Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 36. szám, (2001.09.06. (2001-09-06)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Politikamentesen)

Többet nem lesz itt politizálás, büdösfideszesezés! - jelentette be a független nemzeti intézmény újdonsült vezetóje azon frissiben, hogy miniszteri bársonyszékét elhagyva beköltözött a rideg Szabadság téri épületbe. Addigra már távozott az intézményből a szakmai vezetés derékhadának jó része, de úgy látszik, az összes büdösfideszesező még nem.

Egotrip

Hammer Ferenc: Paszták népe

"A lego tökéletes eszköz ahhoz, hogy az állampolgárokat intoleránssá nevelje az olyan dolgok iránt, mint a szagok, az emésztési végtermékek, a szabályszegés, a romlás, az elmosódó határvonalak, a csírázás és a halál. Próbálj elképzelni egy erdőt legóból. Sok szerencsét hozzá. Láttál már legót jégből? ürülékből? fából? acélból? és mohából?"

Publicisztika

Publicisztika

Szigeteljetek tik is!

Az ember nem szereti, ha szigetelés közben hülye kérdésekkel zaklatják, a szigetelés markánsan az intimszféra része, akárcsak a tapétázás, a vízelvezető árok ásása, a feleségverés vagy egy faszányos reccsentés az árnyékszéken. Ezért aztán csak csodálattal figyelhetjük Vasvár polgármesterének és a körzet MDF-es országgyűlési képviselőjének a higgadtságát, aki az RTL Klub híradójának szépen elmagyarázta, hogy igen, kapott a háza hőszigetelésére félmillió forintot Széchenyitől, de ebben semmi kivetnivalót nem lát, hiszen bárki pályázhatott hőszigetelésre, sőt ő kifejezetten biztatta is a vasváriakat, hogy pályázzanak, de azok csak fanyalogtak, hogy nem szeretik a betűt, inkább butulnak tovább elfele a hidegben, de pályázatot nem írnak. Ezeket aztán agitálhatta a polgármester, hogy a Párt meleget ad, elég egy levelet írni, és gyün a pénz, sőt az is előfordulhat, hogy valaki egyenesen Pestről jön le szigetelni, lehet, hogy maga Stumpf, cejgnadrágban, meg a segédje, Rogán, barna köpenyben, a Rogán mindig a Stumpf mögött menne, és ő vinné a szerszámos táskát, és igyekezne, hogy adom, mester, a kefét máris, a Stumpf meg felhajtana egy kupicával, kiszíná a cigerettáját, a füle mögül elővenné az ácsceruzát, megpökné, és kicsit dülöngélve aszondaná, hogy na, hol megyen itt a hő kifele? És estére leszigetelnék egész Vasvárt, nem lenne Vasvárnál melegebb hely az országban, ők ketten, a Stumpf meg a Rogán.

Belpol

Belpol

Az ISM játszótérpályázata: A Vackor-dosszié titka

Aprogramra a tavalyi 48 millió forinttal (és 179 nyertes felhasználóval) szemben a 2001- 2002-es költségvetés évi 250 millió forintot különített el; a felhasználók számára a pályázati keretösszeg idén 355 millió forint. A határidő lezárultáig 354 formailag megfelelő és 240 hibás kérelem érkezett. Egy önkormányzat vagy a vele szerződésben álló szervezet százezer és ötmillió forint között pályázhatott, 40 százalékos önrész megléte mellett.

Belpol

Aszályok Magyarországon: Meleg, száraz érzés

Avilág tíz legveszélyeztetettebb országa közé sorolja az ENSZ Magyarországot a vízutánpótlás tekintetében. "1992 óta rajta vagyunk a vízhiányos országok listáján, de ez önmagában nem jellemzi jól a tényleges állapotokat - mondta Nemes Csaba, a Környezetvédelmi Minisztérium Stratégiai Főosztályának a vezetője a Narancsnak -, hiszen csak a saját felszíni vízkészleteket, illetve a befolyó és a kifolyó vizek mennyiségének különbségét veszi figyelembe a számítás." Mivel felszíni vizeink 95 százaléka külföldről érkezik, tényleg veszélyeztetettek vagyunk, de az ivóvizet biztosító vízkészlet terén Nemes Csaba szerint nincs különösebb baj, legalábbis egyelőre. Rétegvizekben meglehetősen gazdagok vagyunk, de ha 30-40 évig tartósan aszályos időjárás lesz, akkor az már biztosan érződik a termelhető ivóvíz mennyiségében is.

Belpol

Fidesz-MDF-megállapodás: A karaván halad

Saját szempontjukból az egyetlen józan lépés mellett döntött a Fidesz és az MDF, amikor a múlt pénteken késő este megállapodtak a közös indulás feltételeiről. A nyilvánosságra hozott szöveg tanúsága szerint a legnagyobb kormánypárt teljesítette kisebbik partnere valamennyi lényegi kívánságát. Vagyis az MDF 2002-ben bizonyosan alakíthat új parlamenti frakciót (a rá eső szavazatok arányát minimum öt százalékban határozzák meg); a lista elnevezése - Fidesz-MDF - is jelzi a közösködést; a fórum mind a 16 országgyűlési képviselője indulhat 1998-as körzetében; nem lesz olyan megye, amelyben nincs MDF-es jelölt. Összegezve: a 176 közös egyéni jelöltből 27-et az MDF nevezhet meg, továbbá a közös országos lista 2. helyét megkapja Dávid Ibolya pártelnök, igazságügyi miniszter (a listavezető Orbán Viktor kormányfő), és az első 15-be bekerül Hende Csaba is (az MDF általános alelnöke, Dávid politikai államtitkára). A Fidesz a területi listákon hét, 1998-ban mandátumszerzőnek bizonyult helyet ad az MDF-nek. (Dávid Ibolya indul egyéniben is - 1998-as sikere színhelyén, Tamásiban -, Hende viszont nem.)

Belpol

Filmforgatás a Szigetközben: Napóleon és a magyarok

Augusztus közepén a Felső-Szigetköz több ágából mintegy három napra hirtelen eltűnt a víz, mégpedig a vízpótló rendszer által érintett területről. Ez műszakilag csak úgy lehetséges, ha a vízutánpótlást szabályozó zsilipet elzárják. A vízszabályozás felelőse az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság; a beavatkozást a Napóleonról filmet forgató nemzetközi stáb alvállalkozójaként díszlethidakat építő Észak-dunántúli Vízügyi Építő Kft. (Éduvíz) végezte. Míg a helyiek nejlonzsákokban hordták haza

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Csigából processzor Német kutatóknak sikerült összekapcsolniuk egy csiga idegsejtjeit egy mikroprocesszorral, létrehozva a világ első részben élő integrált áramkörét. Az eredmény reményt ad arra, hogy gyógyíthatóvá válhat az idegrendszeri betegségekből fakadó hibás mozgáskoordináció, vagy visszaadható lesz a látóidegek károsodása miatt elvesztett látás.n Manga a mátrixon A Manga Entertainment új animációs filmjét egyszerre mutatta be az amerikai mozikban, adta ki DVD-n és VHS-en, valamint sugározta egy napon keresztül az interneten - adta hírül az Index.

Külpol

Kulturális hírek

Magyarország visszaadta Horvátországnak István király koponyájának és jobb kezének azt a darabját, amelyet a millenniumra kaptunk kölcsön egy dubrovniki dominikánus kolostorból, ahol az ereklyéket 450 éve őrzik.n "RIÁSPLAKÁTOK Akárcsak tavaly, idén is a Felvonulási téren állították ki az @¨© formáció (Bakos Gábor, Fatér Barna és Geszti Péter) óriásplakát-pályázatának 99 alkotását, amelyeket 713 terv közül választott ki a zsűri. A plakátpályázatot ezúttal Rohonyi Gábor kezdeményezésére videoversennyel egészítették ki, amelyre 104 pályázó küldött be 120, egy percnél nem hosszabb alkotást (a legjobbnak Rostás Mária művét, a Reggelt találták, hajléktalanok ébredéséről szól).

Külpol

Kelet-Timor: Épp csak hogy ország

a legnagyobb párt, a Fretilin nevű egykori gerillamozgalom lesz a győztes, megszerezve akár a szavazatok abszolút többségét is. Aztán, ha minden menetrend szerint halad, megkezdődhet az alkotmányozás folyamata, és jövőre valóban önálló állammá válhat az ország - legalábbis politikai értelemben.

Könyv

Könyv

Széchenyi - a kultusz és a forgatókönyv: Grófi szérűn

Vannak olyanok - közöttük az életút hivatott kutatói -, akik szerint a még életében legnagyobb magyarként aposztrofált Széchenyi személyiségénél, alkatánál s a hozzá kapcsolódó ellentmondásos tartalmaknál fogva egyszerűen alkalmatlan a kultusz által megkívánt szerep betöltésére. A most készülő Széchenyi-film finanszírozói - meglehet - éppen azt várják, hogy megtörjön a varázs. A forgatókönyvet ismerjük, a filmet majd meglátjuk.

Film
Zene

Zene

Film: Fehér por tegnap (Ted Demme: Betépve)

Csodálkozol a kokainistán,s nem érted?Gondolkozzál az okain is tán -s megérted!Kosztolányi DezsőIgaz történetekkel tele van a padlás, ilyen címen még sorozat is fut az egyik vendéglátó-ipari tévécsatornán. A film megtörtént eseményeken alapszik. Valami olyas maszlag ez, amit eredetileg talán azért talált ki valaki, hogy komolyabban vegyék a mondandóját, meglehet, bejött neki, de ez ma már a kutyát sem érdekli.

Zene

Kirovski (Common Grounds - Nordic Doll; Royal Academy): A könyvesszakma erkölcsszociológiájához

...akinek az emléke, ahogy szinte olyan dél-afrikaiasan kijött a mérföldes távon a kanyarból (a Derby-táv másfél mérföld), a tizennyolcas mezőny láthatóan komoly iramot ment addig is, jött Kirovski, nevetséges bizonyosságként, hogy a KIROV BALLET plakát városszerte és hét éve az ugyanily nevű (rosszalltam! muszáj Kirov Balletnek nevezni, ó, egy ír lovat; ilyen voltam még akkor; ez elebb tolódott, visszább), nevetséges bizonysága, hogy evidenciatörténeteim (írtam: melyekben hinni nem tudok, hinni nem hihetek) igenis vagy vannak, vagy semmi ködbe vesznek. Mint tokjából kicsusszantott párbajtőr (vagy az eszem, ha tokjából, vagy csak egy kés) jött Kirovski, felcsusszant még egyszer egy ló képében oda mellé a tok, de a robbantás ellenállhatatlan volt, csak Kirovski volt a pályán.

Zene

Lemez: Lehunyt szemmel (Björk: Vespertine)

Nem tudom, ő maga hogyan van vele, de nekem ez a lemez egyenesen attól a Björktől jön, aki a megvakulás határán lépdel ide-oda börtöncellájában, s hogy meg ne bolonduljon a totális süket csöndtől, minden mozdulatából, a legapróbb neszből és hangfoszlányból is zenét teremt belül, fejben, ahol az égvilágon bármi megtörténhet - akár a moziban. Ez a Björk, ha valakinek netán kimaradt volna, Lars von Trier Táncos a sötétben című filmjének a főhőse, szerepe szerint Selma, akinek mindene a musical varázsos álomvilága. (A film zenéjét természetesen ő írta: SelmaSongs). Amikor a Vespertine dalai megfogantak, még erősen élhetett benne tavalyi szerepének a hatása. Legalábbis én ennek tulajdonítom azt az egyrészt apró zörejekre, másrészt tündéri tisztaságra épülő világot, ami a filmbéli lény zenében boldogságra lelő lelkével harmonizál, s ugyanakkor azt az árnyalatnyi, de határozott elmozdulást is, amitől a Vespertine más, mint előző albuma, a Homogenic, de csak annyira, amennyire kell. Ez Björk, összetéveszthetetlenül, a legelső hangtól fogva, mégis új; nem ismétli önmagát, hogy tutira menjen, és végképp nem erőlködik, hogy feltétlenül más legyen. Most ilyen, mert ilyennek kellett lennie. És muszáj vele menni, ahogy 1988, a Sugarcubes, majd 1993, a szólóalbumok (Debut; Post; Telegram; Homogenic) óta folyamatosan.

Zene

Lemez: Még szép (Caroline Lavelle: Brilliant Midnight)

Nem kell restellkedni, ha valaki nem ismeri a nevét, habár rengeteg alkalmat adott már a találkozásra, még ha általában apró betűkkel mutatkozott is mások produkcióiban. Íme, ki mindenki hívta Caroline Lavelle-t csellózni a stúdióba és/vagy színpadra: Siouxsie & the Banshees, Peter Gabriel, Muse, Radiohead, Massive Attack, William Orbit, Divine Comedy, Ryuchi Sakamoto, Laurie Anderson, Philip Glass, Cranberries, Manic Street Preachers, Nigel Kennedy, De Dannan, Loreena McKennitt, Michael Nyman, Hector Zazou, Indigo Girls, Waterboys, Pale Saints, Modern English, Ultra Vivid Scene - nem teljes, de nem is egyhangú sor, ám arra bőven elegendő, hogy különösebb kockázat nélkül érdemes legyen próbát tenni vele, főleg, hogy ez már a második szólóalbuma az 1995-ös Spirit után.

Zene

Koncert: Buborékmentes (A Marilyn Manson Wiesenben)

Mindössze kettőszáz kilométer, és máris azt figyelhetjük, miként hullik le a művéres lepel a legutóbbi nagy rock and roll-svindliről. Ki gondolta volna? Marilyn Manson, a modern rock közelmúltbeli "antikrisztusa" mára alig több fröccsöntött bazári ördögnél.

Sport

Sport

Graffiti: Bohóc a falon

Afalfirkák eredetéről is el lehet lőni azt a közhelyet, hogy egyidős az emberiséggel, hiszen a lascaux-i állatrajzok mégiscsak ott vannak a barlangban, és az egyiptomiak sem fukarkodtak a hieroglifáikkal. Persze ezek legálisan készített művek voltak, de ismerünk ókori piramisok sírkamráiból "Itt jártam..." típusú firkákat is, ahogy a láva konzerválta Pompejiben fennmaradtak politikai, pajzán, gyalázkodó, a régi Rómában pedig kocsmafeliratok ("Verje meg a tizenkét isten, Diana meg a jóságos és magasságos Jupiter azt, aki ide pisál vagy ide szarik"). A falfirkák szabadosságát a közbeszéd állandóan kritizálta ("Narrenhände beschmieren Tisch und Wände" - "Bolond kezek asztalt, falat összekennek"), miközben a hit, amelyet a berlini fal kétarcúsága dokumentált (keleti oldala megközelíthetetlen volt, a nyugati tele firkákkal), hogy a graffiti mégiscsak a szabadság megjelenésének egy formája, folyton meghazudtolta önmagát ("Az ellenség köztünk van", "Ausländer raus!", "Cigánymentes övezet").

Tudomány

Tudomány

Prosperáló dotkom-paródia: Minimalista iskola

Ez a kommunikatív szempontból igen redundáns elnevezésű társaság 1999 decemberében benyújtott éves jelentésében nyíltan azt állította magáról, hogy semmilyen üzleti tevékenységet nem végez, és őszintén szólva nem is tervezi, hogy ilyesféle foglalatosságba kezd, mivel színtisztán intellektuális munkával kíván a részvényesek számára nyereséget produkálni.