Megint Taszár

  • 2003. szeptember 4.

Publicisztika

Az amerikaiak valamiért nagyon szeretik Taszárt. Köztünk szólva a fene igazodik ki a gusztusukon, hacsak nem kellemes fekvése, a Hair oly felejthetetlen repülőtéri masírozós jelenetére kétségtelenül emlékeztető betonja vagy a helyi lacikonyhák hamburgerei miatt, hiszen, mint ahogy követségük másodtitkára májusban fogalmazott: "Semmiféle kiképzési feladatra nem alkalmas." Igaz ugyanakkor, ugyanő mondta szintén, hogy logisztikai műveletek végzésére kiváló. Mindegy, most megint ők hozták szóba a honi harcászat e büszkeségét. Konkrétan a hétfői The New York Times első oldalas bagdadi keltezésű cikkében az iraki rendőrség újjászervezését irányító volt New York-i rendőrkapitány, Bernard B. Kerik, aki szerint az Egyesült Államok másfél év alatt 28 ezer irakit képez majd ki itt rendőrnek. ` úgy tudja, a dolog már el van döntve, kábé négy hónap múlva érkeznek az első delikvensek.

n Az amerikaiak valamiért nagyon szeretik Taszárt. Köztünk szólva a fene igazodik ki a gusztusukon, hacsak nem kellemes fekvése, a Hair oly felejthetetlen repülőtéri masírozós jelenetére kétségtelenül emlékeztető betonja vagy a helyi lacikonyhák hamburgerei miatt, hiszen, mint ahogy követségük másodtitkára májusban fogalmazott: "Semmiféle kiképzési feladatra nem alkalmas." Igaz ugyanakkor, ugyanő mondta szintén, hogy logisztikai műveletek végzésére kiváló. Mindegy, most megint ők hozták szóba a honi harcászat e büszkeségét. Konkrétan a hétfői The New York Times első oldalas bagdadi keltezésű cikkében az iraki rendőrség újjászervezését irányító volt New York-i rendőrkapitány, Bernard B. Kerik, aki szerint az Egyesült Államok másfél év alatt 28 ezer irakit képez majd ki itt rendőrnek. ` úgy tudja, a dolog már el van döntve, kábé négy hónap múlva érkeznek az első delikvensek.

A hírre a magyarországi érintettek szokásuk és pártállásuk szerint reagáltak. Persze a legnagyobb baromságot ismét Szita Károly kaposvári polgármester bírta mondani: "Nem akarom elhinni, hogy a kaposvári, a taszári és a somogyi embereknek az amerikai sajtóból kell tudomást szerezniük arról, hogy a magyar kormány mit tervez lakóhelyükön, illetve közvetlen környékükön." És most nyugodtan eltekinthetünk az afféle rossz ízű és demagóg élcektől, miszerint "anyjuk, gyere má` be a konyháról, és olvassad fel a New York Times első oldalát, mert véletlenül ráültem az olvasószemüvegemre, de siessél nagyon, azt hiszem, rólunk írnak". Erre tényleg semmi szükség, hiszen Gyenesei István, a somogyi közgyűlés elnöke szerint az elmúlt hetek kormányzati tárgyalásain rendszeresen szerepelt a bázis hasznosítása, kifejezetten e tekintetben is (iraki rendőrök kiképzése), ő tehát mint helyi erő tudta, akkor a földijei miért keresnék az információt a tengerentúli sajtóban.

Az is jellemző, ahogy a Külügyminisztérium fogadta a hírt. Délelőtt még szóvivői úton - alighanem zsigerből - kormoltak, maszatoltak (hogy durvább kifejezésre ezúttal csak gondoljunk) valamit, délután már nagy nehezen kibökték (ismét a szóvivő által), ja, van a dologban igazság: az iraki rendőrök kiképzése összhangban lenne a nemzetközi terrorizmus elleni harc és az iraki stabilizáció iránti magyar elkötelezettséggel. Nyilván.

Nincs is voltaképpen egy nyitott kérdés sem, hazánk "elkötelezettsége" nagyon is nevesíthető szövetségi okmányokba foglalt tény. Ki merné tagadni, hogy az iraki rendezés a mi országunknak is eminens érdeke. Az némileg szomorúbb, hogy pillanatnyilag az Irakban tartózkodó, illetve oda tartó néhány katonán túl csak ezt a kicsit széllel bélelt taszári bázist tudjuk hozzáadni önerőnkből. De ennél sokkal szomorúbb az, hogy ezeket a pofonegyszerű dolgokat egyrészt képtelen kommunikálni, akinek kötelessége volna, másrészt ha egyesek pillanatnyi politikai érdekei úgy kívánják, gátlástalanul használják fel a lakosság riogatására. Minek következtében ismét egy hosszú és szerfelett értelmetlen cirkusz elé nézhetünk.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.