Szigeteljetek tik is!

  • 2001. szeptember 6.

Publicisztika

Az ember nem szereti, ha szigetelés közben hülye kérdésekkel zaklatják, a szigetelés markánsan az intimszféra része, akárcsak a tapétázás, a vízelvezető árok ásása, a feleségverés vagy egy faszányos reccsentés az árnyékszéken. Ezért aztán csak csodálattal figyelhetjük Vasvár polgármesterének és a körzet MDF-es országgyűlési képviselőjének a higgadtságát, aki az RTL Klub híradójának szépen elmagyarázta, hogy igen, kapott a háza hőszigetelésére félmillió forintot Széchenyitől, de ebben semmi kivetnivalót nem lát, hiszen bárki pályázhatott hőszigetelésre, sőt ő kifejezetten biztatta is a vasváriakat, hogy pályázzanak, de azok csak fanyalogtak, hogy nem szeretik a betűt, inkább butulnak tovább elfele a hidegben, de pályázatot nem írnak. Ezeket aztán agitálhatta a polgármester, hogy a Párt meleget ad, elég egy levelet írni, és gyün a pénz, sőt az is előfordulhat, hogy valaki egyenesen Pestről jön le szigetelni, lehet, hogy maga Stumpf, cejgnadrágban, meg a segédje, Rogán, barna köpenyben, a Rogán mindig a Stumpf mögött menne, és ő vinné a szerszámos táskát, és igyekezne, hogy adom, mester, a kefét máris, a Stumpf meg felhajtana egy kupicával, kiszíná a cigerettáját, a füle mögül elővenné az ácsceruzát, megpökné, és kicsit dülöngélve aszondaná, hogy na, hol megyen itt a hő kifele? És estére leszigetelnék egész Vasvárt, nem lenne Vasvárnál melegebb hely az országban, ők ketten, a Stumpf meg a Rogán.

n Az ember nem szereti, ha szigetelés közben hülye kérdésekkel zaklatják, a szigetelés markánsan az intimszféra része, akárcsak a tapétázás, a vízelvezető árok ásása, a feleségverés vagy egy faszányos reccsentés az árnyékszéken. Ezért aztán csak csodálattal figyelhetjük Vasvár polgármesterének és a körzet MDF-es országgyűlési képviselőjének a higgadtságát, aki az RTL Klub híradójának szépen elmagyarázta, hogy igen, kapott a háza hőszigetelésére félmillió forintot Széchenyitől, de ebben semmi kivetnivalót nem lát, hiszen bárki pályázhatott hőszigetelésre, sőt ő kifejezetten biztatta is a vasváriakat, hogy pályázzanak, de azok csak fanyalogtak, hogy nem szeretik a betűt, inkább butulnak tovább elfele a hidegben, de pályázatot nem írnak. Ezeket aztán agitálhatta a polgármester, hogy a Párt meleget ad, elég egy levelet írni, és gyün a pénz, sőt az is előfordulhat, hogy valaki egyenesen Pestről jön le szigetelni, lehet, hogy maga Stumpf, cejgnadrágban, meg a segédje, Rogán, barna köpenyben, a Rogán mindig a Stumpf mögött menne, és ő vinné a szerszámos táskát, és igyekezne, hogy adom, mester, a kefét máris, a Stumpf meg felhajtana egy kupicával, kiszíná a cigerettáját, a füle mögül elővenné az ácsceruzát, megpökné, és kicsit dülöngélve aszondaná, hogy na, hol megyen itt a hő kifele? És estére leszigetelnék egész Vasvárt, nem lenne Vasvárnál melegebb hely az országban, ők ketten, a Stumpf meg a Rogán.

Lehet persze, hogy Németh Zsolt tud valamit rosszul. Az mindenesetre feltűnő, hogy Torgyán hajléka és Homoki autóparkja után épp egy MDF-es képviselő házépítéséből lett országos hír, még ha mínuszos is. E képviselő, mit tesz isten, részét képezi a hírecske megjelenésével egy napon nyilvánosságra hozott Fidesz-MDF választási együttműködésnek, hisz a körmendi választókerület közös egyéni jelöltje lesz. Mindezzel persze eszünk ágában sincs azt sugallni, hogy Németh Zsoltot a nagyobbik partner holmi kiszivárogtatásokkal akarná kompromittálni, bár kétségtelen, hogy az absztrakcióra csak korlátozottan képes emberi elme számára a Postabank "konszolidációjára" költött száz-akárhány milliárdnál összehasonlíthatatlanul életszerűbb az, ha valaki közpénzen vesz magának bitument; és egy figyelmeztető koki időnként még barátok közt is bírhat pozitív geopedagógiai üzenettel: segítünk, testvér, de tudjad a helyed azér´.

Ha így megy a barátok közt, hogy szerethetik ezek az ellenfeleiket? És egyáltalán, mi lesz itt a következő nyolc hónapban? Mert vagy az van, hogy az állami költségvetés "közbeszerzési eljárás mellőzése", "pályáztatás", "szakvélemény elkészítése", "projektmenedzselés" stb. címeken futó általános fosztogatása a társadalom által elfogadott normák részévé válik, vagy pedig jövő tavasszal repül ez a kormány. Ez utóbbi esetben viszont azt nehéz elképzelni, hogy azok a parlamenti vizsgálóbizottságok, amelyek ebben a ciklusban sajnálatos módon nem alakulhattak meg, ne kezdenék meg a munkájukat a jövő nyáron. A mostani ellenzék hatalomra jutása esetén kénytelen lesz szembenézni ennek a koalíciónak minden zavaros ügyével (e pillanatban a szocialisták és a Fidesz háttéralkuja a gazdasági hatalom felosztásáról teljességgel valószerűtlennek tűnik): amely viszont ezt a szembenézést csak akkor úszhatja meg, ha hatalmon marad.

Arról, hogy mennyivel jobb a napot egy szép, nagy minisztériumi irodában, mint egy börtön kihallgatóhelyiségében kezdeni, Szabadi Béla tudna sokat mesélni. (Pedig róla teljes bizonyossággal momentán csak annyit tudunk, hogy néha első osztályon repült Thaiföldre.) Egyelőre csak ő. De ha sokan hiszik azt, okkal vagy ok nélkül, hogy egy kormányváltás - a fejlett demokráciák eme merőben szokványos aktusa - után előzetesben fogják végezni, akkor simán elképzelhető az is, hogy a kormányváltás megakadályozásáért sok mindenre képesek. Az a mód, ahogy ez a kormány az államkasszát kezeli, nemcsak önmagában ellenkezik a parlamentáris demokrácia szabályaival, de az egész demokratikus rendszer stabilitását is fenyegeti.

Nem kellett volna szigetelni. Mert ha egyszer elkezdünk szigetelni, akkor már le kell szigetelni mindent.

És főként mindenkit.

Figyelmébe ajánljuk