Rév István: Koronavírus és digitális zsarnokság Kínában

  • narancs.hu
  • 2020. március 21.

Publicisztika

Kína évekkel ezelőtt elkezdte kifejleszteni a társadalom, az állampolgárok tökéletes ellenőrzésének rendszerét. De segíthet-e ez a járvány megfékezésében?

Az új, digitális zsarnokság okostelefon-applikációkon, s az általuk gyűjtött töménytelen adaton alapul, s persze a magánvállalatok és az állami erőszakszervezetek harmonikus együttműködésén. De segíthet-e ez a járvány megfékezésében? – kérdezi Rév István nagyívű cikkében az aktuális nyomtatott Narancsban. Rövid részlet az írásból:

Miután megadta nevét, személyi és telefonszámát, a felhasználót ez a mobiltelefonra letölthető applikáció arról tájékoztatja, hogy az elmúlt hetekben hány olyan személlyel került közeli kapcsolatba – tartózkodott vele egy légtérben, ült a repülőn egyazon sorban, utazott vele ugyanabban a vasúti fülkében és a többi –, akinek koronavírustesztje pozitív eredményt mutatott. Az adatokat a légi- és vasúttársaságok, a helyi igazgatási szervek, a munkahelyek, a kórházak és az arcfelismerő szoftverrel rendelkező térfigyelő kamerák szolgáltatják. Ha az derül ki, hogy a felhasználó fertőzöttekkel került közeli kapcsolatba, az applikáció előírja a követendő rendszabályokat. Aki megszegi az elkülönítési tilalmat, nem jut messzire: az arcfelismerő szoftverrel felszerelt több mint százmillió közterületi biztonsági kamera egyike azonosítja őt, és automatikusan értesíti a rendőrséget és a munkahelyi főnökét. A bűnös nem csak karanténba kerül, de arra a listára is ráteszik a nevét, amely a kirótt büntetéseket teszi közzé. Az elérhető információk szerint az elmúlt hetekben több mint kétszázmillió kínai állampolgár töltötte le a detektort.

A kínai kormány 2014 júniusában jelentette be, hogy 2020-ra az egész országra kiterjedő, ún. „társadalmi kreditrendszert” hoz létre. Az állampolgárokat és a cégeket a politika iránti őszinteség, az üzleti és társadalmi tisztesség és a jogi hitelesség alapján pontozzák. Aki nem ér el bizonyos pontszámot, és kevésbé megbízhatónak mutatkozik, nehezen vagy sehogy sem jut bankkölcsönhöz, nem vásárolhat hitelbe, nem vehet repülő- és vonatjegyet, nem utazhat külföldre, nem juthat bizonyos szolgáltatásokhoz, nem regisztrálhat társkereső oldalon. A magas pontszám ellenben jutalmakat és kiváltságokat ér. Az elmúlt években, többnyire a digitális fizetési rendszerhez kapcsolva, a legtöbb kínai tartományban bevezették a rendszer számos elemét, és a tervek szerint – a különböző változatok összekapcsolásával – az idén egységesítik, országossá teszik és centralizálják a pontrendszert. A „közeli kontaktus kereső” letöltése ugyan önkéntes, de a le nem töltés súlyos büntetőpontokat von maga után.

KIEGÉSZÍTÉS

A Fejér Megyei Kormányhivatal honlapján elérhető, 2015. április 3-án közölt hivatalos információ szerint Müller Cecília országos tiszti főorvosi kinevezését megelőzően Fejér megye tiszti főorvosa volt. Sajnálom, hogy ez az információ, Müller Cecília pályafutásának ez a fontos állomása – minthogy az országos tiszti főorvos szakmai életrajza nyilvánosan nem elérhető – kimaradt a friss Magyar Narancsban megjelent Vuhantól Nagyvenyimig című írásomból, amely egyébként nem Müller Cecíliáról szól. Elnézést kérek a hiányos közlésért.

Rév István

*

Keresse a koronavírus-járvány ellenére is változatlanul megjelenő és az újságárusító helyeken továbbra is kapható friss Magyar Narancsot. Vagy vásárolja meg online itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Nyugtassa magát Naranccsal a kényszerű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk