azt felelné, hogy az apával nem érintkezett "nemileg", akkor a gyámhatóság képzelt férfit jegyezne be apának.

Hiába menne Kismocsok és Rita akármely közjegyző vagy hatóság színe elé nyilatkozatot tenni, hogy a gyereket ők ketten, együtt akarják felnevelni, és hogy Rita szülői felelősséget kíván vállalni, a hatályos magyar törvények szerint ezen óhajukat egyetlen hivatal sem méltányolhatná. Rita akárhány tanú előtt, akárhányszor elmondhatja, hogy anyatársa akar lenni Kismocsoknak, annak 18 évre előre szóló összes jogi és anyagi kötelezettségével együtt, ehhez semmiféle hatósági jóváhagyást nem szerezhet. Ezt az elhatározást nem becsüli annyira a magyar Országgyűlés, mint amikor egy férfi egy parkban részegen bevágja büszkesége tárgyát egy ismeretlen serdülő lányba.

Még szerencse, hogy Kismocsok elég fiatal ahhoz, hogy ki tudja várni a strasbourgi ítéletet a patriarchális magyar jogról, törvényhozásról, kormányzatról.

Figyelmébe ajánljuk