Ott, túl a rácson

  • 2001. december 13.

Publicisztika

Még jól is kijöhet belőle Medgyessy, miért, ha jól áll neki a csíkos; legutóbb Tajvanon a dutyiból jutott be a parlamentbe egy rabláncon sínylődő illető. És ezt a videoizét is jól kitalálta az MSZP, pár napja Juhászt meg Szilit közvetítették a Köztársaság térről, képzeljünk el egy televíziós vitát a két miniszterelnök-jelölt között, kapcsoljuk Medgyessy Pétert a Gyorskocsi utcából, és úgy kezdi a mondatot, hogy 2004-ben, feltételes szabadlábra helyezésem esetén azonnali intézkedéseket foganatosítok annak érdekében, hogy. Esetleg ki lehet szabadítani, mint Táncsicsot.

n Még jól is kijöhet belőle Medgyessy, miért, ha jól áll neki a csíkos; legutóbb Tajvanon a dutyiból jutott be a parlamentbe egy rabláncon sínylődő illető. És ezt a videoizét is jól kitalálta az MSZP, pár napja Juhászt meg Szilit közvetítették a Köztársaság térről, képzeljünk el egy televíziós vitát a két miniszterelnök-jelölt között, kapcsoljuk Medgyessy Pétert a Gyorskocsi utcából, és úgy kezdi a mondatot, hogy 2004-ben, feltételes szabadlábra helyezésem esetén azonnali intézkedéseket foganatosítok annak érdekében, hogy. Esetleg ki lehet szabadítani, mint Táncsicsot.

De őrizzük meg a hidegvérünket.

Egyelőre csak annyi biztos, hogy némi tökölés után az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a Gresco Rt. és a Medgyessy Kft. közötti szerződés ügyében befolyással való üzérkedés alapos gyanúja miatt.

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján mindebből még egyáltalában nem muszáj azt a következtetést levonnunk, hogy a rendőrség politikai (fideszes) megrendelésre dolgozna. A szerződés és a büntető törvénykönyv összehasonlító elemzése legalábbis zavarba ejtő, és ezen sajnálatos módon mit sem változtat az a tény, hogy a Btk., valamint a köztársaság más törvényeinek szelektív értelmezése az elmúlt három évben mintegy divatossá vált kormányzati körökben; valamint hogy továbbra is rejtély, mi módon került maga a szerződés a jobboldali sajtó birtokába.

Medgyessyt a gyanú alól mindezek után leginkább a rendőrség vagy a bíróság tisztázhatja. Vagy meszelheti el.

A rendőrségnek és - ha lesz vádemelés - az ügyészségnek meg a bíróságnak épp ezért a lehető leghamarabb és a teljes nyilvánosság mellett kell ennek az ügynek a végére járnia. A magyar választóknak ugyanis jogukban áll tudni, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje elmarasztalható-e abban a bűncselekményben, amellyel - feltehetően - őt fogják gyanúsítani. Ahhoz, hogy felelősen határozhassanak jövő áprilisban az ország sorsáról, a nyomozást megszüntető határozat vagy a bírósági ítélet alapján meg kell tudniuk ítélni, hogy Medgyessy hazudik-e, vagy politikai ellenfelei kezdeményeztek ellene szokatlan eszközöket felvonultató lejárató kampányt. Esetleg hogy a bíróság döntött hibásan.

A politikai semlegesség ebben az esetben a soron kívüli gyorsaságot jelenti; ha mondjuk május végén hoz a rendőrség egy nyomozást megszüntető határozatot vagy az első fokon eljáró bíróság egy felmentő ítéletet, az isten se fogja lemosni a magyar igazságszolgáltatásról, hogy a Fidesz kampányszerveként állt sorompóba.

Figyelmébe ajánljuk