Szita Károly csak a saját médiájában mert ellentmondani Parraghnak az iparűzési adó ügyében

  • Huszka Imre
  • 2020. november 28.

Publicisztika

Nem lett volna túlzott elvárás, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a kaposvári Szita Károly – polgármester-társaival egyeztetett – véleményével az elsők közt foglaljon állást az önkormányzatokat és az önkormányzatiságot érintő ügyekben.

Nem így történt, hiába vártuk véleményét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének ötletéről, amely elengedné az iparűzési adót a kis- és középvállalati (kkv) szektor számára a következő két évre, megfosztva így az önkormányzatokat legfontosabb bevételi forrásuktól. Szita azonban – számos ellenzéki és kormánypárti társával ellentétben, akik alaposan leszedték a keresztvizet Parraghról – mélyen hallgatott. Csupán az egyik kaposvári, a városháza legszorosabb felügyelete alatt működő médiumnak tett egy erőtlen célzást arra, hogy „az iparűzési adó nélkül alacsonyabb lenne Kaposváron az életszínvonal”.

Szita Károly gyakran szerepel, kézről kézre adja az országos köz- és Fidesz közeli média, s a kormány intézkedéseinek rendre elszánt és kritikátlan támogatójaként nyilvánul meg, hol az általa vezetett sóhivatal nevében, hol mint a Fidesz-Magyarország „jelentős” polgármestere. Az iparkamarai elnök felvetésére azonban – ellentétben számos kollégájával – hivatalosan nem reagált, csak a kaposvári polgároknak üzent.

Szita – nyilván Orbán Viktor nyomdokaiban – péntek reggelente szerencsélteti Kaposvár népét rádiós szózattal, s itt hangzott el az óvatos ellenvélemény. Azt azonban nem árt tudni a helyi médiaviszonyokról, hogy a magát Most médiacsoportnak nevező, rádióból, hírportálból és ingyenes bedobálós hetilapból álló konglomerátumnál csakis irányított kérdéseket lehet feltenni. A főszerkesztő, Szekeres-Marno Alán nemrég még a polgármester kommunikációs tanácsadója volt a városházán.

Szita elmondta, hogy felhívta telefonon Parraghot, s személyes találkozót is terveztek 24-ére (ennek eredményéről nincs információnk), s azt is, hogy Kaposvárnak ez a megyei jogú városok rangsorában meglehetősen szerény, hárommilliárdos hipa-bevétel nagyon hiányozna.

Más kérdés, hogy szerintünk Parragh László éppúgy csupán egy kommunikációs bábjáték szereplője, mint Szita Károly. Orbán Viktor szólt általa, hogy megkapja a nyilvánosság az aktuális gumicsontját, mellesleg pedig üzent az önkormányzatokban szerveződő ellenfeleinek (és persze a híveinek is): megfojtalak benneteket, ha a kedvem úgy tartja.

Parraghot felhívta Szita Károly

Parraghot felhívta Szita Károly

Fotó: youtube.com

Kaposvár pénzügyi egyensúlyát egyébiránt eddig nem érintette súlyosan a tavaszi satufékezés: éppen az idén volt esedékes annak a közel egymilliárd forintnak a visszafizetése, amellyel 2013-ban segítette meg a kormány a város önkormányzatának közbeiktatásával a Kométa nevű, olasz tulajdonban lévő húsipari céget.

Amint az akkor a sajtóban is bő teret kapott, a kevesebb mint ötszáz főt foglalkoztató Kométa a csőd szélére sodródott a pápai húsüzemmel együtt. A kormány, miután az EU-s versenyszabályok szerint közvetlenül nem segíthette ki a vállalatot, „ügyesen” adott Kaposvárnak három és fél milliárd forintot csak úgy, „gazdaságfejlesztésre”, s az önkormányzat véletlenül éppen azt látta célszerűnek, hogy résztulajdont vásároljon a Kométában, ütemezett kivásárlási garanciával.

Habár a visszafizetésben itt-ott akadtak átmeneti gondok, a Kométa talpra állt, és Kaposvár visszakapta a befektetett, eredetileg a kormánytól származó összeget. Ennek utolsó, kilencszáz milliós részlete landolt idén tavasszal a város felhalmozási bevételei között, és ebből lehetett építeni egy újabb szökőkutat a nemrég átadott Kaposvári Közlekedési Központhoz. (A hatvanhárom milliós szökőkút-beruházás nem volt része az EU-által finanszírozott közlekedési projektnek, a város állta a polgármester személyes, a közgyűléssel utólag jóváhagyatott döntése nyomán.)

Szita Károly sokféle széljáráson edződött szimata talán azt súgja: nem sokszor fordult elő, hogy Parragh László önálló gondolatokra ragadtatta volna magát, kivált ilyen horderejű kérdésben. A kormány, ha valóban meglépik az iparűzési adó befagyasztását, megtalálja a módját, hogy a hűséges alattvalókat kisegítse, ahogy eddig is.

És kifelé, az országos nyilvánosságban, azzal a múlttal, ami neki van, muszáj hiperlojálisnak lenni, ugyanakkor jó volna, ha saját választói otthon egy karakteres arcélű, saját véleménnyel rendelkező politikust látnának, s nem egy évtizedes rutinú lapuló- és igazodóművészt.

(Leadfotónk: Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke elmerül a munkában. A felvétel forrása: Szita Károly/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.