A jó szomszédok - Szeged, Strasbourg, prostitúció

Riport

„Szép Sanyikáék” évekig futtattak Csongrád megyei lányokat Franciaországban, s az ezzel szerzett vagyont ingatlanokon keresztül igyekeztek tisztára mosni. A banda tagjai március óta előzetesben ülnek. Lesz szó luxusautókról, ékszerekről, éjszakai mulatozásokról és még Kis Grófóról is.

„Ártatlanok vagyunk, ezt az egész ügyet csak felfújták, jogtalanul vitték el azokat a személyeket Franciaországba” – mondja egy fiatal roma lány a szegedi Ősz utcában, miután csillapodnak a kedélyek amiatt, hogy megint újságírók zaklatják őket. A nevét nem árulja el, nem is mondhat többet, sőt ennyit sem mondhatna, de fel van háborodva, mert szerinte amit róluk írtak, az mind hazugság. Kérdezem, elmondaná-e, mi az igazság, mire csak mosolyog. A lány feltehetőleg Kovács Sándor rokona, és a rendőrség által zár alá vett Ősz utcai házban lakik Sándor édesanyjával együtt. A Kovács család több tagját és a családhoz köthető személyeket idén március végén (Sándort, a „klán” fejét pedig októberben) egy francia–magyar nyomozati együttműködés keretében fogták el, emberkereskedelemmel és prostitúciós tevékenységgel, illetve pénzmosással gyanúsítják őket. Ügyük a nancy-i szervezett bűnügyekkel foglalkozó speciális ügyészség előtt van. A nyomozás még tart, mindenki előzetes letartóztatásban ül Franciaországban.

Zárt kapuk az Ősz utcában

Zárt kapuk az Ősz utcában

Fotó: Sióréti Gábor

Az akció

„Nem volt rossz a viszonyunk, igyekeztek jó szomszédságot ápolni velünk. Hozták az autóikat, mi megjavítottuk, de azokat a luxuskocsikat azért ritkán kellett szerelni. Láttuk, hogy nagy a jövés-menés, sokan laktak itt. Volt pénz, az azért látszott. Velünk nagyon rendesek voltak” – mondja az Ősz utcai Kovács-rezidencia szomszédságában működő autószerelő műhely egyik alkalmazottja. A ház maga magas fallal körbekerített monstrum, súlyos vaskapu, rács, kamerák mindenhol. A szemben lévő ház kapujában sepregető idős férfi nem ismeri őket, nem lakik a környéken, de azért utánam kiált: „Lehetne róluk mit írni!” A környéken Kovácséknak és üzlettársaiknak számos ingatlanjuk van, a szomszédos utcákban sok rokonuk lakik, több ház óriási, szintén magas kerítéssel körbekerítve, kamerákkal fölszerelve.

Többek között ezekre az ingatlanokra is kiterjedt a nagyszabású március végi rendőri akció, amelynek az alapját, amint azt Szanka Ferenc ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta, „a francia hatóságok által kibocsátott európai elfogató- és ún. fagyasztási parancs adta. Utóbbi a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható vagyontárgyak biztosítását jelenti, melyek között nagy értékű, 20 millió forint közeli gépkocsik, készpénz, deviza, ékszerek és ingatlanok is voltak”. Az akcióban közel kétszáz rendőr vett részt, főként a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei és nemcsak Szegeden, hanem Csongrád megye több településén (például Hódmezővásárhelyen, Bakson, Csanyteleken) is tartottak házkutatásokat. Elfogtak 12 embert, lefoglalták a bűncselekményből szerzett vagyontárgyakat, az ingatlanokat pedig zár alá helyezték (a benne élők használhatják őket, de nem rendelkezhetnek felette, például nem adhatják ki vagy el; így lakhatnak Sándor rokonai is még mindig az Ősz utcai házban). Az akció előtt a család feje, Sándor információink szerint „kapott egy telefont”, hogy másnap ne legyen otthon; el is menekült, és egyes hírek szerint Csehországban bujkált egy ideig. Végül félévnyi nyomozás után, október végén fogták el egy budapesti lakásban.

Az NNI emberei mellett az akcióban nem hivatalos minőségben részt vettek francia rendőrök is a közös nyomozócsoport tagjaiként. Egy-két nappal a magyarországi rajta­ütés előtt Franciaországban is mozgásba lendültek a szervek: Nizzában és Strasbourgban 2-2 embert állítottak elő, a magyar hatóságok információi szerint viszont csak a család egyik akkor éppen Strasbourgban tartózkodó tagját helyezték előzetes letartóztatásba.

A két ország közötti együttműködés 2014 áprilisában jött létre a Eurojust, vagyis a nemzetközi ügyészi szervezet kezdeményezésére, mégpedig a szervezett bűnügyekkel foglalkozó nancy-i ügyészség, a Csongrád Megyei Főügyészség, az NNI és a francia vizsgálóbíró részvételével. A közös nyomozócsoportra azért volt szükség, mert az elkövetők ugyan magyarok és a vagyon itt halmozódott, de a súlyosabb bűncselekményeket Franciaországban követték el.

Kovácsék nagyjából 40 lányt futtattak Franciaország több városában, Bourdeaux-ban, Nizzában és főként Strasbourgban. A lányok jellemzően Szeged környékiek, Csongrád megyeiek. Több, az ügyet ismerő forrásunk úgy mesélte, a lányokkal „szépen bántak”, nem erőszakkal vitték ki őket Franciaországba. Ott aztán utcán és bérelt lakásokban egyaránt dolgoztak, több tízezer eurós hasznot termelve. A pénz nagy részét Kovácsék elvették tőlük és felélték, illetve abból gyarapították itthoni vagyonukat. Többek között ez okozta a vesztüket, a pénzt ugyanis sokszor pénzküldő szolgálatokkal küldték haza, a franciák pedig a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni (2015. január) és a tunéziai (2015. június) terrortámadásokat követően a terroristahálózatok feltérképezése érdekében egyre nagyobb figyelemmel követték és ellenőrizték az országon belüli és a nemzetközi pénzmozgásokat. A másik ok, amiért fölfigyeltek rájuk a francia hatóságok, forrásaink szerint az lehetett, hogy kezdett jól menni az üzlet és túlterjeszkedtek a saját területeiken. Ezzel pedig belepiszkáltak más klánok érdekeltségeibe. (A francia viszonyokról lásd keretes írásunkat.)

A család

„Magyarországon a hatóságok előtt ismert volt a család, több tagjával szemben járt már el az ügyészség és a nyomozó hatóság is, többen közülük büntetett előéletűek, néhányan börtönben is voltak” – mondja Szanka és hozzáteszi: akadt egy olyan mellékszál is, amely indokolttá tette, hogy a 2014 óta tartó francia nyomozáson kívül Magyarországon is lépjenek a rendőrök. Érkeztek ugyanis olyan információk, hogy részben ez az elkövetői kör korábban máshol is próbálkozott hasonlóval. Ausztriában 2011 körül indították be a prostitúciós üzletet, onnan tették át az egészet 2014-ben Franciaországba. (Ausztriában később ítéletek is születtek emiatt.) A magyar hatóság ezért a franciákkal való kooperálás előtt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást, azt vizsgálva, kik hozhatók összefüggésbe az üggyel, és milyen vagyontárgyakra tehettek szert a prostitúcióból szerzett pénzből.

Nos, hogy a pénz mire ment, ahhoz a szegediek szerint elég volt nyitott szemmel járni és meglátni az egyre gyarapodó ingatlanokat, a luxusautókat, melyek közül egy Porsche még Kis Grófo egyik klipjében is feltűnik. Az énekessel egyébként jó barátságot ápolt a család feje, Sándor; a Kis Grófo magánszemélyként használt Facebook-oldalára feltöltött egyik kép tanúsága szerint idén januárban még kedélyesen, poharukat emelve pózolnak együtt egy vacsoraasztalnál.

A szomszédok és forrásaink szerint „Szép Sanyikáék” tisztelettudó, kedves emberek, egyikük felesége mindent megadott a nevelt gyerekeknek, szigorúan fogta őket, taníttatta őket; az egyik legodaadóbb nevelőszülőként ismerték. De ha a család férfi tagjai elindultak esténként mulatni, könnyen balhéba keveredtek: volt jogosítvány nélküli gyorshajtás, verekedés, testi sértés, melyekből azonban nem mindig lett „ügy”. Több forrásunk úgy tudja, Kovácsék a külföldi terjeszkedés előtt Szeged környékén is futtattak lányokat, a tavalyi nagy menekülthullám idején pedig több ezer euróért vitték Budapestig a szerb határról érkezőket. Egyre nagyobb vagyonra tettek szert, az viszont világos volt, hogy nem a létező cégeik bevételeiből származott a sok százmillió forint. Az Opten rendszerében fellelhető adatok szerint a család tagjaihoz hét – javarészt idegenforgalmi, vendéglátói és kereskedelmi – cég köthető. A legtöbb az Ősz utcába van bejelentve, és egyazon napon, 2013 szeptemberében hozták őket létre; az Ősz utcai ház falán megtalálható a táblájuk is. Néhány utcával arrébb a Palazzo Garden Hotel & Restaurant szintén körbekamerázott épületét is megnéztük, és bár az asztalok megterítve várták a vendégeket, az ablakban a Technikai okok miatt zárva feliratba futottunk. A Claudia Fabbro névre keresztelt másik panziójuk viszont a helyiek szerint üzemel, de a recepciós csak telefonhívásra érkezik; ott jártunkkor nagy mozgást mindenesetre nem tapasztaltunk. A cégek elmúlt két-három éves üzemi eredményei egy kivételével néhány százezer forint pluszt mutatnak, de a kivétel sem éri el a 3 millió forintot; több viszont felszámolás vagy végelszámolás alatt áll.

Technikai okok miatt zárva

Technikai okok miatt zárva

Fotó: Sióréti Gábor

A Magyarországra hazaküldött pénz tisztára mosásáról szintén a család, illetve hozzájuk köthető strómanok gondoskodtak. Ez főként ingatlanbizniszeken keresztül zajlott. Egy esetben jóval a tényleges vételár fölött határozták meg egy ingatlan árát, ezzel legalizálva a prostitúciós tevékenységből származó pénzt, egy másik esetben pedig 40 millió forintos foglalót tettek le egy több százmilliós ingatlanra olyanok, akiknek bevallott jövedelme soha nem volt. Utóbb, természetesen, a ház vásárlásától elálltak, a foglalót így bukták – és már lett is tiszta 40 millió forintjuk. „Már a márciusi akció előtt elkezdtük felkutatni a Szegeden lévő vagyongyarapodást, és azt, van-e ehhez kapcsolódó gyanúsítható személy. Mivel ez a bűncselekmény Magyarországon történt, ebben az esetben mi járunk el, jelenleg négy személy van előzetes letartóztatásban, egy pedig házi őrizetben. Vádemelés még itt sem történt, március elejéig tart a nyomozati határidő” – mondja Szanka Ferenc.

A büntetés

A március végi akció után a Fővárosi Törvényszék gyorsított eljárásban tárgyalta az elfogott 12 ember kiadatását, mivel a franciák ezt kérték. Ősszel pedig a lefoglalt vagyontárgyakat, köztük a 14 luxusautót a magyar hatóságok átadták a franciáknak. Szanka Ferenc elmondta, hogy a magyar törvények szerint akár Magyarországon is tárgyalhatták volna az ügyet, de ebben az esetben célszerűbb a franciáknál, hiszen ott sokkal több bizonyíték és nyomozati cselekmény van, mint itt. A Euro­just kezdeményezésére létrejött francia–magyar nyomozati együttműködést egyébként meghosszabbították, hogy legyen idő minden körülmény tisztázására, így a két ország hatósága 2017 szeptemberéig biztosan együtt dolgozik az ügyön. Forrásaink szerint ez nem is árt, az egyelőre elfogott 18-20 emberen kívül lehetnek még olyanok, akik most csendben kivárnak, de ha elülnek a hullámok, folytatnák a bizniszt.

A kiadatás értelmében a gyanúsítottakat április elején elszállították Franciaországba, később, október végén ugyanez történt Kovács Sándorral is, jelenleg mindannyian előzetes letartóztatásban ülnek. A franciák több prostituáltat is elfogtak, de őket azóta elengedték. A lányok tanúi pozícióba kerültek, információink szerint a többségük egyébként kint maradt, és továbbra is dolgozik.

Bár a futtatás helyszíne elsősorban Stra­s­bourg volt, az ügy a nancy-i ügyészségen pörög. 2004 óta ugyanis az olyan nemzetközi (vagy régióközi, belföldi, de több várost magába foglaló) ügyekkel, amelyet bűnszervezetben követnek el, és amely előre megfontolt szándékkal, szervezetten történik, amely sok áldozatot érint és ember- vagy drogkereskedelemhez, pénzhamisításhoz, prostitúcióhoz, lopáshoz köthető, a külön erre a célra létrejött speciális ügyészség foglalkozik (JIRS). Szanka Ferenc ügyész és az egyik, a családhoz köthető elfogott személy magyar ügyvédje szerint jelenleg is folyik a nyomozás, még vádemelés nem történt. A JIRS egyik ügyésze kérdésünkre ezt megerősítette, további információkat viszont a most is zajló nyomozásra tekintettel nem adhatott. Így azt sem lehet tudni, mikor lesz ebből per. Az viszont már most látszik, hogy Kovácsékra, ha a bíróság bűnösnek mondja ki őket, 10–20 év börtön vár.

A francia szigorítás

Franciaországban a felmérések szerint ma nagyjából 30 ezer szexmunkás dolgozik, akik 70-80 százaléka nem francia állampolgár. Sok kelet-európai, főként román lány van kint prostituáltként, és sok nem uniós állampolgár, papírok nélkül. Idén márciusban a franciák szigorították a törvényi kereteket, és a svéd modell néven elhíresült verziót vezették be, azaz a kliensek kriminalizálását. A törvény bevezetése óta már 250-260 körüli azon kuncsaftok száma, akiket megbüntettek. Emellett az önkormányzatok külön rendeletekkel szabályozhatják, hogy hol nem lehet szexet árulni – így van ez Strasbourgban is. Szakértők szerint ennek komoly negatív hatásai lehetnek, mert egyrészt a kliensek félnek, ezért a lányok is óvatosabbak és rejtve maradnak, így pedig nehezebb az emberkereskedelmi áldozatok felkutatása. Ráadásul ez a modell nem segít az önkéntes szexmunka és az emberkereskedelem szétválasztásában sem. A francia szigorítás miatt már most megfigyelhető, hogy a futtatók más piacok felé tájékozódnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A cikk elkészítésében közreműködött Segesvári Csaba, az RTL Klub szegedi tudósítója, a Délmagyar volt munkatársa.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.