Vasas, ne hagyd magad!

  • 2001. augusztus 9.

Publicisztika

Mint arról lapunk beltestében is harangozunk, nyakunkon a német. Ráadásul az MLSZ századik születésnapja alkalmából rendezett jubileumi gálamérkőzésre, lévén az két és fél héttel a németek sorsdöntő Anglia elleni tétmérkőzése előtt (aug. 15-én), Rudi Völler csapata a legjobb összeállításában érkezik. Ami azt illeti, a meccs nekünk is fontos felkészülési állomás, hiszen hamarosan rámegyünk a grúzra, menteni a menthetőt, ha van ilyen.

n Mint arról lapunk beltestében is harangozunk, nyakunkon a német. Ráadásul az MLSZ századik születésnapja alkalmából rendezett jubileumi gálamérkőzésre, lévén az két és fél héttel a németek sorsdöntő Anglia elleni tétmérkőzése előtt (aug. 15-én), Rudi Völler csapata a legjobb összeállításában érkezik. Ami azt illeti, a meccs nekünk is fontos felkészülési állomás, hiszen hamarosan rámegyünk a grúzra, menteni a menthetőt, ha van ilyen.

Nincs ilyen. A magyar labdarúgással kapcsolatban harminc éve a leggyakrabban használatos jelző a menthetetlen. Akkor miért van az mégis, hogy mindig újabb és újabb, nagyobb és még nagyobb disznóságok kerülnek felszínre?

A szezon Honvéd-üggyel kezdődött, aztán lett Fradi-MTK, amibe szurkolói révén beszállt az UTE is (interjú Gyulay Zsolt elnökkel ugyancsak beljebb), ez még el se csitult, sőt hol van még attól, és máris itt van a Vasas esete, ami legfeljebb annyiban tér el az előzőektől, hogy a horrorisztikus elemek itt kabaréjelenetekkel is dúsultak. Persze az egész egy kabaré.

Honvéd, MTK, Fradi, Dózsa, Vasas: ki vitathatja, hogy az öt legnépszerűbb - tetszik, nem tetszik - legfontosabb magyar futballklub. Ja, fejétől bűzlik a hal, s ennek fényében nyilvánvaló, hogy lennie kell Volán-, Pénzügyőr-, BKV Előre-, Kossuth KFSE-ügynek is (vagy tudja fene, milyen csapatok bohóckodnak még a nemzeti gyöpön), de azok az "ügyek", azok a csapatok már tényleg nem érdekelnek senkit, még az adóhatóságot sem. Hogy valójában mi van, nem is tudhatjuk tehát, és mi a pitlinek érdeklődjék bárki is az iránt, amiről eleve tudja, hogy az igazság a büdös életben ki nem derül.

Állítólag, ha a Fradit most nem veszi meg valaki (Várszegi, a sarki fűszeres, bárki), akkor rövidesen úgy fejre áll, mint a jancsiszög, hacsak persze a legfelsőbb szintről nem érkezik segítség; és érkezett volna nyilván, ezt a szerencsétlen országot mindig sportszerető atyák kormányozták, itt egy sakkozó, ott egy focista, meg is nézhetjük magunkat.

A Vasas még szebb. Ebben a bajnokságban a tavalyi bronzérmest eddig mindenki laposra verte, aki szembejött, hát cselekedni kellett. Még szép: a futballrészleget birtokló kft. fölmondott az MLSZ-alelnök és osztrák kapcsolatokban bővelkedő üzletember által faszolt horvát trénernek, akinek a kalapja még billegett a fogason. Mire a kft.-t tulajdonló egyesület beintett, hogy frászt, Slavko marad - még néhány napig. A szövetségi alelnök személyes összeférhetetlenségbe ütközve időközben elszelelt, az egyesületi elnök pedig jobb híján fölmondott saját magának, úgy, hogy azért a helyén maradt. A szögletzászló befújta anyósának a hálót, hogy az megcsalja a kampót a fűvel és a (kapu)fával, a síp meg ketyegni kezdett.

Minden sajnálatunk Kahné, Linkéé, Ziegéé, Ballacké, Schollé, Bierhoffé meg a többieké. Halvány fogalmuk sincs, hova jönnek.

Figyelmébe ajánljuk