Bevándorlók szavazatai – Minden másképp van

  • Mikecz Dániel
  • 2015. október 10.

Liberális szemmel – Republikon

Erről valahogy senki nem beszél: minél sikeresebb az integráció, annál valószínűbb, hogy a baloldali pártok elveszítik a bevándorlók szavazatait.

Gyakran lehet hallani azt a véleményt, hogy a menekültek tömeges érkezése nem lehet spontán folyamat, hanem tudatos tervezés vagy legalábbis rásegítés eredménye. A menekültválság haszonélvezői és ezzel együtt a folyamat gerjesztői nagyhatalmak – elsősorban az Egyesült Államok – és/vagy az európai, hazai baloldal, a Szocialista Internacionálé, amely szavazatokat remél a betelepült, állampolgárságot kapott menekültektől. Az, hogy milyen mértékben lehet irányítani ilyen nagy arányú folyamatokat, nemcsak az összeesküvés-elméletek propagálóit és ellenzőit foglalkoztatja, hanem a társadalomtudományokban is visszatérő téma az ágens és a struktúra szerepe, valamint azok kapcsolata a társadalmi változások tekintetében. Messzire vinne és a tények kellő ismeretének hiányában nem is érdemes itt a menekülthullám mögötti szándékoltságot tárgyalni, ellenben a menekültek, bevándorlók szavazói szokásaival kapcsolatban elegendő adat áll a rendelkezésünkre.

false

A szavazói viselkedés és a bevándorlóstátusz közötti kapcsolat mögött az a meglátás áll, hogy mivel a jobboldal a nemzeti érdekek képviselője, a baloldal pedig természeténél fogva internacionalista, így a nemzethez eredetileg nem tartozó bevándorlók majd a baloldalt fogják támogatni. Amellett, hogy a honosítás lassú folyamat, és szó sincs arról, hogy a menekütek automatikusan állampolgárok lesznek, arányuk sem akkora, hogy megváltoztatnák a politikai erőviszonyokat, még ha egy tömbben is szavaznának. Ha el is tekintünk ezektől a tényektől, vagy feltételezzük, hogy jelentősen nőni fog az Európába érketők száma, az sem jelenti azt, hogy – hosszú távon – feltétlenül a baloldalt erősítenék a migráns szavazatok. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy nem állandóak a bevándorlók politkai preferenciái, hiszen maga a politikai mező is folyamatos változásban van, valamint a bevándorlók megítélése, szociális és gazdasági helyzete sem állandó. A legjobb példa erre az Egyesült Királyság, ahol a 90-es évekhez képest a Munkáspárt elveszítette indiai származású szavazóinak nagy részét.

false

A hosszú távú folyamatok  hatásai az Egyesült Államokban figyelhetőek meg, amely közismerten a több hullámban érkezett bevándorlók hazája. Az 1800-as évek első harmadában érkezett ír bevándorlók nagy arányban szavaztak a Demokrata Pártra, amely sokkal toleránsabb volt a többségi protestánstól eltérő vallásúakkal szemben. Jól szemlélteti a felekezeti hovatartozás fontosságát, hogy mekkora jelentősge volt annak, amikor John F. Kennedy lett az ország első – és máig egyetlen – katolikus elnöke. Mellesleg Kennedy elnöksége, halála és temetési ceremóniája is segített a katolikusok elfogadásában. Bár a fekete kisebbség manapság a Demokrata Párt hagyományos szövetségeseinek számít, ez is csak később alakult ki. A polgárháborút követően az egykori rabszolgák döntő többsége Abraham Lincoln pártjára, a Republikánusokra szavazott, ami jellenző volt egészen a 30-as évek elejéig, és csak a New Deal intézkedései után váltak a feketék demokrata szavazókká. A kép, miszerint az egyre nagyobb számú latinok is demokrata szimpatizánsok, szintén némi árnyalásra szorul. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a legális státusúak, a hosszabb ideje az Egyesült Államokban élők és második generációsok körében egyre magasabb a Republikánus Pártot választók aránya.

A jelenlegi menekülthullám elsődleges célországának számító Németországban eddig is jelentős számú bevándorló és áttelepült élt. Míg a bevándorlók elsősorban Törökországból és Dél-Európából érkeztek, az áttelepültek Kelet-Európa, elsősorban a Szovjetunió és utódállamai, Lengyelország és Románia német kisebbségeihez tartoztak. Utóbbiak száma jelentősebb, mint gondolnánk: míg az országban mintegy 2,7 millió török származású német állampolgár él, az áttelepültek száma 3,2 millió.

A Kelet-Európából áttelepült németek hagyományosan a kereszténydemokrata CDU-t, a bevándorlók a szociáldemokrata SPD-t támogatták. Előbbiek pártválasztását magyarázta, hogy a CDU aktívan támogatta az áttelepülést, míg a török származásúak osztályhelyzetük, szakszervezeti kötődésük és a jobboldal keresztény jellege miatt döntöttek az SPD mellett. Az is fontos körülmény, hogy a kommunista országokból áttelepült németek érhetően nem tudnak azonosulni a baloldali pártokkal. Annak ellenére, hogy a CDU tett gesztusokat a török származású németek felé (ők jelöltek először muszlim vallású nőt képviselőnek), és az SPD renoméját megtépázta Thilo Sarrazzin egykori szociáldemokrata politikus iszlámellenes könyve, a 2013-as választásokon a török származásúak 88%-a valamelyik baloldali pártot (SPD, Balpárt, Zöldek) támogatta, jóllehet ebben a kutatásban a szavazati joggal nem rendelkezők is részt vettek. Bár a német ökopárt főleg a magasabb státuszúak pártja, a Zöldek a török származású társelnök, Cem Özdemir miatt lehet népszerű a bevándorlók körében.

A bevándorlólét tehát hatással van a szavazói viselkedésre, de nem közvetlenül, hanem a közösségükre jellemző valláson, foglalkozáson, társadalmi státuszon és a kollektív élményeken keresztül. Ha a bevándorlók egy idő után egyre kevésbé viselkednek elkülönült társadalmi csoportként, úgy egyre inkábbb a többségi társadalomra jellemző szavazói magatartást követik. A paradoxon tehát abban áll, hogy a minél sikeresebb integráció nyomán veszíthetik el a baloldali pártok a bevándorlók szavazatait.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.