Helyből húsz – szeptemberi programok

  • 2012. augusztus 31.

Rólunk

Kedves Kártyatulajdonos!

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink szeptemberi kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít. További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

A Nemzeti Színház ajánlata:

Immár ötödik alkalommal rendezzük meg a – reményeink szerint – sokak által izgalommal várt évadindító nyílt napot a Nemzeti Színházban. Szeptember 16-án, vasárnap vegyen részt Ön is készülő őszi bemutatóink (Angyalok Amerikában, Csongor és Tünde, Egy elsurranó patkány) nyílt próbáin, az Óbudai Danubia Zenekar koncertjén, a magyar képzőművészet egyik méltatlanul elfeledett alkotója, Kemény Judit életművébe betekintést nyújtó könyvbemutatón és kiállításon, a Nemzeti Színház fennállásának 175. évfordulója alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésen, az Évad nézője-díjátadáson, hallgasson részleteket Udvaros Dorottya Mégis szép című önálló estjéből, találkozzon a társulat tagjaival villámrandin vagy kulisszajáráson, méresse meg magát különleges, nézőink számára meghirdetésre kerülő Ki mit tud?-unkon, és legyen részese a helyszínen a Színikritikusdíj-átadó gála izgalmainak. Egyszóval: kezdje a Nemzetiben a 2012/2013-as színházi szezont!

Szeptember 6-án az Óbudai Danubia Zenekar és a Nemzeti Színház közös hangversenysorozatának következő estjére kerül sor: a Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából rendezendő koncertet Silló István vezényli.

Felhívjuk a Nagyszínpad A bérlettel rendelkező nézőink figyelmét, hogy a színház 2012/2013-as évadának műsorában változás történt: a Jönnek a man-ek! munkacímű tervezett bemutató elmarad, helyette a Mephisto című bemutató kerül a bérletbe. Megértésüket köszönjük!

Töltse le októberi műsorunkat nyomtatóbarát formában! Októberi előadásainkra augusztus 27-től válthatók jegyek a színház jegypénztárában, az Andrássy út 28. sz. alatti jegyirodában, a  www.nemzetiszinhaz.hu és a www.jegy.hu internetes oldalakon.

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. Egy előadásra 2 db jegy vásárolható kedvezményesen. www.nemzetiszinhaz.hu

A Ludwig Múzeum szeptemberi ajánlata:

Robert Mapplethorpe
2012. május 25.–2012. szeptember 30.
A kortárs fotográfia világhírű alakja, Robert Mapplethorpe otthonosan mozgott a konvenciók és a lázadás, a klasszicizmus és a nonkonform kultúrák által meghatározott területen, ahol minden kép a megharcolt identitások dokumentuma, egyszersmind társadalmi és művészeti viták kezdeményezője és lenyomata. Érdeklődésének középpontjában a test áll, annak szépsége, tökéletessége, ívei és arányai, különös figyelmet fordítva a művészeti szerepet ritkábban kapó testrészekre. Felforgató témák klasszikus módon, távolságtartó profizmussal előadva: képei lenyűgöző szépségűek, híres emberekről készített portréi éppúgy, mint virágcsendéletei vagy aktjai. A budapesti Ludwig Múzeum kiállítása Robert Mapplethorpe közel kétszáz munkáját mutatja be, korai polaroid képeitől az utolsó évekig. A Magyarországon első alkalommal látható, nagyszabású tárlat a New York-i Robert Mapplethorpe Foundationnel együttműködésben született.
A hős, a hősnő és a szerző – Válogatás a Ludwig-gyűjteményből

2012. július 6.–2012. október 23.
A kiállítás a művész kettős szerepéből indul ki, abból a sajátos dialektikából, hogy a művész gyakran egyszerre létrehozója és főszereplője is saját műveinek. A különféle szerepfelfogások sokféle lehetséges viszonyulást eredményeznek, így a művész kerülhet a mágikus erővel felruházott alkotó, a szenvedő emberi lény, a társadalmi szerepében elfogadott férfi, illetve nő, vagy akár a társadalmat kritikusan, esetenként iróniával szemlélő tervező szerepébe. Néha mindezt személyes nézőpontból megjelenítve tárják a nézők elé az alkotók, máskor távolságtartással tekintenek témájukra, vagy szinte társadalmi víziót kínálnak számunkra. A kiállítás ezeket a különböző művészi pozíciókat és stratégiákat kívánja bemutatni a Ludwig Múzeum gyűjteményének emblematikus, illetve kevésbé ismert művein keresztül.
Lakner Antal: Munkaállomás
2012. szeptember 21.–2013. január 6.
Lakner Antal a kilencvenes években indult művészgeneráció nemzetközileg legelismertebb alkotói közé tartozik. Sajátos, sorozatgyártottnak tűnő, a design és az ipari formatervezés jellegzetességeit magukon viselő tárgyai és gépei számtalan egyéni és csoportos, hazai, illetve nemzetközi kiállításon szerepeltek, így többek között a legnagyobb kortárs művészeti seregszemléken: a Velencei Biennále magyar pavilonjában, az isztambuli és Sao Paoló-i biennálékon vagy a Frankfurt am Mainban megrendezett 4. Manifestán.
A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítása Lakner Antal művészetének eddigi legátfogóbb, retrospektív jellegű bemutatása, ahol a hazai és a nemzetközi köz- és magángyűjteményekben található műveinek jelentős része együtt látható majd.
Programok – exkluzív tárlatvezetések:
2012. szeptember 22. Exkluzív tárlatvezetés a Robert Mapplethorpe-kiállításon Lafferton Emese történésszel, 2012. szeptember 22-én szombaton, 18.00 órától.
2012. szeptember 23. Exkluzív tárlatvezetés A hős, a hősnő és a szerző című kiállításon Szabó Rékával (Tünet Együttes), 2012. szeptember 23-án vasárnap, 16.00 órától.
2012. szeptember 29. Exkluzív tárlatvezetés a Robert Mapplethorpe-kiállításon Klaniczay Gábor történésszel, 2012. szeptember 29-én szombaton, 18.00 órától.

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.ludwigmuseum.hu/

A Trafó Kortárs Művészetek Házában minden előadásra – kivéve a zenei rendezvényekre – érvényes az olvasókártya.

2012. szept. 6–8.
FRENÁK PÁL TÁRSULAT: HYMEN / tánc
Áttetsző pleximedence a hófehér tér közepén, gyönyörű menyasszonyi ruhák és sorsdöntő kérdések, valamint öt kiváló táncos Frenák Pál legfrissebb koreográfiájában.

2012. szept. 12–14.
COMPAGNIE 111 – AURÉLIEN BORY (FRA): TÁRGYTALANUL/SANS OBJET / új cirkusz
Aurélien Bory fizikus. Munkái már többször megjelentek a Trafó színpadán (Plan B/2006, IJK/2008-ban, Erection/2005, Taoub/2007), ennek az előadásnak a bemutatása azonban különösen régi álmunk (eddig számolgattuk, hogy befér-e az ajtón). Csiki-csuki a látványszínház, a tánc és a cirkusz között.

2012. szept. 18.
BESZT OF BUTI – A Budapest Tánciskola estje / tánc
Válogatás a Budapest Tánciskola jelenlegi diákjainak, illetve régebbi diákjainak még az iskolában készült darabjai legjavából.

2012. szept. 19.
BLOOM! DANCE COLLECTIVE: CITY / tánc
Ebben a városban mindenki siet: a munkások, a kereskedők, a politikusok, az újságárusok, a munkanélküliek; mindegyik a maga zárójelében, a maga szegletében, a maga árnyékában, lehalkított hanggal.

2012. szept. 21.
HODWORKS: AHOGY AZT AZ APÁM ELKÉPZELTE / tánc
Csupasz tér, alig látható fényváltások, a csöndbe másodpercekre beúszó zene. Négy test és mi, a nézők, teljes kivilágításban. Nézünk és néznek.

2012. szept. 22.
HODWORKS: BASSE DANSE / tánc
A basse danse egyszerre jelenti a 15. század legelterjedtebb táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. Ahogy a zene, úgy építkezik a mozgás is: az egzaltált szólókból közösség fejlődik, a szimultán mozdulatok szinkronná válnak, a mozgás szétbomlott elemei új formákat alkotnak.

2012. szept. 25–26.
SOCIETAS RAFFAELLO SANZIO (I): Az arc fogalma Isten fiában / színház
„Jézus arctalan. Festményeket és szobrokat látok. Festők ezreiről tudok, akik szinte minden idejüket a keresésnek szentelték. Hogy megpróbálják visszaadni a leírhatatlan, szinte láthatatlan arckifejezést: a sajnálat grimaszát.” Romeo Castellucci

Az Írók Boltja szeptemberi programjai:

4. kedd, 15 óra

Írók Szanatóriuma
Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat!

Az Írók Boltja irodalmi pihenője, ambuláns szanatóriuma a karzaton.
Rendel: Takács Zsuzsa, sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor, a sorozatot a MASZRE támogatja.

5. szerda, 16 óra

Magyar Lettre
A folyóirat délutánja
Vendégünk lesz: Darvasi László, Kukorelly Endre és Németh Gábor
A beszélgetést vezeti: Karádi Éva

6. csütörtök, 16 óra

TEVAN Alapítvány – MAZSIKE
Örkény 100
2×1 perces novellák

Saját írásukat olvassák fel: Erdős Virág, Kukorelly Endre, Petőcz András, Térey János és Tóth Krisztina.
Az eredeti szövegek Takáts Andrea előadásában hangzanak el.
A sorozatot a MASZRE támogatja.

7. péntek, 16 óra

GoBe – Góbi Rita Társulat
Örkény 100
Egypercesek – táncban elbeszélve
Az Örkény István-emlékévhez kapcsolódva Egyperces novellákat idézünk fel, lefordítva az irodalmi szöveget a tánc- és mozgásművészet nyelvére.
Előadóművészek:

Táncművészek: Samu Kristóf, Sinthavong Zsófia, Góbi Rita
Zenei előadók: Takáts Eszter, Dóczy Gabriella
A sorozatot a MASZRE támogatja.

10. hétfő, 17 óra

L’Harmattan
Sajó László: hal.doc

Bemutatja és a szerzővel beszélget: Jánossy Lajos
Közreműködik: Vallai Péter

11. kedd, 16 óra

Magyar képek
Fürjes Csaba: Szférák

Bemutatják: Meredith Stricker, Paksi Endre Lehel és Wehner Tibor

12. szerda, 16 óra

Műfordítás és irodalom
James Joyce: Ulysses

Vendégeink lesznek a kötet fordítói: Kappanyos András,
Kiss Gábor Zoltán
és Szolláth Dávid
A beszélgetést vezeti: Rácz Péter
A sorozatot a MASZRE támogatja.

13. csütörtök, 17 óra

Örkény Színház
Örkény 100Nézzünk bizakodva a jövőbe!
Felolvasás Örkény István egyperces novelláiból

Felolvasnak: az Örkény Színház színészei
A sorozatot a MASZRE támogatja.

18. kedd, 15 óra

Írók Szanatóriuma
Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat!

Az Írók Boltja irodalmi pihenője, ambuláns szanatóriuma a karzaton
Rendel: Parti Nagy Lajos
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor
A sorozatot a MASZRE támogatja.

19. szerda, 16 óra

Faur Zsófi Galéria
Rockenbauer Zoltán: Matzon Ákos – Relief

Bemutatja: Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Matzon Ákos festőművész
Beszélgetőtárs: Podmaniczky Szilárd író

24. hétfő, 16 óra

Kalligram
Almási Miklós: A szerelem lehetetlensége

Bemutatja: Szilágyi Ákos

25. kedd, 16 óra

Muravidéki Baráti Kör
Melocco Péter: Vak ember visszanéz

Bemutatja: Antall István

26. szerda, 16 óra

Budapesti Tánciskola
Angelus: Táncoskönyv
– Facsimile kiadás 1998–2012
A reflektív füzetek
– a sorozat első darabjai

Beszélgetnek: Fuchs Lívia tánctörténész és Angelus Iván sorozatszerkesztő és munkatársaik

27. csütörtök, 16 óra

Kalligram
Mihályi Gábor: Két apa között

Bemutatja: Vitányi Iván
A szerzővel Mészáros Sándor beszélget

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes. www.irokboltja.hu

A Modem szeptemberi ajánlata:

Kiállítások

Nagyon speciális örömök. Tót Endre retrospektív 1971–2011
2012. június 2. – meghosszabbítva szeptember 16-ig!

Az idén 75 éves, 1978 óta Németországban élő Kossuth-díjas Tót Endre retrospektív kiállítása már csak szeptember 16-ig látható a MODEM második emeletén. A Nagyon speciális örömök az elmúlt évtizedek, illetve a folyamatos ismétlés során Tót sajátjává vált mondat eredményeit összegzi. Művészete a maga ironikus, látszólag könnyed módján a politikai hatalom, a hétköznapi kommunikáció és a művészet intézményrendszerét kérdőjelezi meg.

Idegen anyag. „Szürrealizmus” a valóság vonzásában. Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből
2012. június 16.–december 31.

Magyarországon a szürrealizmust mindig fenntartásokkal fogadták, a második világháború előtt és az „újjáépítés” időszakában is. Nem épülhetett be a két világháború között formálódó nemzeti művészetbe, és a szocialista realizmus sem fogadta tárt karokkal, sőt kifejezetten irtotta. Talán ezért is lett a realizmus kérdésköre a hazai szürrealista törekvések egyik legfontosabb viszonyítási pontja. Az Antal–Lusztig-gyűjteményből készült válogatás a MODEM földszinti termében egészen év végéig látható.

Vadak, halak, madarak. Soltész István kiállítása
2012. július 15.–október 7.

Vadak, halak, madarak címmel Soltész István fotóművész művei láthatók a MODEM speciálisan e fényképek számára átalakított kiállítóterében. Soltész István azon fotográfusok közé sorolható, akik képesek a motívumok viszonylag szűk horizontját meggyőző vertikális mélységekkel ellensúlyozni, s akik a technikai tökéletességen keresztül jutnak el a kép és a szemlélet alapkérdéseihez. Soltész meditatív műveinek középpontjában a világban észrevétlenül jelen levő változás, valamint az indirekt jelenlét megragadása áll, de témájuk a mélység és a fókuszpont miben(nem)léte is.

Műterem Galéria

Grela Aleksandra: Mikoránok
2012. szeptember 6.–október 6.

A Debrecenben élő lengyel festőművész kiállításán egy 36 festményből álló képciklus legfontosabb darabjait láthatják a látogatók. A (de)kollázs technikával készült absztrakt alkotások mellett betekinthetnek a hozzájuk kapcsolódó elméleti munkába is, ami rövid és időnként haikuszerű szövegtöredékek formájában járja körül a dekonstrukció fogalmát. A kiállítás címe egy lengyel–magyar nyelvi kollázs – a kiállított művek címeihez hasonlóan, a művész által alkotott, egyik nyelvben sem létező szó.

A kiállítást Eleőd Ildikó művészettörténész nyitja meg 2012. szeptember 6-án 17 órakor.

Programok

2012. szeptember 8. szombat, 10.30
Gerber Pál képzőművész rendhagyó tárlatvezetése középiskolásoknak az Idegen anyag. „Szürrealizmus” a valóság vonzásában című kiállításon.

20 óra Fűszer-Csemege zenei foglalkozás a belső kertben
A Dub Székház stábja bakelit-lemezjátszókkal felvértezve jelenik meg, hogy óriás vizuális háttérrel megerősítve zenéljen az érdeklődőknek. Babzsákok, wi-fi, társasjátékok és diákbarát árak a Zöld Szamár kávézóban – ideális hétvégi este a múzeumi atmoszférában. A belépés ingyenes.

2012. szeptember 9. vasárnap, 11 óra
Vasárnapi múzeumpedagógiai foglalkozások: Kitakarva
A művészet működésével kapcsolatos kérdésekre keresik a válaszokat a gyerekek a kiállítótérben. A fiatalok képzelőerejüket, kritikai érzéküket és humorukat megmozgatva szinte észrevétlenül léphetnek át a képolvasás és műértelmezés világába.
Kapcsolódó kiállítás: Nagyon speciális örömök. Tót Endre retrospektív 1971–2011
Részvételi díj: 500 Ft. Időtartam: 60 perc. Alsó korhatár: 6 év

2012. szeptember 14. péntek, 18 óra
Az emberi hang kontextusai – A Replika című társadalomtudományi folyóirat különszámának bemutatója
Az utóbbi jó két évtizedben megélénkült a teoretikus érdeklődés az emberi hang, a szóbeliség és a hallás mint kulturális technika iránt. A hang jelentőségének és szerepének újrafelfedezéséből, a hangzó mivolt revideálásából ma már jó néhány tudományág kiveszi a részét, így többek között a filozófia, a nyelv-, a kommunikáció- és a kognitív tudományok, a kultúraelméletek és a médiaelmélet. A Replika folyóirat tematikus száma e széles spektrumból közöl néhány alapvető fontosságú szöveget, többek között olyan szerzőktől, mint Roland Barthes, Bernhard Waldenfels, Mladen Dolar, Friedrich Kittler, Michel Chion, Susane McClary és Sybille Krämer. Valamennyi írásnak legfőképp az emberi hang medialitása áll a középpontjában.
A számot Oláh Szabolcs irodalomtudós, médiakutató mutatja be.

19 óra Rendhagyó, fejlámpás tárlatvezetést tart Lukács Nóra művészettörténész, kurátor Tót Endre Nagyon speciális örömök című kiállításán.

21 óra Zajkert – Egyedülálló zenei kezdeményezés a Modem belső kertjében
A tavalyi siker után ismét beköltözik a Zajkert a Modem belső kertjébe. Az experimentális noise és elektronika találkozása olyan komplex művészeti élménnyel egészül ki, mint helyi művészek zajszobrainak kiállítása a „zajnövényzet” adottságainak kihasználásával, valamint zajképek vetítése a tűzfalra. Emellett fővárosi és debreceni zajzenészek közös zajperformanszának is szem- és fültanúi lehetünk.

2012. szeptember 15. szombat, 10.30–11.45
Ákombákom – Alkotókör apróságoknak a Modem-ben
A múzeumpedagógia foglalkozáson a gyerekek játékos formában, az alkotás élményén keresztül ismerkedhetnek meg a modern és a kortárs képzőművészettel. Az élményközpontú órák nemcsak a későbbi múzeumlátogatási szokásokat alapozzák meg, hanem segítik a gyermekeket tudatos képolvasóvá válni.

A maximális létszám 15 fő, így érdemes előre bejelentkezni. A foglalkozások nem egymásra épülnek, bármikor be lehet kapcsolódni. A hétvégi foglalkozások ára személyenként 500 Ft.

16.00 Nagyon speciális örömök. Tót Endre retrospektív 1971–2011 – katalógusbemutató

2012. szeptember 16. vasárnap, 16.00 Nagyon speciális örömök. Tót Endre retrospektív 1971–2011 finisszázs – tárlatvezetés Tót Endrével

2012. szeptember 20. csütörtök, 18.00 Idegen anyagok – A kulturális emlékezet konstrukciói a 20. századi Magyarországon

A Szabadegyetem előadója ezúttal György Péter esztéta, médiakutató, ELTE. Az előadás címe: Az ismerős és az idegen

2012. szeptember 22. szombat, 20 óra Fűszer-Csemege zenei foglalkozás a belső kertben
A Dub Székház stábja bakelit-lemezjátszókkal felvértezve jelenik meg, hogy óriás vizuális háttérrel megerősítve zenéljen az érdeklődőknek. Babzsákok, wi-fi, társasjátékok és diákbarát árak a Zöld Szamár kávézóban – ideális hétvégi este a múzeumi atmoszférában. A belépés ingyenes.

2012. szeptember 23. vasárnap, 11.00 Vasárnapi múzeumpedagógiai foglalkozások: Álomgyár
A foglalkozáson részt vevő gyerekek a kiállítóteret bejárva álombéli figurákat kereshetnek. A gyűjtést személyes élményekkel kibővítve, közösen hoznak létre egy szürrealista festményt.
Kapcsolódó kiállítás: Idegen anyag. „Szürrealizmus” a valóság vonzásában
Részvételi díj: 500 Ft. Időtartam: 60 perc. Alsó korhatár: 6 év

16.00 Görgey Géza református lelkész, képzőművész tárlatvezetése Soltész István: Vadak, halak, madarak című kiállításán.

2012. szeptember 25–27.
Német művészeti filmek minifesztiválja
A német tánc-, opera- és képzőművészet korszakos alkotásai, alkotói és intézményei filmeken mindennap 19 órától a Modem belső kertjében.
A válogatás felvillantja a német kultúra nagy alkotásait és alkotóit a barokktól a kortárs művészetig. A háromnapos sorozat keretében egyaránt találnak maguknak csemegét a zenerajongók és a vizuális művészetek kedvelői. Olyan meghatározó művészekkel, alkotásaikkal, illetve szellemi irányzatokkal találkozhatnak, mint a Bauhaus, a koreográfus Sasha Waltz, a világhírű Wuppertali Táncszínház és alapítója, Pina Bausch, vagy a nemcsak a német, hanem a nyugat-európai művészet egyik legnagyobb hatású képzőművésze, Joseph Beuys.

2012. szeptember 28. péntek, 13.20–18.00
A krízis hermeneutikája című konferencia
Bizonyára mindenki által ismert pszichológiai jelenség, amikor egy szó folytonos ismétlése azt eredményezi, hogy átmenetileg értelmetlenné, jelentés nélküli hangsorrá válik a hallgató számára. Vajon nem hasonló-e a helyzet napjaink slágerfogalmával, a „válsággal” is? Úgy tűnik, e fogalom többrétű jelentése is lassan elhomályosul, kiürül az állandó használata során, miközben mindennapjaink meghatározó kifejezésévé vált. A krízis hermeneutikája című konferencia célja, hogy rámutasson: a válság egy igen sajátos, összetett állapot, amely megértéséhez figyelembe kell venni a különböző diszciplínák értelmezéseinek különbségeit is.

19.00 Filmbemutató a belső kertben
Utazások egy pesszimistával – Gulyás Gyula portréfilmje Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófusról

2012. szeptember 29. szombat, 9.30–15.30
Folytatódik A krízis hermeneutikája című konferencia

14.00 A Modem 6. születésnapja rendhagyó tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel és számos meglepetéssel.

Előzetes

Alkony. A figuratív festészet nemzetközi tendenciái

2012. október 7.–2013. február 3.
Ismét egy nagy jelentőségű nemzetközi kiállításra készül a Modem. Az Alkony című tárlat napjaink legnevesebb és legizgalmasabb figuratív festőinek munkáit hozza egy fedél alá, ráadásul az alkotók többsége még sohasem állított ki hazánkban. Így minden esély megvan arra, hogy az október 7-től látható Alkony nagy visszhangot keltsen és 2012 kiemelt kiállításává váljon Magyarországon. A tárlatra a világ minden tájáról, összesen 9 országból, félszáz galériából és magángyűjtőtől érkeznek képek. A kiállításon 28 művész 106 festménye tekinthető meg. A Modem kölcsönöz képeket például a New York-i David Zwirner Galériától, a Eigen and Art Leipzig/Berlin magángalériától és a Los Angeles-i Mihai Nicodim Galériától. A festmények biztosítási összértéke meghaladja a másfél milliárd forintot. A kiállítás fő témája a bizonytalanság, a koncepció inspirációjaként Isaac Asimov 1941-ben írt Alkony című elbeszélése szolgált.

(A csatolt kép adatai: Andersson, Karin Mamma, Night Guest, Éjjeli vendég, 2011, oil on panel, olaj, fatábla, 110×110 cm, The George Economou Collection, George Economou Gyűjtemény © The George Economou Collection)

A George Economou Gyűjtemény támogatásával
With kind support of The George Economou Collection

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.modemart.hu

A Kino szeptemberi bemutatója:

Új Özpetek-film a Kinóban!

Titokzatos társulat – olasz vígjáték, szeptember 13-tól a mozikban!
Pietro huszonnyolc éves, magányos lélek. Rómába költözésekor előnyösnek látszó, olcsó lakóhelyet talál: egy valaha volt gyönyörű római lakást, ami azonban komoly felújításra szorulna. A romos lakásban hamarosan furcsa zajokra lesz figyelmes, majd úgy érzi, mintha a tárgyaknak saját lába kelne… Egy idő után rá kell jönnie: nem egyedüli lakója a titokzatos háznak. Hét (és fél) szellem társbérlőt számlál meg saját szemével, de először tagadja létezésüket. Azonban ahogy telik az idő, egyre inkább örömét leli a társaságban, és boldogan éli át, hogy nincs többé egyedül. Életében először talál barátokra, akikkel megoszthatja vágyait, félelmeit és titkait is.

Szereplők: Elio Germano, Paola Minaccioni, Beppe Fiorello, Margherita Buy
Rendezte: Ferzan Özpetek
Forgalmazó: Szuez Film Kft
12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes. www.akino.hu

Az A38 Hajón a következő programokra érvényes az olvasókártya szeptemberben:

szeptember 1. 20.00

Mahala Rai Banda (RO)
Szédületes, élvezettel teli balkáni nagyzenekar kiváló hangorkánja, amelyet még a Borat-filmekben is hallhattál. A koncerthez kapcsolódóan alkalmi vacsora fogyasztható az éttermünkben kedvezményes áron, a koncert + vacsora ára
6000 Ft.

szeptember 6. 20.00

Szlovák Kulturális Hét: Random Trip Special feat. John Whitfield (USA/A) & Andy Hefler,  Groovin’ Heads (SK)
Szeptemberben visszatér a hajóra a Random Trip Special, melyen a nyár kedvencei válogatott nemzetközi fellépőkkel kiegészülve örömzenélnek. Ezen az estén a Szlovák Kulturális Hét kapcsán a menő Groovin' Heads-zel jammelnek.

szeptember 7. 19.30

8. Újbuda Jazz Fesztivál: Bin-Jip, K3 (A)
Két kitűnő dzsesszprodukció, amelyekre egyaránt jellemző a játékosság, a humor, a rögtönzés és az invenció, egyszóval a szárnyalás, valahol fent, jó magasan, ott, ahol már játék van a szabályok helyett.

szeptember 7. 23.00

Tours de France: Son of Kick (FR), Dublic, Wondawulf
Az egyik legfelkapottabb, egyben legizgalmasabb, társadalmilag is elkötelezett francia elektronikus alkotó, a bass és a techno nagymestere játszik szédületes szettet ezen estén a kiváló Dublickal és Wondawulffal karöltve.

szeptember 8. 19.30

8. Újbuda Jazz Fesztivál: Grencsó Collective One feat. Lewis Jordan (USA), Psaico Bop (I) feat. Sabir Mateen (USA), Skolin Trio
A 8. Újbuda Jazz Fesztivál igen tömény, színes és ütős műsorában a kiváló Grencsó kollektívát hallhatjuk a remek amerikai szaxofonistával, Lewis Jordannal kiegészülve, egy szédületes olasz formációt a Sun Ra Arkestrát is megjárt Sabir Mateennel, valamint a 2012-es Talentométer tehetségkutató dzsesszkategóriájának nagy felfedezettjét, a Skolin Triót.

szeptember 8. 23.00

Technokunst: Oscar Mulero (ESP), Isu, Dork, látvány: Kiégő Izzók
A spanyol techno színtér legnagyobb klasszikusa, a műfajhoz kegyetlenül hű maradt, szédületes karriert befutott, kőkemény fiú.

szeptember 26. 20.00

Carla Bozulich & Evangelista (USA), Marco Eneidi (USA)–Pándi Balázs duó
Két experimentális produkció egy estén: Carla Bozulich háromtagú zenekarával, Pándi Balázs ezúttal Marco Eneidi szaxofonossal sújt le ránk.

szeptember 27. 20.00

Harmonia Garden feat. Szirtes Edina Mókus & Butch, The Four Bones Quartet, Talamba Ütőegyüttes, Ethnofil
A Harmonia Garden héttagú hazai zenekar különleges stílusötvözetében hallhatjuk a klasszikus slágereket és ismert filmbetétdalokat autentikus csárdással, bossa novával, francia manuche swinggel, tangóval, dzsesszel és django stílussal ötvözve. Vendégük a kiváló harsonakvartett, a Four Bones, valamint előttük fellép a 2012-es Talentométer abszolút győztese, a kiváló fiatal egri zenekar, az Ethnofil.

Az olvasókártya érvényes az à la carte fogyasztásra, illetve a különleges ajánlatból a kedvezményes koncertekhez kapcsolódó vacsorákra.

A Katona József Színház szeptemberi ajánlata:

Különleges évadra készülünk: 1982. október 15-én A manó bemutatójával lépett a közönség elé az önálló Katona József Színház – kerek évfordulóhoz érkezünk tehát az idei évadkezdéssel, 30 évesek lettünk. Jubileumunk fontos eleme a színház előcsarnokának nyári felújítása, átalakítása, mely során a Katona új funkciókkal bővül, így szeptembertől egy egész nap nyitva tartó kávézóval, valamint egy könyv- és ajándékbolttal is várjuk látogatóinkat.
Az évadot szeptember 16-án A mi osztályunk nyitja, melyet két kategóriában (legjobb rendezés, legjobb előadás) is a Színikritikusok Díjára jelöltek. Szeptemberben szintén több, nagy sikerű előadásunk látható, így többek közt A hős és a csokoládékatona szeptember 29-én 19.00 órától, a Musik, Musikk, Musique szeptember 30-án 19.00 órától és az Anamnesis október 5-én 19.00 órától.

Jegyek már kaphatók ideiglenesen a Kamra pénztárában (Ferenciek tere 4.), melynek nyitva tartása: hétköznap 13–19 óráig.

Ízelítő ajánlott előadásainkból:

Bernard Shaw: A hős és a csokoládékatona
szeptember 29. szombat, 19.00

„Zenés komédia? Fiatal álmodozó lány meg erkélyen felmászó katona? Ráadásul mindez még szerb meg bolgár is? Atyaúristen, mi lesz ebből? – gondoltam, kissé rémülten olvasva a színlapot. (…) Erős kételyeim voltak azt illetően, hogy lehet-e ebből valami eredetit kihozni, ám szerencsére kétségeim feleslegesek voltak. Máté Gábor frenetikus komédiát állított színpadra, ami garantálja a három órán keresztüli önfeledt röhögést.” Éles Gergely, 7 óra 7

Musik, Musikk, Musique
Koncertvarieté

szeptember 30. vasárnap, 19.00

„Könnyű vállalkozásnak gondolhatnánk a dalszínházat, de korántsem az: a Katona nem orfeum, a varieté pedig kísérő műfaj a füst, az alkohol és a társas érintkezés különböző formái mellé, így ha ezek az alapvető hozzávalók kimaradnak, ráadásul a színházba sem a Montmartre egy hangulatos utcájáról nyílik a bejárat, hirtelen még a szokásosnál is több múlik a színpadi lét minden rezdülésén. Tudatában vannak ennek az alkotók: a precizitás mindent elsöprő igénye hatja át a zenés-táncos-cirkuszi számokat. Elegáns kompozíció ez, amelynek egyenrangúan fontos összetevője hang és látvány.” Sztrókay András, szinhaz.net

Anamnesis
október 5. péntek, 19.00

Kórelőzmény, kórkép, kórtörténet. A Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös előadásában a magyar egészségügy jelenlegi helyzetét próbáljuk feltérképezni. Tesszük ezt úgy, hogy a nézőket is bevonjuk az alkotófolyamatba, és közös játékra hívjuk. Arra kérjük őket, hogy írják meg nekünk saját tapasztalataikat betegséggel, egészséggel, kórházakkal, ellátással kapcsolatban. Akár az egészségügyi dolgozók, akár a betegek oldaláról nézve. Lehet ez humoros, tragikus, tragikomikus, felemelő, elgondolkoztató, kétségbeejtő, hihető, hihetetlen. Nincs előre megírt színdarab, csak mindannyiunk személyes élményei: tipikus helyzetek, abszurd képek, meglepő fordulatok. Ezeket szerkesztjük össze, ezekből születnek majd jelenetek, dalok, videobejátszások. Nem ítélkezni akarunk, csak felmutatni.

Hullám és gumikötél
Nők Szabó Lőrinc életében – Kiss Eszter felsorolásában

október 6. szombat, 19.30

Szabó Lőrinc kontra Mikes Klára. Mikes Klára kontra Vékesné Korzáti Erzsébet. Bözsi kontra Lőrinc. Az egyik feleség, a másik szerető. Az egyik hűvös, a másik szenvedélyes. De mindkettő szeret, és mindkettő szeretve van. Mit jelent az örökké? Mit jelent anyának, feleségnek lenni? Mit jelent a hűség? Mit a szerelem? Mit jelent kitartani valaki mellett? Női szerepek, női sorsok Szabó Lőrinc életében Kiss Eszter tolmácsolásában.

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. www.katonajozsefszinhaz.hu

A Cirko-Gejzír szeptemberi bemutatói:

szeptember 6. Havanna, szeretlek! (7 Days in Havanna, francia, 2012, 129 perc)

Ennek a különleges filmnek az alkotói azzal a szándékkal dolgoztak együtt, hogy több történeten keresztül megörökítsék Havanna hangulatát 2011-ben. A feltehetően nagy változások előtt álló város a következő rendezőket inspirálta:

Laurent Cantet – rendező: Az osztály (Cannes Arany Pálma)
Benicio Del Toro – színész: Che, Sin City, 21 gramm
Julio Medem – rendező: A szex és Lucia
Gaspar Noé – rendező: Visszafordíthatatlan
Elia Suleiman – rendező: Deus ex machina
Juan Carlos Tabío – rendező: Várólista
és Pablo Trapero – rendező

szeptember 13. Édesnégyes (Your Sister’s Sister, amerikai vígjáték, 2011, 90 perc)

Jack éppen magánéleti válságban van, amikor régi barátja, Iris azt tanácsolja neki, hogy vonuljon el egy kis időre Iris családjának hétvégi házába. Jack megfogadja a tanácsot, de megérkezvén döbbenten tapasztalja, hogy Iris nővére, Hanna ott van a házban. Hanna is lelki problémákkal küzd, ezért vad tequilázásba kezdenek, majd együtt töltik az éjszakát. Reggel váratlanul betoppan Iris, és olyan érzelmi láncreakció indul el, ami mind hármójuk életét megváltoztatja.

Rendező: Lynn Shelton
Szereplők: Emily Blunt, Rosemarie DeWitt, Mark Duplass

szeptember 20. Hotel Mekong (Mekong Hotel, thaiföldi, 2012, 61 perc)

A Thaiföld és Laosz határán folyó Mekong a cannes-i arany pálmás Apichatpong Weerasethakul kedvenc forgatási helyszíne. A Mekong partján fekvő hotel lakói egytől egyik nagyon furcsa lények.

Rendező: Apichatpong Weerasethakul
Szereplők: Jenjira Pongpas, Maiyatan Techaparn, Sakda Kaewbuadee, Apichatpong Weerasethakul, Chai Bhatana, Chatchai Suban

szeptember 20. Babycall (Babycall, norvég, 2011, 96 perc)

Anna és 8 éves kisfia, Anders elmenekülnek Anders erőszakos apjától. Egy hatalmas társasház egyik lakásában húzzák meg magukat, úgy, hogy senki nem tudja, hol vannak. Anna bébifont is vesz, hogy mindig biztonságban tudja Anderst, amíg a kisfiú alszik. Anna azonban furcsa zajokat hall a bébifonon keresztül…

Rendező: Pal Sletaune
Szereplők: Noomi Rapace, Kristoffer Joner, Vetle Qvenild Werring

szeptember 27. Berberian Sound Studio (Berberian Sound Studio, ír horrorfilm, 2012, 90 perc)

1976-ban járunk Írországban. A Berberian Sound Studio az egyik legolcsóbb horrorfilm-hangstúdió, ahol éppen a híres Santini legújabb filmjének a munkálatai folynak. Gilderoy, a híres angol hangmérnök hasonlóságot vél felfedezni a hangfelvétel vérfagyasztó zajai és a saját élete között.

Rendező: Peter Strickland
Szereplők: Toby Jones, Cosimo Fusco, Antonio Mancino, Fatma Mohamed, Salvatore Li Causi

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.cirkofilm.hu

Az Odeon tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: (06-1) 349-2776
Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: (06-1) 313-9896
Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87–89., tel.: (06-1) 213-7730

SZEPTEMBER 3-ÁN NYÍLIK ÚJ TÉKÁNK, A TERÉZ KÖRÚT 30. SZÁM ALATT, AZ EGYKORI UNDERGROUND HELYÉN, A MŰVÉSZ MOZI MELLETT. A MÁSIK TÉKÁBAN VÁLTOTT TAGSÁGIK TERMÉSZETESEN ODA IS ÉRVÉNYESEK, A NARANCS-KÁRTYÁVAL PEDIG INGYENES A HOSSZABBÍTÁS, ILLETVE A BEIRATKOZÁS.
www.odeon.hu

Szeptember 5. Az élet fája
Rendezte: Terrence Malick
„Most, ebben a pillanatban viszont Az élet fája minden bajával, kétségtelen túlhúzottságával együtt is érdekesebb, gondolatébresztőbb darabnak tetszik nagyjából bárminél, amire a mozipénztáraknál jegyet válthatunk.” Magyar Narancs

Szeptember 5. Egy hét Marilynnel
Rendezte: Simon Curtis
A film története annak az egy hétnek a krónikája, mikor az ünnepelt díva, Marilyn Monroe Angliába érkezett A herceg és a kóristalány forgatására, és könnyű viszonyba keveredett az egyik asszisztenssel, a szinte még kamasz Colin Clarkkal, akinek visszaemlékezései szolgáltak a film alapjául. Magyar Narancs

Szeptember 5. The Artist – A némafilmes
Rendezte: Michel Hazanavicius
Akár még pár hónapja is teljesen elképzelhetetlennek tűnt, ami idén októberben megtörtént: idén öt Oscar-díjat (többek között a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb rendezésnek járó mellett a legjobb filmnek járó szobrot is) egy fekete-fehér francia némafilm nyerte, mely nem csupán a kritikusok, de a moziba járók szívét is megnyerte. A Cannes-ban debütált mű Hollywood sorsfordító korszakába, a hangosfilm megjelenésének idejébe repít vissza minket, nem csupán a korszak, de egyben a technika megidézésével is. Magyar Narancs

Szeptember 12. A biztonság záloga
Rendezte: Boaz Yakin
„Látványosnak látványos mindez, ám ekkor már az ütem is megbicsaklik néha, mégis hazugság lenne azt állítani, hogy mindez nem szórakoztató; A biztonság záloga ugyanis remekül van összevágva, majdnem végig pörgős, és főszereplőjéhez méltóan elég tökös is.” Magyar Narancs

Szeptember 12. 2 nap New Yorkban
Rendezte: Julie Delpy
Négy évvel a 2 nap Párizsban után megérkezett a folytatás, melyet ezúttal is Julie Delpy írt, rendezett, és a női főszerepben is ő látható. Neurotikus barátját, Jacket (Adam Goldberg) azóta lecserélte, ám Mingus mellett (Chris Rock) sem egyszerű az élet. A helyszín ezúttal New York – az itt dolgozó Marionhoz érkezik családja Franciaországból, hogy különös viselkedésükkel felforgassák Marion életét.

Szeptember 19. Éjsötét árnyék
Rendezte: Tim Burton
Tim Burton és Johnny Depp nyolcadik (!) közös filmje egy hatvanas években futott, kultikus tévésorozat alapján készült; a történet főhőse egy igazi vámpír, Barnabas Collins (Depp), akit egy boszorkány (Eva Green) megátkoz. Barnabas 200 év elteltével, 1972-ben tér vissza, és keresi fel ősi birtokát, hogy nem csupán a teljesen megváltozott világgal, de régi kastélya nem kevésbé különös új lakóival, a Collins családdal is találkozzon.

Szeptember 26. Ház ez erdő mélyén
Rendezte: Drew Goddard
Az elmúlt évek egyik legkülönösebb, legeredetibb és a szó szoros értelmében legmeglepőbb horrorfilmje, a Cloverfield rendezője, Drew Goddard, valamint a Bosszúállók készítője, Joss Whedon forgatókönyvéből. A történet kezdete tucathorrorokat idéz: egy ötfős baráti társaság féktelen hétvégét tervez egy erdei házban, ahol azonban elszabadul a pokol. Ám ekkor váratlan fordulat következik – melyet nem is illik elárulnunk.

A Printa Design ajánlata: a boltban minden termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg. www.printa.hu

Pécsi Apolló mozi: Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.apolloartmozi.hu

Neked ajánljuk