A hatalmi koncentráció alternatívái

  • Mikecz Dániel
  • 2016. június 12.

Liberális szemmel – Republikon

Az erős központosítás és a hatalmi koncentráció rugalmatlanná tehet egy szervezetet, megakadályozza az innovációt és az információk áramlását.

Az elmúlt pár hétben mind a három, parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt esetében előkerültek olyan konfliktusok, amelyek összefüggnek a pártszervezetek struktúrájával, a hatalom koncentrációjának mértékével. Vona Gábor a Jobbik alapszabályában lefektetett pártelnöki jogával élve vétózta meg Novák Előd alelnöki jelöltségét. A Jobbikban folyó személyi változásokat a pártelnöki hatalom megerősítéseként, a Fideszre jellemző hatalmi koncentráció másolásaként értékelte több elemző is. Az LMP társelnöke, Schiffer András a háttérbe húzódását bejelentő interjújában tettének egyik okaként a társelnök gyenge hatáskörét nevezte meg. A belső demokráciájára olyan büszke MSZP-ben a dunaújvárosi helyi időközi önkormányzati választás után került nyilvánosságra, hogy milyen ellentétek vannak a pártvezetés és a helyi szervezet között. A hatékony politikai cselekvés feltétele tehát a központosított, hierarchikus szervezet, ahol világos vertikális delegálási rendszer működik, és nincsenek egymást átfedő hatáskörök. A központosítás cáfolhatatlan haszna a gyors reakcióra való képesség és a felső döntések végrehajtatásának lehetősége. További szempont, hogy a hatalmi koncentráció elejét veszi a párton belüli viták nyilvánosságra kerülésének. A rendszerváltás óta tapasztalható, hogy a választók büntetik a belső konfliktusoktól terhelt pártokat.

false

Az erős központosítás és a hatalmi koncentráció azonban rugalmatlanná tehet egy szervezetet, megakadályozza az innovációt és az információk áramlását, valamint csökkenti a szervezet részeinek autonómiáját. Az 1970-es években jelentek meg a lapos hierarchiával rendelkező szervezetek, amelyekben sokkal kisebb a távolság az egyes csoportok, tagok és a vezetők között. A szigorú szervezeti keretet lazítja továbbá az ideiglenes, projektalapú munkavégzés, a közvetlenebb, elektronikus kommunikáció, a földrajzi kötöttség oldódása. Ezek a változások nem csak a cégeket, de például a civil szervezeteket is érintik. A politikai szereplők esetében azonban nem csupán a hatékonyság miatt érdemes alternatív szervezeti megoldásokon elgondolkodni. A politikai pártoknak azért érné meg kinyitni szervezeteiket, hogy közelebb kerüljenek potenciális választóikhoz, továbbá lehetőséget kínáljanak a részvételre és elköteleződésre. Az ismert bázisdemokratikus modelleken túl is léteznek olyan szervezeti megoldások, amelyek úgy képesek biztosítani a kellő nyitottságot, hogy közben a párt megőrizheti politizálási hatékonyságát.

Spanyolországban a 2011 után megjelenő, a zárt elit antidemokratikussága és a megszorító intézkedések ellen tüntető mozgalmakból kinövő csoportok, szervezetek és pártok hoztak létre választási koalíciókat és közös listákat. A ilyen koalíciók közül a 2015-ös önkormányzati választásokon helyi szinten a Barcelona en Comú elsőként szerepelt, míg az Ahora Madrid a második helyen végzett. A spanyol politikában Ganemos (katalánul Guanyem), azaz „nyerjük meg” néven említik ezeket a választási mozgalmakat. A Ganemos alapítása nyilvános meghallgatások, aláírásgyűjtések révén történik meg, majd technikai és szakpolitikai bizottságokat, illetve egy koordinációs csoportot hoznak létre. A plenáris ülések között ezekben a testületekben folyik a napi munka és a döntéshozatal. A Ganemos-modell megkívánja az állampolgárok aktív részvételét, így akkor lehet sikeres, ha van egy részvételi konjunktúra, mint amilyen a 2011 utáni Indignados-tüntetések voltak.

false

Az állampolgári részvétel egyik ellentmondása, hogy miközben sokan úgy érzik, hogy nincs lehetőségük a politikai döntések befolyásolására, az intézményekbe vetett alacsony bizalom miatt nem használják a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségeket. Éppen ezért érdemes az alulról és a felülről kiinduló szervezeti modelleket egyszerre alkalmazni. Jó példa erre a NEOS nevű osztrák liberális párt, amely a tagok, szimpatizánsok és érdeklődők számára tematikus csoportokat hoz létre politikai akadémiáján, a NEOS Lab-on keresztül. Ezekben a csoportokban az egyes témák megvitatása több célt is szolgál. A párt új ötleteket, témákat kap, használhatja a támogatók tudását, szakértelmét. A polgárok oldaláról a tematikus csoportok részvételi lehetőséget kínálnak, és hozzájárulnak a különböző hátterű egyének aktív állampolgári oktatásához. Az ilyen tevékenységek révén közelebb kerülnek egymáshoz a párt politikusai és a lehetséges támogatók. A tematikus csoportok ugyanakkor úgy teremtenek meg részvételi, valódi beleszólási lehetőséget, hogy nem veszélyeztetik a pártszervezet hatékony működését, valamint kapcsolatot biztosítanak a civil társadalom felé. A pártok szervezeti megújításának tehát nem kizárólagos módja a hatalmi koncentráció.

A civil kapcsolatok erősítése, a tüntetési kapacitások becsatornázása gyakori téma volt a magyar liberális és baloldalon, különösen a netadós tüntetések után. Ez azonban nem sikerült még az erősebb civil háttérrel rendelkező pártok, így a PM és az LMP esetében sem. Nehéz egy bizalmatlan légkörben az alulról érkező kezdeményezések becsatornázása, azonban, ahogy a NEOS példája mutatja, érdemes felülről ösztönözni.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.