Övé a Vár! A miénk pedig ismét a lekvár

  • Haskó László
  • 2018. december 29.

Publicisztika

Fölcipelhetnék a Tisza-szobrot is, hogy a dicső példakép szem előtt legyen.

Benne vagyunk, jó mélyen. Csak óvatosan bizakodhatunk egy boldogabb új évben. Mármint, azok, akiket boldoggá tenne Orbán Viktor távozása a közéletből.

Egyelőre azonban a fejünk fölé költözik, hogy még jobban lenézhessen bennünket. Reménykedhetünk, hogy a rendszerváltás babonája rá is érvényes: a székház építés a csőd előszobája. Ő egyszer már ráfázott, 2002-ben, a Sándor-palotával. Szóval van remény.

false

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Egyébként – ha már „történelmileg” így alakult – örvendetes lenne, ha az egész O1G-közigazgatás átmenne a Lánchídon és Pestre többet nem tennék a lábukat. Elhelyezkednének az övéik körében, az egykori Várnegyedben a mai új Felcsúton, ahol fideszes igazolvánnyal úgyis jár az olcsó lakás. Fölcipelhetnék a Tisza szobrot is, hogy a dicső példakép szem előtt legyen. Horthy szomszéd is kaphatna legalább egy lovasat, bronzból. Díszes altengernagyi egyenruhában

Horthy imitátorokat lehetne a bejárat elé állítani köszönő-emberként.

Aztán ha a vezér mégis 2030 előtt kényszerülne a trón elhagyására, az egészet a század mementójaként lehetne mutogatni külföldi és magyar szellemi fogyatékosoknak.Máskülönben a rezidencia (vagy csak iroda?), nagyobb és fényűzőbb, mint a Fehér Ház, a Downing Street 10-ről nem is beszélve. Épp csak a körítés, egy nagy és erős ország hiányzik körüle. Az csak Orbán képzeletében létezik.

És a két nagy példakép lázálmaiban jelent meg, a valóságban sajnos, soha. Valóság csak a két elvesztett világháború, a trianoni, illetve a párizsi békeszerződéssel lezárva. Ezzel a lezárással nem rímel a Sándor-palota és a karmeliták helyén berendezett fennhéjázás. De Orbán nem is fogadja el azt a lezárást. Ő azt hiszi, hogyha a magyarok kisebb részével sikerült megetetni, hogy különbek a többieknél, akkor a Világ is elrágcsálgatja majd a szellemi gumicsontot.

A nagy szemfényvesztés bemutatója 2020 júniusára várható.

Akkor lesz száz éves az első világháborút követő világ-elrendezés. Száz év után Orbán rendszere fogja a „helyére” tenni ezt a szerintük rossz és igazságtalan döntést. Minden magyarok minden bajának okozóját. A Világ és főleg a franciák kérjenek bocsánatot és állítsák helyre Nagy-Magyarországot! Itt a budai Várban kell majd ezerszer lekörmölniük, hogy Nagy Magyarország mennyország.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk