Zalaegerszeg csak akkor segít a 70 felettieknek, ha írásban kötelezik magukat az otthonmaradásra

  • Huszka Imre
  • 2020. március 21.

Publicisztika

A kormány ajánlása nyomán szinte minden önkormányzat elkezdte a településen élő idősek ellátásának megszervezését. Számos helyen, Kaposváron és Székesfehérváron önkénteseket toboroznak. A zalaegerszegi önkormányzat máshogy intézi az ügyet.

Egyre több helyen önkéntesek vesznek részt a nyugdíjasok ellátásában, akik a gyógyszer- és élelmiszer-vásárlást elintézik, és segítenek, hogy az egyedülálló hetven év felettiek életminősége ne romoljon tovább. Máshol, ahogy Zalaegerszegen is, a helyhatóság saját erőforrásaira támaszkodva igyekszik megoldani a helyzetet.

Az országos, már-már mozgalomnak tekinthető aktivitás azonban, úgy tűnik, együtt jár egy, helyenként nyílt, máshol jól-rosszul leplezett, s vélhetően irányított idősellenes hangulatkeltéssel. Kaposváron a helyi fideszes önkormányzathoz közeli sajtóban is tetten érhető: a 74nullanulla című online lap szerint az idősek „kóborolnak” Kaposvár utcáin, a Kapos Televízió weboldala szerint pedig „nem veszik elég komolyan az intézkedéseket, sétálgatnak, boltba járnak…”

És ha el kell menni a patikába?

És ha el kell menni a patikába?

Fotó: vajma.rs

Hecckampány „nyuggerezésbe” oltva

Kaposváron, ahogy más városokban is, csupán néhány napja kezdődött a segítő kampány, s valószínű, hogy az érintettek többségéhez még el sem jutott az információ. A meglehetősen ízléstelen, előítéletes hecckampány viszont már komoly „nyuggerezős” hullámokat vet a közösségi oldalakon, pillanatok alatt akár hisztériává duzzadhat, amint ezt például az Index és az Azonnali szerzői is észrevételezték már.

Nehéz elhessegetni magunktól a gyanút, hogy Zalaegerszeg önkormányzata, a fideszes Balaicz Zoltán polgármester sem immunis e hangulatra. A honlapjukon megjelent felhívás szerint „amennyiben az érintett 70 év feletti polgárok nyilatkozatban vállalják és ellenőrizhető módon be is tartják az otthon tartózkodást, ezzel együtt pedig kérik a város segítségét az ellátásukról való gondoskodásban (étel házhoz szállítása, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés a nyugdíjuk terhére), úgy önkormányzatunk megszervezi nekik azt. Aki vállalja az otthon maradást és kéri a segítséget telefonon, vagy e-mailben, annak egy kérelmet kell kitöltenie az adataival”.

Milyen szankciókra számíthatnak?

Kérdés, milyen szankciókra számíthat a renitens nyugdíjas, ha elcsábítja a csalóka napfény, vagy hírül veszi, hogy a hiánycikknek számító gyógyszeréből egy kisebb szállítmány mégis érkezett a közeli patikába. Utólag kiszámlázzák neki a szolgáltatást, esetleg kizárják a kedvezményezettek köréből és mehet az utcára isten hírével?

Balaicz:

Balaicz: "amennyiben nyilatkozatban vállalják..."

Fotó: Balaicz Zoltán/Facebook.com

A sok helyütt érzékelhető, lehangolóan ellenséges hangnem, a „csak púp a hátunkon” hozzáállás ugyanakkor megkérdőjelezi az idősekért való aggódás őszinteségét is.

Figyelmébe ajánljuk