Tartalom

(2017-02-02)

Kis-Magyarország
Publicisztika

Csillag István

Publicisztika

Osztani is tudni kell - A minimálbér-emelésről

Az elmúlt év a béremelésektől volt hangos. Először a 2014-es választások után csalódott szocialisták karolták fel a közgazdasági összefüggések iránt nem túl nagy affinitást mutató celeb-tanár, Pogátsa Zoltán ötletét.

Publicisztika

Radnóti Sándor: Lukács a parkban

Abban az alternatív valóságban, amelyben a budapesti Fővárosi Közgyűlés Lukács György Szent István parki szobrának lebontásáról döntött, a marxista filozófust nem vallatták a sztálini időkben a Lubjankán, nem hurcolták meg a Rákosi-korszakban a Felelet-vitában, nem volt a forradalmi Nagy Imre-kormány minisztere, nem deportálták a forradalom leverése után Romániába, nem volt a Kádár-korszakban mellőzött ember, aki az üldözött Szolzsenyicinről jelentetett meg Nyugaton könyvet, akihez tanítványul szegődni, szellemileg csatlakozni súlyos karrier- és rendőri kockázatot jelentett.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Orbán és Trump protekcionizmusa

A magyar miniszterelnök előszeretettel tetszeleg nagyhatalmi vezetők pózában. Most éppen Donald Trump jelmezét próbálgatva igyekszik ugyanazt előadni, mint ő, egyebek mellett a protekcionista gazdaságpolitika előnyeiről. Ám nagyon különböző országok esetében ugyanaz nem ugyanazt jelenti – s a legnagyobb jóindulattal sem lehet egyenlőségjelet tenni a világkereskedelemre erősen ráutalt magyar és a csaknem önellátó amerikai gazdaság közé.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A család barátai

A PISA-felmérések értelme az lenne, hogy a saját korábbi teljesítményükhöz vagy a többi országhoz képest leszakadó országok megnézzék, hol barmolták el oktatási rendszerüket, és hogyan tudnák e hibákat kiküszöbölni. Tanulhatnának azoktól az államoktól, amelyek viszont szép javulást érnek el a teszteredményekben. Hosszas és alapos elemzés után a magyar kormány is megtalálta a soha nem látott zuhanórepülés legfőbb okozóit: a rohadék nemzetközi médiát meg a szegény, cigány tanulókat.

A szerk.

A szerk.

Az ajándék

Kedd este van, rámegyünk a Momentum Mozgalom Facebook-oldalára ellenőrizni, hogy is áll a helyzet a NOlimpia aláírásgyűjtésével.

Külpol

Külpol

Putyin láthatatlan háborúja - Orosz információs támadás a nyugati világ ellen

Oroszország gyenge: ám az országot irányító ex-KGB-s elit megtalálta a módját, hogy belülről rendítse meg az ellenséget. Az energiapolitikai zsarolás és a szélsőjobboldal pénzelése mellett álhírekkel, hackertámadásokkal ássa alá a demokráciába vetett bizalmat. Európában lassan megértik, mekkora veszélyt jelent mindez, Magyarországon viszont a kormányközeli és állami média terjeszti az orosz propagandát.

Belpol

Már 37 milliárdnál járnak az olimpiai pályázat költségei

Belpol

Kedvenc számuk a szakítás

Az előzetesen kalkulált 10 milliárddal szemben legalább 20, de inkább 37 milliárd forintnál tartanak a 2024-es budapesti olimpiai pályázat költségei. A kormány nem bíz semmit a véletlenre: az elmúlt hónapokban körülbelül 500 milliárd forintnyi, a rendezéshez szükséges beruházás elindítását készítette elő.

Zene

Lemez

Zene

Ciripelő, buggyogó

The Flaming Lips: Oczy Mlody

Az elmúlt két évtized egyik leg­eredetibb és legfontosabb stadionrock-zenekara (egyúttal az egész stadionrockéthosz legszórakoztatóbb karikatúrája) leg­újabb nagylemezén már távolról sem hangzik rockzenekarnak, hanem inkább afféle stúdióprojektnek, de ez egyrészt alighanem a korral jár, másrészt pedig egyáltalán nem baj.

Lemez

Zene

Sarkig tárva

The xx: I See You

2009-ben senki sem mutatta be annyira szépen a kor popzenei nyelvén a zárkózott, félénk tiné­dzserek lelkivilágát, mint az xx az első lemezével.

Opera

Zene

Bel canto

Eötvös Péter: A szerelemről és más démonokról

Miért is jár az ember operába? – tettük fel a beugró kérdést pár premierrel ezelőtt a Lammermoori Lucia kritikájában, ám akkor még nem hozakodtunk elő a műfaj másik alapkérdésével, amely így hangzik: egyáltalán miért ír valaki operát?

Könyv

Interjú

Könyv

Márai nyomában

Marija Ribakova orosz írónő

1973-ban született Moszkvában, az egyik legrangosabb orosz irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettese Natalija Ivanova lányaként; nagyapja az orosz nagyepika világszerte ismert alakja, Anatolij Ribakov. Tanulmányait Moszkvában és Berlinben végezte, majd a Yale-en szerzett doktori fokozatot. Több amerikai egyetem mellett Kínában is oktatott, jelenleg a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen tanít. Számos regény és novella szerzője, jó néhány díjat és jelölést begyűjtött. Jelenleg a Közép-európai Egyetem művészeti ösztöndíjasa, írói vizsgálódása középpontjában Márai Sándor, illetve az ő fizikai és átvitt értelemben vett „helyei” állnak.

Színház

Színház

Színház

Te bajod

Káva Kulturális Műhely: Lady Lear

Ahogy a gyerekdal mondja: egy boszorka van, három fia van. Ha nem volna boszorka, hanem, mondjuk, a három fiát szeretetben és odafigyelésben felnevelő anya, a hátralévő időszak is könnyebb volna mindenkinek. Mert a neheze csak most kezdődik: amikor anya stroke-ot kap, és hirtelen az erélyes, kemény asszony segítségre szorul. Szinte állandó felügyeletre. Fürdeni sem tud egyedül, vagy egy ásványvizes palackot kinyitni.

Színház

„Én voltam a csütörtök” - Für Anikó színésznő

Beletörik-e a színész nyelve, ha egy este során többször is ki kell mondania, hogy „Hochroitzpointner”? Milyen hatással van az emberre az AC/DC? Miért megszívlelendő Harvey Keitel italreklámja? Az Örkény Színház művészével kitárulkozásról és írói vénáról, Montágh Imre zsenialitásáról és az autóvezetés színészi hasznáról is beszélgettünk.

Film
Interaktív

Rádió

Interaktív

Miskakancsó

V4 – a visegrádi országok magazinja

Eddig sem voltak kétségeink, de itt az újabb bizonyíték: a közrádió műsor-ideológusai menthetetlenül rajta tartják ujjbegyüket a magyar külpolitika ütőerén.

Lélek

Szenvedélybeteg-ellátás kamaszoknak

Lélek

„Nem lehet lebeszélni őket”

Decemberben olyan szakrendelés nyílt Zuglóban, ahová drogproblémákkal küzdő kamaszok mehetnek. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést, nagyobb helyiséget is biztosítana, de a környéken lakók annak ellenére elutasítóak, hogy a szolgáltatást biztosító alapítvány több mint tíz éve tevékenykedik a kerületben.

Riport

Ligetvédők a fagyban

Riport

A XIV. kerületi Thermopüla

E különböző motivációjú és ambíciójú egyének eddig semmiféle szervezetet, egyesületet nem alapítottak – állítja róluk a beruházó. Ha kitartanak, a Liget-projekt meg fog bukni – mondja róluk a tájépítész. Kimentünk közéjük, hogy megnézzük, mennyire fagyállók. Nem azok ők sem, s az is igaz, hogy ahányan vannak, tényleg annyifélék – s épp így baromi erősek.

Hárommilliárd vajdasági fociakadémiára

Riport

Tért ölelő átadás

A magyar kormány december végén 3 milliárd forintot ítélt meg a Délvidék Sport Akadémiának. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el, a helyiek örülnének a beruházásnak.

Tudomány

Mértékrendszerek a világban

Tudomány

Nem százasok

Annyira megszoktuk saját, jól bevált mértékegységeinket, hogy ha mással találkozunk, előfordul, hogy gondot okoz az átváltás.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó