Geréb Ágnes, a mozgalmi vezető
Geréb Ágnes

Geréb Ágnes, a mozgalmi vezető

  • Mikecz Dániel
  • 2018. január 24.

Liberális szemmel – Republikon

Miután Geréb Ágnes perújítási indítványát elutasította a bíróság, a magyar közéletben szokatlan szolidaritási mozgalom vette kezdetét.

Múlt szombaton több tucat szimpátiatüntető jelent meg a Szabadság hídon, hogy együttérzését fejezze ki Geréb Ágnes mellett és tiltakozzon az ítélet ellen. A megmozdulást otthon szülő anyák szervezték, akik úgy érzik, hogy Geréb Ágnesnek köszönhető többek között az apás szülés, és hogy nem választják el az újszülöttet édesanyjától.

Ritka eset, hogy egy bírósági ítélet szolidaritási mozgalmat vált ki. Hasonlóra Budaházy György ügye kapcsán került sor, akit egy hét évig tartó eljárás során 13 év fegyházra ítélt a bíróság. Tiltakozásokat váltott ki továbbá Ahmed H. elítélése is, akit Budaházyhoz hasonlóan szintén terrorizmus vádja miatt vettek őrizetbe és kapott végül börtönbüntetést. Természetesen teljesen más ügyekről és kontextusról van szó. Budaházy György a radikális jobb mártírja, Ahmed H. sokaknak a menekültellenes kormányzati propaganda számára alkalmas bűnbak, míg Geréb Ágnes az őt támogatók szerint az orvoslobbi áldozata.

Geréb Ágnes

Geréb Ágnes

Fotó: Németh Dániel

Budaházy esetében magától értetődő, de valójában Geréb is politikai, mozgalmi vezetőnek tekinthető. Nem a pártpolitika vagy az utcai mozgósítás értelmében, hanem a mindennapok politikájának tekintetében. A politikatudományban szubpolitikának is nevezik azt a teret, ahol állampolgárok autonóm szerveződésein keresztül valósul meg politikai nyomásgyakorlás. Itt olyan ügyek is politikaivá válhatnak, amelyeket korábban nem érintettek közéleti viták. Ilyen a szülés is, amit – Geréb támogatói szerint többmilliárdos üzletet lévén – nem akar elengedni a szülészorvosok lobbija.

Nem pusztán egészségügyről, szakmai monopóliumokról van azonban szó Geréb Ágnes ügyében. Az otthon szülés ugyanis a magánéleti autonómiát is érintő kérdés. Magyar politikai örökség, hogy sokan egyéni stratégiák révén kívánnak előnyökre szert tenni, és nem kollektív megoldásokat (szervezetek létrehozása, politikai aktivitás) keresnek gondjaik megoldásához. A demobilizáció, az egyéni stratégiák keresése felértékeli aztán a magánélet autonómiáját. Ezért oly népszerű az otthoni pálinkafőzés engedélyezése, ezért váltott ki akkora felháborodást a netezés bármiféle adóztatása vagy korlátozása, és ezért nem merné még egy erős választói támogatottsággal bíró konzervatív kormány sem korlátozni az abortuszt.

A kényelmetlen közéleti klíma mellett az életmódon keresztül a magánszférában lehetséges a politikai identitások ápolása. Az otthon szülés lényege pedig éppen az, hogy megkérdőjelezi az állam fennhatóságát a szülés folyamatára. Geréb Ágnes tehát egy „csendes” mozgalom vezetője, egy többek között alternatív fogyasztási minták révén is létező politikai identitás ikonja. Elítélése, börtönbüntetése ezért vált oly sok vitát kirobbantó közéleti kérdéssé.

Liberális szemmel – A Republikon blogja a magyarnarancs.hu-n.

Liberális szemmel – Republikon

Számok. Politika. Elemzés. Feminizmus. Mozgalmak. Liberalizmus.

Figyelmébe ajánljuk