Sem a kormány, sem az ellenzék nem tud mit kezdeni az egészségügy katasztrofális állapotával

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. szept. 24., 10:00
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sokan érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában.

A Republikon Intézet idén kétszer utánajárt annak, hogy melyek a választópolgárok szerint a legégetőbb problémák. Kérdésünk úgy szolt: „Mit gondol, mi az a két legfontosabb probléma, amelyekkel ma Magyarország szembenéz?” Januárban a válaszadók 43, majd augusztusban 45 százalékuk nevezte meg az egészségügy és szociális biztonság témáját a két legfontosabb probléma egyikeként. Utána jócskán lemaradva következett a bevándorlás ügye 28, ill. 24 százalékkal. Láthatóan nőtt is azok aránya, akik az egészségügyet nevezik meg, miközben a kormány kedvenc témája, a bevándorlás fél év alatt veszített jelentőségéből.

Mivel ilyen

 

lényeges problémának tartják a választók az egészségügyet és a szociális biztonságot,

 

joggal feltételezhető, hogy az ellenzéki pártoknak megérné ezen a téren kritizálniuk a kormányt. Maguk az ellenzéki politikusok és egyéb véleményformálók is hivatkoznak a fenti adatokra, gyakran elhangzik különböző stúdiókban, hogy adott kormányzati intézkedés, pénzköltés helyett „rendbe kéne tenni az egészségügyet.” Látszólag teljes egyetértés van az ellenzék és az elégedetlen választók között abban, hogy mivel kellene foglalkozni. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű. Miközben a bevándorlást problémaként érzékelők többsége a kormányt támogatja, az egészségügyért aggódók nem köteleződnek egy egyöntetűen az ellenzéki pártok mellett. Az ellenzéki pártok együttes támogatottsága ugyanis a Republikon Intézet legutóbbi kutatása szerint 27 százalékon áll, ami elmarad az egészségügyet gondban látók 43-45 százalékos arányától.

Több oka van annak, hogy az egészségügyi problémák választói érzékelése

 

miért nem váltható át olyan szavazói támogatássá, mint a bevándorlás.

 

Mint a jelenlegi magyar politikában szinte minden területen, itt is jelentősége van az ellenzék fragmentáltságának. Nem csak a Jobbik és a liberális, baloldali ellenzék megosztottságáról van szó. Az utóbbin belül sincs olyan egység, ami segíthetné az egyirányú célzott üzenetek megfogalmazását. Hiányoznak továbbá az olyan egységes keretek is, amelyek fogódzót, útbaigazítást nyújthatnának a választóknak a komplex, bonyolult egészségügyi rendszert érintő szakpolitikai alternatívák értelmezésében. Így azonban az egészségügyet érintő kevés ellenzéki megszólalás is a szakértőség nehezen emészthető nyelvén szól.

Miközben egészségügyi témában tiltakozások is szerveződtek elsősorban

 

Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér” mozgalma

 

szervezésében, ezek a kezdeményezések a politikaellenesség miatt kerülték a pártok közelségét. Így azok sem aktív támogatói, sem folytatói nem lehettek a mozgalmi hullámnak. Fontos különbség továbbá, hogy a hasonló közoktatási mozgalom (Tanítanék) kapcsán létrejött a tanárok, diákok, szülők egysége, ez az egészségügyben csak korlátozottan volt igaz. Az egészségügy erősen hierarchikus, nagy különbségek vannak anyagi megbecsülés tekintetében az ápolók, orvosok és különösen a vezetők között. Sokan érdekeltek a jelenlegi rendszer fenntartásában, miközben társadalmi presztízsüknél fogva nehéz kívülről kritizálni az orvosokat. Kizárólag a választók (páciensek) érdekeit szem előtt tartó ellenzéki szakpolitika így komoly ellenállásba ütközhet az egészségügyben dolgozók részéről. A második Gyurcsány-kormány alatt éppen azért tudtak eredményesek lenni az egészségügyi tiltakozások, mert a strukturális reformok az orvosok,

 

a vizitdíj a betegek érdekeit sértette,

 

így egység jöhetett létre a felek között.

Az ellenzéki politikus azonban egységes, világos megoldási javaslatok és ágazaton belüli szövetségesek nélkül is kimondja, hogy „egészségügy”, hivatkozik arra, hogy ezt látják problémának a választók. Körvonalak, irányok nélkül azonban az ismételgetéssel csak a tehetetlenség válik még szembetűnőbbé.

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. szept. 24., 10:00
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. szeptember 24., 20:08
  Az egészségügy helyzete egy StROMBOLi.
 2. 3
  Kovacs
  2017. szeptember 24., 15:23
  2: "Abban nem volt igaza, hogy képes volt azt gondolni, a fidesz a 2/3-ot altruista, hazafias módon fogja használni."
  De, altruista hazafias módon ROMBOLnak, ott is, amiből semmi hasznuk sem származik. Pillanatnyilag. Sem. ÉRTED ROMBOLNAK. Kell-e ettől nagyobb altruizmus?
 3. 2
  yoyo
  2017. szeptember 24., 13:42
  ha valami csoda folytán sikerül is egyszer leváltani a fideszt, az olyan gócok, mint az egészségügy, az oktatás vagy a nyugdíjrendszer, remek csikicsukik lesznek az új kormányt ekéző régiek számára: ha az új hatalom belevág a rendszerek reformjába, abba bukik majd bele, ha nem, akkor meg abba.
  Ez az ország kettészakadtságának egyik legocsmányabb következménye, se belekezdeni nem jó a dolgok rendbetételébe, se halogatni azt.

  Babarczi Eszternek 2010-ben igaza volt abban, hogy a fidesz előtt hatalmas lehetőség állt, 2/3-dal, ellenfél nélkül azt csinálhatnak, amit csak akarnak (és lőn, azt csináltak, amit csak akartak).
  Abban nem volt igaza, hogy képes volt azt gondolni, a fidesz a 2/3-ot altruista, hazafias módon fogja használni.

  Az egészségügy állapota pedig leginkább azért kétségbeejtő, mert nem igazán költségvetési, menedzselési jószándék kérdése, hogy valami megváltozzon. Az egészségügyben ugyanis pontosan azok a mentális rémségek vannak jelen, mint minden másban: még él a szociális felelősségen alapuló ingyenes szolgáltatás illúziója, miközben az egészségesek és a betegek kétszeresen is megfizetik az árát, járulékok fizetésével és korrupt, adókikerülő hálapénz fizetésével.

  Az egészségügyi dolgozók világában egyszerre van jelen az igásbaromként húzó kórházi személyzet, ápolónő, rezidens, fiatal orvos és velük szemben az "orvosarisztokrácia", a gyógyszercégek, orvosi műszereket forgalmazó cégek zsebében lévő, hálapénzeket learató, konferenciatúrista profok, osztályvezető főorvosok.
 4. 1
  harcolj
  2017. szeptember 24., 13:14
  Sajnos az orvosok is okai annak, hogy az eü hanyatlik, nem csak anyagilag, erkölcsileg, de ami a legszarabb szakmailag. Legalább 10 évvel itt is lemaradásban vagyunk, az oktatás is hanyatlik. Amire eddig olyan büszkék voltunk, hogy a magyar orvos milyen felkészült már nem igaz. Illetve igaz, de nem a nyugati államokhoz képest, aki pedig valóban jó, már rég a kerítésen túl van.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

A Republikon Intézet blogján több szerzőtől jelennek meg cikkek. A megjelent írások nem feltétlenül tükrözik az Intézet álláspontját.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk