Hárommilliárd vajdasági fociakadémiára

Tért ölelő átadás

  • Basity Gréta
  • 2017. február 27.

Riport

A magyar kormány december végén 3 milliárd forintot ítélt meg a Délvidék Sport Akadémiának. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el, a helyiek örülnének a beruházásnak.

A 14 ezer lakosú vajdasági Topolyán épül fel a magyar focibirodalom újabb nagyratörő beruházása, a Délvidék Sport Akadémia. A hírt az a Zsemberi János jelentette be, aki a leggazdagabb határon túli magyar vállalkozók élvonalába tartozik, egy személyben a kisváros mezőgazdasági tanácsosa, a helyi focicsapat tulajdonosa, és övé a régió egyik legnagyobb kábelszolgáltató cége is. A vajdasági Szabad Magyar Szó internetes portál cikke nyomán január közepén a magyarországi média érdeklődését is felkeltette a beruházás, amelyről azonban hivatalosan csak annyit tudni, amennyi a magyar kormány 2016. de­cem­ber 20-i 1801/2016-os számú határozatában olvasható, vagyis hogy a Délvidék Sport Akadémiát 3 milliárd forinttal támogatja. Az érintettek azonban a jelek szerint hírzárlatot rendeltek el az ügyben. A beruházás kulcsfigurája, Zsemberi a Magyar Narancs megkeresésére azt válaszolta, néhány hónap múlva áll a rendelkezésünkre. Hasonlóan nyilatkozott a topolyai TSC labdarúgóklub sportigazgatója, Palágyi Szabolcs is, de Fremond Árpád, a Fidesszel szorosan együttműködő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) topolyai illetőségű parlamenti képviselője sem volt hajlandó nyilatkozni nekünk. A vajdasági közvéleményben, elsősorban a titkolózás miatt, vegyes a hír fogadtatása.

Nyilván elfogadod

A várost irányító VMSZ képviselői elzárkóztak a nyilvánosságtól, ezért az ellenzéktől igyekeztünk információkat szerezni. Sörfőző Andor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) a képviselője a topolyai testületben, egyben az önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának az elnöke is, jól ismeri a topolyai labdarúgóéletet. Bizalmas forrásokból szerzett értesülései szerint 900 millió forintot szánnak az akadémia megalapítására, továbbá 5000 férőhelyes stadion is épül, valamint egy átfogó, a délvidéki labdarúgást elősegítő projekt is benne van a 3 milliárd forintos fejlesztési csomagban. A hasonló kapacitású mezőkövesdi stadiont 375 millió forintból, a 4500 férőhelyes paksit 420 millióból építették, azaz várhatóan Topolyán is ebben a nagyságrendben gondolkodnak. Ebből kiindulva a tervezett összegnek több mint a fele, 1,6-1,7 milliárd forint maradna az említett fejlesztési projektre.

Zsemberi János (jobbra) ünnepli a TSC százéves fennállását

Zsemberi János (jobbra) ünnepli a TSC százéves fennállását

Fotó: www.fkbackatopola.com

Az akadémia a város szélén épül fel, míg a stadion a város központjában kap helyet, az egykori Vénusz fürdő tőszomszédságában, ahol jelenleg is a TSC pályája van. A fürdőközpont helyreállítása évek óta esedékes, korábban 1 dinárért adta volna ki az önkormányzat 20 évre, de még így sem kellett senkinek. Az ellenzéki képviselő szerint az újjáépítésre most megvan a pénz, elkészült a látványterv és indul a bontás. Hozzátette: a majdani stadion is hasonló stílusban épül.

A képviselő-testület december 29-én fogadta el azt a javaslatot, amely szerint az önkormányzat áruba bocsátja a kiszemelt területet. Sörfőző Andor is támogatta a javaslatot. „A konstruktív ellenzéket képviselem, ha olyan döntés születik, ami a közösséget szolgálja, nem akarok és nem is fogok ellene menni” – mondta a Magyar Narancsnak. Szerinte butaság lenne megtámadni, hogy 3 milliárd forintot fektetnek a község sportéletének fejlesztésébe. „Ha kívülről megdobnak 10 millió euróval, hogy ebből építs fociakadémiát, nyilván nem fogsz ellene hadakozni. Amikor az MLSZ gyakorlatilag minden határon túli területen stadiont épít, miért maradna ki ebből a Délvidék?” – érvel. A Vajdaság területén a harmadik legminőségibb utánpótlás-nevelés Topolyán zajlik, szerinte ezért esett a magyar kormány választása erre a városra. (A romániai Csíkszeredában a felcsúti Puskás Akadémia, az ukrajnai Munkácson a kisvárdai klub alapít fociakadémiát, a szlovákiai Dunaszerdahely kezdeményezését a magyar kormány egy állami alapítványon keresztül támogatja, a horvátországi Eszék csapata pedig már Mészáros Lőrincé – a szerk.)

A tervezett akadémia helyszínével kapcsolatban már vannak kifogásai: a komplexumot lápos területen építenék föl, amelyen szinte állandóan feltör a talajvíz. Sörfőző szerint csak a terület feltöltése kövekkel mintegy 90 millió forint, és úgy látja, ez felesleges pluszköltség. A megoldás: nem a település legmélyebb pontján kellene építkezni.

Óvatosan támogatják

Topolya képviselő-testülete tehát tavaly év végén döntött a városszéli terület eladásáról. A birtokunkba került testületi anyagból kiderül, a TSC mindössze hat nappal korábban fogalmazta meg szándéknyilatkozatát, amelyben jelzi, hogy az érintett területen labdarúgó-akadémiát szeretnének létesíteni. A dokumentum szerint ide négy edzőpályát és diákszállást építenek majd a szükséges kiszolgáló objektumokkal.

A helyszínen meggyőződhettünk, hogy Sörfőző nem túlzott: az alacsonyan fekvő földterületet nád borítja, és friss munkálatok nyomai láthatók. Miközben a városkát átszelő Krivaja folyó a hetek óta tartó mínuszok miatt teljesen befagyott, a nemrég kiásott árkokban hömpölyög le a talajvíz. Egyértelmű, hogy komoly feladatnak ígérkezik a terület építkezésre alkalmassá tétele.

A helybeliek alapvetően támogatják az elképzelést, szerintük jó dolog, hogy a városba jelentős összegeket fektet be a magyar kormány. Az a fiatalember például, aki útbaigazított bennünket, elmondta, örül a beruházásnak, mivel kisfia van, pár év múlva akár a gyerek is élvezheti a beruházás gyümölcsét. Kissé szkeptikus is, a tapasztalatok alapján tart attól, hogy végül semmi nem lesz az egészből.

A központban, a katolikus templommal szemben található a Vénusz fürdő, amelynek bontása és újjáépítése folyamatban van, mögötte van a TSC pályája; nyilván ezt építik át és bővítik modern, 5000 főt befogadó stadionná.

Sörfőző lapunknak elmondta, hogy a hatályos szerbiai sporttörvény értelmében nem lehet önálló fociakadémiát alapítani, ezért az a helyi TSC labdarúgóklub égisze alatt működik majd. Amikor azt kérdeztem, nem tart-e attól, hogy később esetleg magyarországi üzletember(ek) kezébe kerülhet az akadémia, Sörfőző azt mondta, nekik is megvan a saját milliomosuk. „Zsemberi Jánosnak is van saját érdekeltsége ebben a befektetésben, tehát nem kell a szomszédba mennünk, hogy egy milliomos befolyása alatt legyen a projekt. Én megbízom benne, hiszem, hogy ez valóban magyar ügy lesz” – fogalmaz.

Az összekötő

A fociakadémia létesítéséről szóló hír az egyetlen vajdasági napilap, a Magyar Szó szélnek eresztett újságírói által indított internetes portálon, a Szabad Magyar Szóban (szabadmagyarszo.com) jelent meg először. A cikk szerzője a 86 éves edzőlegenda, Árok Ferenc és Orbán Viktor kapcsolatához köti a 3 milliárdos támogatás odaítélését. Árok a VIP-szektorban ült a felcsúti stadion 2014. áprilisi avatóján; a miniszterelnök akkor a tanácsadójának is felkérte őt, sőt a tavaly november végi niši szerb–magyar kormányülést követően újvidéki otthonában is meglátogatta a neves futballszakembert.

A Narancs megkeresésére az Újvidéken élő egykori ausztrál szövetségi kapitány megerősítette, hogy személyesen járt közben Zsemberi és a topolyai klub érdekében a magyar kormányfőnél. Árok szerint kettejük jó viszonya volt az alapja annak, hogy közvetíteni tudott. Úgy látja, hogy a színvonalas utánpótlásképzés kvalifikálta Topolyát arra, hogy ott létesüljön az akadémia. A topolyai ifjúsági csapatok jól szerepelnek a szerbiai és a magyarországi tornákon, komoly nevelőmunka folyik, és Zsemberinek ebben személyesen is komoly érdemei vannak. „Zsemberi saját pénzéből finanszírozza a klub fenntartását, az edzőket és a stadion működtetését. Itt ez a szenzációs srác, aki beteszi a fociba a saját pénzét, nem pedig másokra vár. Amikor én ezt megtudtam, segíteni akartam neki, és mivel a magyar miniszterelnökkel jó viszonyban vagyok, összehoztam őket” – magyarázta Árok Ferenc, és hozzátette, amiben csak tudja, támogatni fogja ezt az ügyet.

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a tervezett topolyai beruházásról, hogy miért a nulláról indítanak egy új labdarúgó-akadémiát, ha már van egy: a Zenta melletti néhány száz lelkes Tóthfalun öt éve működik a Nyers István Akadémia – jelentős magyarországi támogatással. Az akadémia 2013-ban állapodott meg az FTC-vel arról, hogy lényegében a ferencvárosiak fiókcsapataként működnek, nekik kutatják a tehetségeket – tájékoztatta lapunkat Volford Tibor vezetőedző. Jelenleg négy korosztályban mintegy 60 gyerek jár az akadémiára az U13-tól az U19-es korosztályig. A tóthfalui intézmény bentlakásos, az általános iskola az akadémia területén működik, a középiskolásokat pedig utaztatják a környező településekre. „Akárhány akadémia működik, még mindig a Fradi a legkeresettebb klub, ahová nehéz bekerülni, komoly elvárásoknak kell megfelelni. Kettő gyerekünk volt, aki ott tudta folytatni. Egyikük sérülés miatt jött vissza, a másik adminisztrációs okokból egy határ menti klubban játszik, de egy év múlva, amikor ez az akadály elhárul, visszamegy. Ez talán nem mondható hatalmas eredménynek, de az akadémia még fiatal, és az idei generációban több tehetséges fiú is van, akiknek komoly esélyük van arra, hogy bekerüljenek az FTC-be” – mondja Volford.

A vezetőedző nem kívánt kitérni arra, miért nem Tóthfalu a hárommilliárdos beruházás helyszíne; annyit mondott csupán, biztosított a további anyaországi támogatás, így a tóthfalui központ is megmaradhat a topolyai focistaképző mellett.

Modellpróba

Nem az akadémiai központok létesítése és a fiatal gyerekek elszakítása a családtól a tehetséggondozás megfelelő útja. Ezt már Haskó István mondja, aki ellenérvként az általa irányított klub eredményeit hozza fel. Hajdújárás Szabadka mellett, a magyar határtól 10 kilométerre, az észak-bácskai tömbmagyarság kellős közepén fekszik, az itteni Vinogradar labdarúgóklub idén 70 éves, s szerb neve ellenére túlnyomórészt magyar gyerekekkel foglalkozik, jelenleg mintegy százzal. Haskó klubelnök arról is beszélt nekünk, hogy másfél hónapja ellátogatott hozzájuk a topolyai klub vezetősége. Terepszemlét tartottak, és azt mondták, más magyarlakta települések klubjait is megnézik. „Amikor a tóthfalui akadémia megnyílt, nagy volt a felbuzdulás, sok szülő odavitte a gyerekét. Emiatt az utánpótlással nálunk is gondok voltak, sokan elmentek. Én ezt már akkor elleneztem” – meséli Haskó. Szerinte az utánpótlás nevelését helyben kellene megoldani.

A hajdújárásiaknak is van magyarországi partnerük – vagy inkább csak volt: a gyulai Grosics Labdarúgó Akadémia, ahol több környékbeli fiatal gyerek tanul, sőt, az egyik edző, Kikity Márió szabadkai születésű. „Az együttműködéshez nagy reményeket fűztünk. Egy ideig fizettek nekünk havonta mintegy 30 ezer forintot, ami nevetséges összeg” – mondja Haskó. Szerinte a mostani akadémiai képzés nem a minőségről, hanem a mennyiségről szól; arról, hogy ezek a központok minél több taopénzhez jussanak. „Az egyik magyarországi sportvezető egyszer elmondta, nem számít, milyen kvalitásúak a játékosok, a lényeg, hogy csapat legyen. Így aztán sokan csalódottan jönnek vissza” – teszi hozzá.

A 2012-es szerbiai választási kampány során a VMSZ mellett kiálló Orbán ellátogatott a hajdújárási klubba is. Haskó felidézi: a miniszterelnök arról beszélt, hogy keresik a módját a határon túli magyar csapatok támogatásának. A topolyai beruházás azt mutatja, hogy az akadémiai modell lett a nyertes. Haskó kifogásolja, hogy ebből is pártpolitikát csináltak, s hangsúlyozottan a Fidesz–VMSZ-viszonyrendszerben zajlik a megvalósulás.

Értesüléseink szerint Topolyán a kiszemelt földterület adásvétele már februárban esedékes, így várhatóan hamarosan több hír jut el a nyilvánossághoz a magyar focibirodalom leg­újabb bástyájáról.

Kicsoda Zsemberi János?

A topolyai üzletember a Vajdaság számos városát behálózó Sat-Trakt internetes és kábeltévés cég tulajdonosa, a topolyai községi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja. Az ő érdekeltsége a topolyai TSC és a szomszédos faluban, Bajsán működő labdarúgóklub is. A 2015 tavaszán nyilvánosságra került és „mutyilistaként” emlegetett felsorolásban, amely a VMSZ-hez köthető és a magyar kormánytól várt támogatásokat tartalmazta, Zsemberi kétszer is szerepel. A Sat-Traktnak 3,6 millió eurót (valamivel több mint egymilliárd forint), míg a Sat-Trakt által 50 százalékban tulajdonolt Agriacoop vállalatnak pellet gyártására 1,2 millió eurót (360 millió forint) irányoztak elő. A magyar kormány 2016 elején startolt, 50 milliárdos keretösszegű vajdasági gazdaságfejlesztési programjából a Sat-Trakt eddig 12,5 millió forintnak megfelelő dinárt kapott, ami töredéke a napvilágra került listán szereplő összegnek. Igaz, jelenleg még nyitott a magyarországi pénzeket kezelő Prosperitati Alapítvány több nagy értékű pályázata is.

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk