"Még pártatlanabb, még objektívebb, még plurálisabb"

Publicisztika

A múlt héten a Magyar Televízió kivágta a Nap-kelte című reggeli műsort a friss szeptemberi hóra. Belezokogjunk-e a zsebkendőkbe? Hangozzék bármilyen meglepően: minden okunk megvan rá. Tessék? A Nap-kelte egy elfogult, bornírt, igénytelen televíziós műsor, s egy csöppet sem szimpatikus pofát mutató - mindenféle állami pénzekkel, minisztériumi megrendelésekkel ügyeskedő - üzleti vállalkozás. Ha végleg eltűnne, akkor se sírnánk érte. Kicsit tán tisztább lenne a levegő. Kicsit. Talán. De nem biztos. Az is lehet, hogyha Nap-kelte nem lenne, akkor is ugyanilyen lenne minden. Mármint a magyar politika viszonya a nyilvánossághoz. S (az elvileg vagy látszólag) a nyilvánosságért dolgozók egyes csoportjainak viszonya a magyar politikához. Hisz mi történt?

A múlt héten a Magyar Televízió kivágta a Nap-kelte című reggeli műsort a friss szeptemberi hóra. Belezokogjunk-e a zsebkendőkbe? Hangozzék bármilyen meglepően: minden okunk megvan rá.

Tessék? A Nap-kelte egy elfogult, bornírt, igénytelen televíziós műsor, s egy csöppet sem szimpatikus pofát mutató - mindenféle állami pénzekkel, minisztériumi megrendelésekkel ügyeskedő - üzleti vállalkozás. Ha végleg eltűnne, akkor se sírnánk érte. Kicsit tán tisztább lenne a levegő. Kicsit. Talán. De nem biztos. Az is lehet, hogyha Nap-kelte nem lenne, akkor is ugyanilyen lenne minden. Mármint a magyar politika viszonya a nyilvánossághoz. S (az elvileg vagy látszólag) a nyilvánosságért dolgozók egyes csoportjainak viszonya a magyar politikához.

Hisz mi történt? A Magyar Televízióban a hatalmat éppen gyakorló alelnök (csoport, bármi) mérlegelte a közeljövőt, politikai változásokat prognosztizált, és hozott egy döntést, mely szerint az általa vezetett intézmény elébe megy a jövő évi választásoknak, s már most megkezdi az átadás-átvételt. Megpróbálja még az utolsó pillanatban megjátszani az esélyes lovat.

Magyarországon idestova húsz éve ez zajlik. Szinte napra pontosan hét esztendeje Ugyanaz a műsor címmel tettünk közzé szerkesztőségi állásfoglalást a bukott miniszterelnökként magának tévécsatornát követelő Orbán Viktorról, és az óhaját csípőből ("eddig neked volt, eztán nekünk lesz!" felkiáltással) lenyomó szocialistákról. A helyzet azóta szemernyit sem változott, a magyar politikusok még mindig úgy hiszik, hogy a tévé őértük van - egy budapesti szocivezér rögtön üzent is a tévének, hogy vegyék üstöllést vissza Gyárfást. Mintha eddig olyan sokra mentek volna vele: minden reggel ott ültek a tévében, és 11 százalékon vannak. Aztán üzent a tévés kuratórium elnöksége, hasonló útmutatással. Az alelnök mindkettőt elengedte a füle mellett, úgy lehet vele, hogy tavaszig guggolva is kibírja, s addig is lesz, aki megvédje.

A Nap-kelte tulajdonosa, Gyárfás Tamás mindeközben "még pártatlanabb, még objektívebb, még plurálisabb műsor" készítését tűzte ki célul csapata és önmaga elé. Vajon tudja-e, miről beszél? Az elmúlt húsz év nézői tapasztalatai azt súgják, aligha.

Elmondhatnánk ezredszer, hogy nem plurálisabb, hanem plurális, nem még objektívebb, hanem objektív, és nem még pártatlanabb, hanem pártatlan minden rendes helyen a köztelevízió. Épp ezért nem kell félteni a Nap-keltét sem, hisz az egy magánvállalkozás, bizonyára megtalálja majd a helyét, ha jó felé keresi. Például egy magáncsatornán. A magyar köztelevízió meg esetleg épp most, üsse kő, épp ez alkalomból kipróbálhatná, hogy milyen tisztességes közszolgálati adóként működni. De ez sajnos a 22-es csapdájának tankönyvi esete: pont ez a döntése garantálja, hogy képtelen megváltozni. Hogy a jövőben sem tájékoztat, csak lesi, honnan fújnak a szelek.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.