Lantos Gabriella: Elmarad-e a karácsony a Covid miatt?

  • Lantos Gabriella

Publicisztika

A kormánynak és nekünk is súlyos morális döntéssel kell szembenéznünk. Több ezer halott vagy karácsony?

A Magyar Narancs csütörtökön megjelenő legfrissebb számában Lantos Gabriella egészségügyi menedzser azt elemzi, mit nem tett a kormány a koronavírus elleni hatékony védekezésért, milyen elhibázott lépései voltak a kabinetnek, valamint milyen következményei lehetnek a sorozatos rossz döntéseknek. Néhány részlet a cikkből.

(...)

A magyar kormány nem megoldja a problémákat, hanem harcol ellenük. A kormány fejében a koronavírus nem kórokozó, hanem ellenséges birodalom, amely egy időben két harcászati alakulattal fenyegeti az országot. A sikeres katonai stratégák szerint nem szabad az erőforrásokat megosztani, ezért a kormányzati haditerv először az egyik alakulat totális megsemmisítését tűzte ki célul. Szűnjön meg az egészségügyi veszélyhelyzet. Aztán, hogy ez tavasszal sikerülni látszott, jöhet az ellenséges gazdasági alakulat kártéteményeinek az eltakarítása. Mindegy, milyen áron. Mindegy, hogy közben a másik fronton még utóvédharcok folynak, amely így a szükséges új erőforrások nélkül újra főfronttá válhat.

(...)

Mit és hogyan hibázott a kormány az egészségügy szervezésében és irányításában?

A legkomolyabb, végzetesnek bizonyuló hiba az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat 2017-es felszámolása volt. Ez a korábban mindenütt jelen lévő, jól működő szervezet a bürokráciacsökkentésnek esett áldozatul. Másfél évvel később ugyan létrehozták a Nemzeti Népegészségügyi Központot, de ez már nem a régi ÁNTSZ, mivel egy csomó funkció, labor és szakember elveszett. Ezt a köztiszteletben álló Kovács Attila, korábbi országos tiszti főorvos helyett Müller Cecília vezeti. Aki nemcsak nem szakember, de nem is olyan ártatlan, mint amilyennek kissé régimódi kosztümjeiben látszik. Pár napja lelkiismeret-furdalás nélkül mondta a kamerába, hogy a járvány lassulni látszik. Miközben durván gyorsul!

A koronavírus terjedése szempontjából a legkártékonyabb lépés az volt, hogy a korábbi hét PCR-labor helyett az év elejére már csak egy, legfeljebb napi 300 vizsgálat elvégzésére képes akkreditált labor maradt. Ezzel mentünk neki a járványnak. Szerencsére a korábbi laborokat még nem hordták szét, és idővel vissza is kapták az akkreditációjukat, így az első hullám végére legalább a korábbi tesztelési kapacitás helyreállt. De ezek az állami, egyetemi laborok már a kisebb első hullámban sem tudtak elég PCR-tesztet végezni. Nem maradt elég laboránsuk. A nemzetközi sajtó azzal volt tele, hogy szinte Magyarország végzi a fejlett világban a legkevesebb tesztet 1 millió főre vetítve.

(...)

A kormánynak tanácsokat adó professzor világosan elmondta, hogy mit kell tenni, ha a kormány meg akarja akadályozni a fertőzés kezelhetetlen terjedését. A kormány pont ezeket nem csinálja. Nem növelte, hanem csökkentette a tesztkapacitásokat, és még csak kísérletet sem tett komoly kontaktkutató szervezet létrehozására. Egyszerűen nem akarja tudni, hány fertőzött van. Így jutottunk el abba a veszélyesen szégyenteljes helyzetbe, hogy a magyar kormány még a WHO szegény országokra szabott protokolljának sem képes megfelelni: annak, hogy az elvégzett tesztek legfeljebb 5 százaléka lehet pozitív. A hasonló európai hivatal a fejlett Európára 3 százalékot határozott meg. Ez nálunk most 10–12 százalék! Ez az arány azt jelenti, hogy a kormány nem ura a helyzetnek. Mint láttuk, nem is akar az lenni. Nem érdekli a közelgő egészségügyi válsághelyzet. Azt reméli, mindez rejtve maradhat a senki által nem látogatható intenzív osztályok homályában.

(...)

Ha nem lesz ingyen tesztelés, a fertőzés jelenlegi 1,4 körüli R-je, azaz a terjedési rátája esetén egyetlen megoldás marad: a szabad mozgás újbóli korlátozása. Miként Csehország és Szlovákia a napokban elrendelte. A magyar kormány a gazdaság prioritásai miatt nem ilyen előrelátó. Ám ha lassan lép, a szakértők szerint épp karácsony körül lesz a legtöbb fertőzött. Nem kell ahhoz túlságosan nemzeti-kereszténynek vagy szittya magyarnak lenni, hogy a karácsonyi lock down igazi horror forgatókönyvnek tűnjön, aminek nyilván súlyos politikai ára lesz.

Még egyszer: a több ezer halott vagy karácsony hamis dilemmájának feloldására ma még van eszköz – az időben végzett ingyen tesztelés és a kontaktkutatás. Vajon mi járhat a kormány fejében, hogy nem ezt csinálja? Miért hazardíroz az egész országgal? Mire számít? Mire készül?

A Magyar Narancs október 8-i lapszámában olvasható teljes cikkben az egészségügyi menedzser szerző arról is ír, miként igyekszik egymás ellen fordítani az orvosokat a kormány, illetve miért lenne sürgető a szakdolgozói bérek megduplázása. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy fizessen elő itt!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.