Már rég összenőtt – A Jobbik sikerei

  • Világi Mariann
  • 2014. április 27.

Publicisztika

Már rég összenőtt, ami összetartozik. 2009 novemberében „Méhében él a nemzet” címmel tartott szakmai konferenciát a Jobbik. A Dúró Dóra felszólalásában elhangzottak jó része az elmúlt négy évben már megvalósult. Most csak a folytatás következik.

Dúró Dóra parlamentben használt laptopján ki tudja mióta látható ez a kép – elemzését szakemberre bíznám –, amely nyilvánvaló támpontot adhat/adhatott a Jobbik úgynevezett parlamenti oktatás- és kultúrpolitikai programjához.

Vagy idézzünk Dúró szavaiból (innen, 2 perc 35-től):

„A Jobbik oktatáspolitikájában nem az esélyegyenlőség és az integráció az, amiket értéknek tekint, hanem az emberek küldetésének a kiteljesítése. (…) A Jobbik a magyarság sorskérdéseit állítja az oktatáspolitika középpontjába. (…) A Jobbik bevezeti a mindennapos testedzést az iskolákban.”

Majd a konferencia összefoglalójában:

„Dúró szerint az elmúlt húsz év túl sok figyelmet fordított az észre, amelynek ezentúl igazat kell mondania (megkérdőjelezhetetlenné kell tenni az oktatás igazságtartalmát). Ezért a kéz és a szív leromlott: a szakmunkásképzés presztízse romokban, alig vannak szakemberek, és a diákokat sem lehet már nevelni az iskolákban. A keresztény elgondolás szerint minden embernek van egy küldetése, és az oktatás célja ezt felfedni. Mivel nem mindenki célja azonos, ezért az integráció sem egy megfelelő eljárás.

Megoldásként az erkölcstan/hittan bevezetését említette, valamint egy pedagóguséletpálya-modell felállítását, amely alapján a tanárok sokkal megbecsültebbek lennének mind anyagilag, mind társadalmilag (...).”

Vona Gábor a kulturális programot is meghirdette, szintén 2009-ben:

„Az oktatásnál megemlíti a felsős általános iskolások egyszeri, kötelező kirándulását a régi Nagy-Magyarország területére, valamint június 4. iskolai emléknappá nyilvánítását. A Jobbik célja, hogy az egyetemeken lehessen politizálni – fűzte hozzá Vona.

Kultúrpolitika-ügyben csúcsmodern technikával készíttetne »hollywoodi« történelmi filmeket, valamint támogatná a nemzeti zenekarok pályáját – mondván, így el lehet jutni a fiatalok igényeihez. Véleménye szerint, ha a fiatalság megtalálná a nemzetben a tartást és a pozitív példát, akkor csökkenne az öngyilkosok, az alkoholisták és a depressziósok aránya.”

Ilyen mondatokkal ki lesz képes versenyezni? Azok, akik most nyílt vitákban és fórumokon szeretnék visszahódítani az elvesztett szavazókat?

Nem lesz egyszerű!

Figyelmébe ajánljuk