Vizes vébé: mi az, hogy FINA Falu?

Homály a Dagály körül

  • Kardos Ernő
  • 2017. január 14.

Riport

A tervezettnél korábban bezárt Dagály fürdőt a hivatalos tájékoztatás szerint csak a 2017-es vizes vébé után újítják fel, ugyanis a jelenlegi medencék helyére FINA Falut építhetnek. Forrásaink szerint a verseny megrendezéséhez semmi szükség erre a Nemzetközi Úszószövetség nevét viselő, rejtélyes objektumra.

„A Dagály mára menthetetlennek látszik, legfőképp azért, mert mindenki sunyin hazudik!” – mondja indulattól remegő hangon az 1948 óta működő, a fővárosiak körében népszerű fürdőhely megmaradásáért küzdő Facebook-csoport egyik tagja. Az idős asszony aztán a telefonba sírva panaszolja, hogy újból irtják a fákat a Duna-parti strandon – pontosabban annak kiábrándító romjain. A legszebb fenyőket és platánokat az úszó-, vízilabda-, műugró-világbajnokság rendezése ürügyén már korábban kivágták, de pár héttel ezelőtt, beszélgetésünk reggelén újból felzúgtak a fűrészgépek, persze mindenféle bejelentés, tájékoztatás nélkül. Az akciót észrevette egy aktivista, felvételt készített róla és a világhálóra is kitette, melynek nyomán özönlöttek a felháborodott bejegyzések.

A „Mentsük meg a Dagály Fürdőt” nevű Facebook-csoportot két éve alakította Erdős Péter, aki attól tart, hogy a strandot, amelynek évente több százezer látogatója volt, végleg eltüntetik a föld színéről. A világhálón szerveződő közösségnek több mint kétezer követője van. Bejegyzéseikben arról panaszkodnak, hogy folyamatosan becsapják őket. Már a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. vezérkara is azt ígérte, hogy a strandot felújítják három és fél milliárdért; elkészültek a tervek, a pénz is megvolt, de a vizes világbajnokság miatt végül elálltak ettől. Helyette inkább lezüllesztették a fürdőt, amit aztán az állam – miután a világverseny rendezésének jogát elnyerte – a BKV adóssága fejében átvett a fővárostól. Kezdetben azzal az ígérettel, hogy mielőtt felújítják a fürdőt, az idei, tehát a 2016-os év végéig biztosan látogatható lesz. Fürjes Balázs, az építésért felelős kormánybiztos nyilvános ígérete szerint csak a világverseny évében, 2017-ben kell majd bezárni a strandot. Ehhez képest már idén szeptemberben felkerült a bejáratra a lakat, miközben ellentétes információk özöne jelent meg, köztük a végleges bezárásról szóló hír is. Viszonylag korán kiderült, hogy a strand területére kell építeni az ún. FINA Falut.

Néhányan a helyi érdekek védelméért fordultak a kerületi önkormányzathoz, de miután a strand akkor már nem a főváros, hanem az állam tulajdona volt, aligha kaphattak érdemi támogatást. A téma hallatán a helyben népszerű polgármester, Tóth József szóba sem állt velünk. A testület egyetlen LMP-s képviselője, Tempfli József szerint az önkormányzat vezetése az első perctől támogatja a versenyt, a polgármester tagja volt annak a kormánydelegációnak, amely a világverseny rendezésének odaítélését Barcelonában Orbán Viktor társaságában nyugtázta. Tempfli sietve hozzáteszi, egy normális országban a legtermészetesebb dolog, ha egy ellenzékben lévő, patrióta polgármester ilyen módon is képviseli saját kerületének érdekeit.

Az önkormányzat sajtóosztálya szóban nem, csak írásban volt hajlandó a fürdő bezárását érintő kérdéseinkre választ adni. Ezekből kiderült, a XIII. kerület telekkel segítette az úszóaréna építését: kétszázmillióért adtak el egy darab földet az államnak (nemzeti érdekre hivatkozva akár államosíthatták volna a kiemelt állami beruházás számára szükséges telket). A helyi vezetők „illetékességből” azért továbbküldték a kormányzatnak azt a nyári közmeghallgatáson elhangzott civil javaslatot, hogy a FINA Falut ne a Dagály strand helyén, hanem az úszóaréna északi oldalán építsék meg. Ott ugyanis – a délivel ellentétben – természetkárosítás és a strand megcsonkítása nélkül is felhúzhatnák, s később lebontani sem kellene. Ráadásul a strandot akkor a verseny kezdetéig fel is lehetett volna újítani – már ha valóban akarják. A kormányzat válasza elutasító volt: csak a strand területe felel meg a nemzetközi úszószövetség ideiglenes épületeinek, amit később állítólag elbontanak. A verseny megrendezéséért akkor még első számú felelős, Gyárfás Tamás – aki nem mellesleg a FINA alelnöke – azonban nem hallott semmiféle kötelezően felépítendő FINA Faluról. Sőt Gyárfás szerint erre a létesítményre szükség sincs, hisz a versenyzőket szállodában helyezik el.

Bazárt mindenhová!

„Tudja, mi lesz a FINA Falu? – mosolyog Erdős Péter. – Kis túlzással bugyibolt és hurka-kolbász sütöde.” Mások szerint is kereskedelmi és rendezvényteret „álmodtak” a medencék helyére a tervezők. Azt viszont eddig senkitől sem sikerült megtudni, hogy egy ilyen kereskedelmi komplexum mennyire drágítja az egyébként is horrorisztikus kiadásokat. Az Átlátszó kalkulációi szerint a vizes vb összköltsége 90 milliárdra emelkedett.

Vigyázat, itt piramis épül!

Vigyázat, itt piramis épül!

Fotó: Sióréti Gábor

Az önkormányzat sajtófőnöke, Gellért Lajos azt is közölte lapunkkal, hogy még csak nem is tudnak a strandot megmenteni akaró Facebook-csoport tagjairól, mert azok nem keresték az önkormányzatot – holott az év közepén rendezett közmeghallgatáson is ott voltak. Erdős Péter szívós levelezgetés után augusztusra elérte, hogy az építkezésről a legfelsőbb szinten, a vizes világbajnokság projektigazgatójától, Fodor Tamástól kapjon tájékoztatást. Eszerint a tervek egyértelműen a Dagály megmaradását, közfürdő jellegének megőrzését írják elő; beígértek egy teljesen új 50 méteres és egy 25 méteres medencét is. Kilátásba helyezték négy medence, köztük a termál rekonstrukcióját, továbbá a szauna, a gőzkabin, valamint az összes gyógyszolgáltatás épületének megújítását, a sportpálya és a játszótér újraépítését – de terveket nem láttak.

Viszont elkezdték lebontani, majd újraépíteni az 50 méteres és egy 25 méteres szabadtéri medencét – Gyárfás szerint ezek lesznek a bemelegítő medencék –, előtte persze kivágtak jó néhány fát. A megmaradt medencéket a legrosszabb esetben eltüntetik, a legjobb esetben viszont csak befedik. Mindenesetre a Dagály jó időre – talán végérvényesen – bezárt, még ha a név meg is marad, hisz az épülő úszóaréna is ezt a nevet vette fel.

„Tudja, a valóság mindig megcáfolta az uszoda építéséről kiadott hivatalos tájékoztatást, emiatt folyamatosan nő a homály a Dagály körül – tájékoztat a világhálón szerveződő csoport tagja, Szviatovszki Balázs, aki magánlevelezést folytatott a hatósággal. – Amikor azt ígérték, hogy nem vágnak ki több fát, szinte azonnal újrakezdték a fenyők és a platánok irtását. Azt mondták, hogy minden úszómedencét felújítanak, de egyelőre csak az látszik, hogy valamennyit lebontják.”

Miközben a civilek veszni látják reményeiket és a Dagályt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerint a strandot mindenképpen felújítják. Ha az engedélyezési tervek elkészültek, a nagyközönségnek is bemutatják. Ugyanezt mondta két hónapja a Facebook-csoport tagjainak a vagyonkezelő projektvezetője, Fodor Tamás is, de a tervek ezek szerint még mindig nem készültek el. De tervek nélkül hogyan épül fel a FINA Falu? Mert az idő is egyre kevesebb a vébé júliusi nyitányáig. Kerestük Fodor Tamást is, ám ő nem nyilatkozhat. Fürjes Balázs kormánybiztos nyilatkozhatna, de ő épp nincs itthon. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ugyancsak írásban válaszolt kérdéseinkre: „a jelenlegi elképzelések szerint” 2018-ig valóban megújul a Dagály, az úszóarénát és a strandot fedett átjáró köti majd össze, s a két intézmény összehangoltan működik, de külön is igénybe vehetők lesznek. A jövő évi világbajnokságig megépül a már említett 50 méteres és a 25 méteres szabadtéri medence (a fővárosiak egyelőre nem vehetik igénybe), s új külsőt kap a központi épület; bővítik a wellnessrészleget, maradnak a termálmedencék és megtartják a közkedvelt „Béke kutat”. Pénz állítólag lesz, de a vagyonkezelő nem árulta el, hogy mindez mennyibe kerülne.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.