Magyarország Kft.

  • 2001. március 8.

Publicisztika

Vajon mit hirdethetett a futballstadionokban a földművelési tárca által tulajdonolt Agrárinnovációs Kht.? "Újítsd meg az agrárszférát, nevelj te is kecskét, békát!"? Vagy az az állati maradványok újrahasznosításával foglalkozó vállalat, amely szintén nagy értékű reklámszerződést kötött az FTC-vel? Mi lehetett a szlogenje? "Vegyen belet! Különben a magáét tapossuk ki!"?

n Vajon mit hirdethetett a futballstadionokban a földművelési tárca által tulajdonolt Agrárinnovációs Kht.? "Újítsd meg az agrárszférát, nevelj te is kecskét, békát!"? Vagy az az állati maradványok újrahasznosításával foglalkozó vállalat, amely szintén nagy értékű reklámszerződést kötött az FTC-vel? Mi lehetett a szlogenje? "Vegyen belet! Különben a magáét tapossuk ki!"?

A tavaly ősszel nyilvánosságra hozott szerződés az agrártárca belső vizsgálata után bukkant ismét elő. A Fradi - sajtóhírek szerint körülbelül 800 millió forintos - minisztériumi támogatása persze önmagában nem is olyan érdekes: szélesebb kontextusa, jelesül az egyre kaotikusabb viszonyokat mutató végrehajtói hatalom környéke viszont annál inkább.

Aligha kétséges, hogy a közeljövőben hallunk még érdekességeket a Torgyán-Szabadi tandem földművelésfejlesztési munkásságáról, és az sem lehet vitás, hogy annál többet, minél nagyobb energiával veti bele magát Torgyán a kisgazdapárt visszahódításába. Ám a pártelnök kiiktatásának üteme lelassult; a múlt heti frakcióvezető-választás érvényességét a pozíciójától megfosztott Bánk Attila is kénytelen volt tudomásul venni. Torgyánt és a kisgazdapártot elhagyó képviselők száma nem éri el a bűvös 37-et; márpedig ennyi darab kellene belőlük, hogy Orbánék kipaterolhassák a pár hónapja még dédelgetett koalíciós pártelnököt. De nincs ennyi, és emiatt némi elbizonytalanodás tapasztalható a polgárok meg a polgári kisgazdák köreiben. Boros Imre agrárideiglenes például néhány fertályóra leforgása alatt előbb megerősítette, majd cáfolta a Concordia Rt. Torgyán-kádernek tartott vezetőjének a menesztését. És hétfői hír az is, hogy a Nemzeti Földalap mégis az agrárminisztérium kezelésébe kerül. Lapzártánkkor úgy tűnik, Torgyán és vele a kormányzati káosz marad: legfőképpen azért, mert a kisgazda frakció többségének kifejezetten imponál az, ahogy Torgyán rettenetesen sok költségvetési HUF-fal képes intim viszonyba keveredni.

De az gáz nem ez. Miközben a kisgazdák egymás fejét verik a tepsivel, és mindenki velük foglalkozik, a gazdaságban immár brutális nyíltsággal folyik a hatalomkoncentráció. A Fidesz-klientúra olyan források és anyagi potenciál felett veszi át fokozatosan az ellenőrzést, amely fölött az ab ovo tolvajnak tekintett komcsilibsi kormány legszebb álmaiban sem rendelkezett. Egy bizonyos Faragó Csaba nevű volt belügyminisztériumi dolgozó és tartalékos tiszt kerül az ÁPV Rt. élére, de ennek nincs sok jelentősége, mert az ÁPV Rt. és az általa kezelt mintegy 800 milliárdnyi vagyon ősztől egy egyszerű törvénymódosítás révén úgyis kikerül mindenféle demokratikus ellenőrzés alól. Utódjára, a Nemzeti Holdingra a társasági törvény vonatkozik majd, és vele együtt, nyilván, az üzleti titokra vonatkozó törvény is: ekkora közvagyont ilyen egyszerűen Magyarországon talán még soha a büdös életben nem tüntettek el a nép szeme elől. Ennyi pénz nincs is, és főként: nincs, amit ennyi pénzből ne lehetne megcsinálni. Ízlelgessük hazánk új nevét: Hangöri Limitid. (Elnök-vezérigazgató: Orbán, felügyelőbizottsági elnök: Simicska.)

Figyelmébe ajánljuk