TGM: Kurta válasz Felcsuti Péternek

szerző
Tamás Gáspár Miklós
publikálva
2015. júl. 08., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

TGM szerint Felcsuti felszínesen vitatkozik vele. Ezért elmagyaráz egy-két dolgot.

Felcsuti Péter, a kitűnő bankszakember megbírált engem itt: Előrebocsátom, hogy én Felcsuti Pétert – írásai alapján – rendes és okos embernek tartom, és nincs rá okom, hogy ingerült vagy csúfondáros legyek vele szemben. Ugyanakkor azonban kénytelen vagyok fölvetni néhány kérdést a vitamódszerével kapcsolatban.

Nem veszem zokon, hogy a Magyar Nemzet szemleírója, Pápay György majdnem szó szerint ugyanazt írja, mint Felcsuti Péter, csak engem történetesen nem Bokrossal, hanem Seres Lászlóval állít szembe. Ez átlagos újságcikk, tűrhetően korrekt, bár a magyarországi sajtó szokásának megfelelően eléggé tájékozatlan – bár azért jobban informált, mint Felcsuti Péteré.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Felcsuti nem a voltaképpeni nézeteimet bírálja, hanem a rólam elterjedt médiaklisét. Értelmiségitől – aki nem a lapzártától űzött, ágrólszakadt hírlapíró, hanem ráérő nagypolgár – azért ennél többet várok.

Ez a médiaközhely annak köszönhető, hogy a társadalmi rendszer alaptermészetéről az 1980-as évek pesti előítéletei szerint szokás általában beszámolni. (Félreértés ne essék: ez nem divat és trend kérdése, az 1980-as évek előítéletei nem jobban és nem rosszabbak, mint a 2010-es évekéi. Csak hát az előítéletek gyorsan avulnak.) Az 1980-as évek reformdumája a világot a „terv” kontra „piac”, illetve az „állami beavatkozás” kontra „piaci spontaneitás” ellentétének terminusaiban látta, és nem tagadható, hogy ez a nagyon fontos kérdések egyike.

Ugyanakkor azonban ez nem adhat választ a kapitalizmusnak mint olyannak a természetére irányuló kérdésre, mert mind az ún. jóléti állam, mind az ún. neoliberális globálpiaci neokap (sőt: a „reálszocialistának” címkézett bürokratikus államkapitalizmus is!) egyaránt kapitalizmus, és az elosztási szisztéma, bár nagyon jelentős aspektus, nem az egyetlen döntő mozzanat abban a rendszerben, amely az árutermelésen, az árucserén és a bérmunkán nyugszik.

Korábbi tanulmányom, 2008-ból, megmagyarázza, hogy miért tekinthetik marxisták a kisebbik rossznak a jóléti államot, amelynek – ilyesféle fönntartások nélkül – a baloldali liberális Felcsuti is a híve, ami teljesen OK, akkor is, ha olyan könyvekre támaszkodik, mint a híres Thomas Pikettyé, amely ezer lapon keresztül állapítja meg, hogy nagy és növekvő az egyenlőtlenség. (Hát igen.) Ez azonban csak kompromisszum, és a valódi antikapitalizmushoz semmi köze. A Sziriza politikája nem antikapitalista. Éppen a derék Janisz Varufakisz teszi világossá (új könyvéből a The Guardian közölt fejezetet), hogy paradox módon ő és barátai – kritikai marxisták – próbálják megmenteni a liberális-demokratikus kapitalizmust Európában amellett, hogy igyekeznek megkímélni a görög nyugdíjasokat az éhezéstől, mert különben jön a fasizmus.

Tehát amikor Felcsuti „antikapitalizmusnak” véli a görög nép és a görög baloldal melletti „kiállásomat”, száz százalékig téved (abban nem, hogy antikapitalista vagyok, de most másról van szó). Itt a demokratikus elkötelezettségem és morális kérdések állnak a középpontban. (Vö. nyilatkozatommal a ma legnépszerűbb baloldali portálon, vö még Slavoj Žižek szép írásával, továbbá evvel a csaknem zseniális blogesszével.)

Szóval Felcsuti vitakozik avval, amit az álláspontomnak vél (tévesen), anélkül, hogy a legcsekélyebb erőfeszítést fordítaná rá, hogy a kontextussal megismerkedjék. Ez így nem fog menni. (Megemlíteném, hogy a kelet-európai kapitalizmus sajátos történeti jellegéről hosszú évekkel ezelőtt írtam, ez több nyelven megjelent, még magyarul is 2007-ben, vö. még itt.)

Van még egy elég súlyos probléma Felcsuti cikkében (és cikkével). De ez nemcsak engem érint. Nyilvánvaló, ha valaki valami újat javasol, rá hárul az onus probandi, a bizonyítás terhe. Ámde amikor liberális és konzervatív szerzők radikális baloldali szövegeket kritizálnak, megjelenik náluk az onus utopiæ, azaz az utópia kifejtésének kötelezettsége. Ez azért túlzás. Elvárnák, hogy akárhányszor újságcikket írok – persze lehet, hogy ez rossz szokás olyasvalakinél, akinek teoretikus mondandói is vannak –, mindannyiszor kifejtsem a Jövő Társadalmának alapvonalait; márpedig ha ez a kötelezettség (pláne ha minden egyes esetben) fönnállana, akkor lehetetlenné válnék mindenfajta kritikai diskurzus. Ráadásul bírálóim egy része valaminő kormányprogram konkrét pontozatait kérik rajtam számon folyton-folyvást, mivel hogy én vagyok ugyebár a legnagyobb nem létező párt elnöke. LOL. Ha jobban meggondoljuk, ez annyit jelent, hogy aki intellektuálisan nem fér bele a provinciális kelet-közép-európai lib-dem vagy szocdem vagy autoritárius etnokonzervatív keretekbe, az fogja be a száját.

Legmélyebb sajnálatomra ezt az óhajt – egyelőre még – nem áll módomban teljesíteni.

 

 

 

 

szerző
Tamás Gáspár Miklós
publikálva
2015. júl. 08., 15:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  2018. június 19., kedd 17:56
  TGM a maga hatása alá került, és hogy az ő stílusában őszinte legyek, szerény véleményem szerint, természetesen anélkül, hogy sértő lenne és bárki, aki másképp gondolja az én szempontomból, de azzal is, hogy más szemszögből nézi ezt az ügyet, és anélkül, hogy elítéli az egyik nézőpontot, és azzal, hogy megpróbálja hogy őket, és figyelembe véve minden egyes érvényes véleményt, én őszintén hidd el, hogy teljesen elfelejtettem, mit akartam mondani.
 2. 8
  grrr
  2015. július 10., péntek 09:27
  Kedves Rumatám, ha a TGM kiáll a görög nép mellett, akkor a görög népnek kampec.

  Ha ott is alakul egy SZDSZ akkor többmilliós görög menekültáradattal kell számolnunk.
 3. 7
  grrr
  2015. július 10., péntek 09:24
  A kedves Cyranonak sikerült az érthetetlenség tgm-i magasságába lendülnie, már őbelőle sem értek egy kukkot sem.

  Bár lehet, hogy rossz passzban vagyok, még mindig a szomszéd kábelén lógok, állítólag a magasságos ELMŰ ma be óhajtja fejezni a hibajavítást (megjegyzem ahhoz el kéne kezdenie mifelénk, ez szok az első lépés lenni), naszóval lehet, hogy estefelé már lesz áram.
  Saját.

  De vajon melyik este, ez itt a kérdés.
 4. 6
  Cyrano
  2015. július 09., csütörtök 17:17
  Eccerű a válasz nyuszafül: magánál nem javították meg a delej hordozóját, s ennek oka a.) a kisebbség, b.) a menekültek, c) a népanyázás.
 5. 5
  grrr
  2015. július 09., csütörtök 17:07
  Köszönöm, Rumatám!

  Igazság szerint nem is nagyon csüngök TGM szövegén, idegesít, hogy nálam még mindig nincs áram.

  Az összes többi szomszédomnál van és volt is, de úgy 14-25 házzal odébb nincs, most szomorkodtunk együtt. Én a szomszéd kábelén lógok ezért tudok internetezni, de már kezdek nagyon rosszkedvű lenni és ezen a legkevésbé sem segítene TGM szövegének mélyreható megismerése.
 6. 4
  Rumata
  2015. július 09., csütörtök 16:21
  Kedves grrr,

  ne szomorkodj: szerintem TGM maga sem érti azt, amit ide leírt.

  És bár gondosan ügyelt, nehogy megtudjuk, miről folyik a vita, annyit azért mégiscsak sikerült kinyögnie, ami alapján biztosak lehetünk benne, hogy TGM-nek nincs igaza :-)))

  TGM azt állítja, hogy a Sziriza politikáját támogató cikkével ő a baloldal és a görög nép mellett állt ki.

  Ami arról árulkodik, hogy TGM-nek holványlila szellentése sincs arról, hogy mi a baloldaliság, és mi a Sziriza politikai programja.

  Ha TGM vette volna a fáradságot hogy elolvassa Tsziprasz programját, akkor rögtön feltűnt volna neki az, hogy a Sziriza nem a görög népet, hanem kizárólag csak a gazdagokat akarja mentesíteni a válsághelyzettel járó kellemetlenségektől.

  Egy szó sem esik például a gazdagoknak és a bankoknak adott kedvezmények megszüntetéséről, viszont hatalmas pénzosztogatást tervez nekik "gazdaságélénkítés" címén.

  - - -

  Jó volna tehát, ha a görög helyzet kapcsán TGM végre nem csupán megfoghatatlan ideológiai kategóriákkal dobálózna, hanem a konkrét megoldási javaslatokat próbálná elemezni az általa képviselt ideológiai mérce alapján.
 7. 3
  grrr
  2015. július 09., csütörtök 10:25
  Kedves yoyo, én nemcsak az ellenzéki, meg a kormánypárti, meg az összes többi pártról vagyok rossz véleménnyel, hanem TGM-ről is.

  Mint ahogy Cyrano egyszer roppant lényeglátóan megjegyezte, rövidebb lenne a lista ha csak azok lennének rajta akiket nem utálok.

  Milyen igaz!
 8. 2
  yoyo
  2015. július 09., csütörtök 10:06
  dear grrr: igazából a te embered TGM kellene legyen, ő is mérhetetlenül rossz véleménnyel van az ellenzéki pártokról, s ami ennél is fontosabb, néppárti, azaz népanyázás-ellenes.

  nagyon vicces. Szegény szerzőt üldözi egy átok, az ő esetében is létezik egy bűbáj, ami minden vele kapcsolatban megnyilvánuló szemére azonnal ráborul, amint elolvassa az aktuális szöveget.
  Ami valahogy úgy szól: TGM lebilincselő szellemességgel ír, de olyan vad dolgokat, amiket nem lehet komolyan venni.

  Közben a valóság az, hogy ebben az országban kótyagos emberek hajtogatnak mindenféle vélt igazságokat, amik mind arról szólnak, hogy itt ez se lehetséges, meg annak is kizárólag csak így lehetett lennie...

  baaaszki...

  szóval szegény tgm is egy kasszandra, pampoghat lebilincselő szellemességekről, de ez már csak ilyen felcsúti ország, itt semmi sem lehetséges, illetve mindennek kizárólag így lehetett lennie.
 9. 1
  grrr
  2015. július 09., csütörtök 09:03
  Gyerekek, kutya legyek, ha értek ebből bármit is. Majd többször el fogom olvasni, ráérek nincs áram, ez a szerkentyű a szomszéd áramával megy.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk