100 éve született Orson Welles…

  • 2015. július 7.

Snoblesse

…és Ingrid Bergman.

Végre egy magyar intézmény (a Somogyi Károly Könyvtár Szegeden), mely nem rest megemlékezni a 100 éve született Orson Wellesről és Ingrid Bergmanról! Wellesre mi is nagy erőkkel rákészültünk: kifaggattuk Peter Bogdanovich filmrendezőt, Simon Callow Welles-kutató színészt és Peter Biskind újságírót.

Részlet a Bogdanovich-interjúból:

false

Magyar Narancs: Még egy soha el nem készült film: The Other Side of the Wind, Orson Welles rendezése. Ezt legalább elkezdték forgatni. Szerepel is benne. Mit játszik?

Peter Bogdanovich: Két kis szerepem is volt benne. A forgatás első néhány évében egy megrögzött filmrajongót alakítottam, aki úgy beszél, mit Jerry Lewis. Nagyszerű Jerry Lewis-imitátor voltam ugyanis. Néhány év elteltével beugrottam még egy kis szerepre – John Hustonnal volt néhány jelenetem. Megállás nélkül ugrattak, de egy percig sem bántam. Ha az embert John Huston és Orson Welles ugratja tandemben, az azért nem olyan rossz.

Részlet a Simon Callow-interjúból:

magyarnarancs.hu: Welles már jóval azelőtt elhíresült, hogy megrendezte volna az Aranypolgárt. A Világok harca rádiós feldolgozásával komoly pánikot okozott Amerika-szerte; sokan valóban elhitték, hogy itt a vég, és elkészültek a biztos halálra. Amikor kiderült, hogy nincs földönkívüli-invázió, csupán egy rádiójátékról van szó, nem akarták meglincselni a művészt?

false

Simon Callow: Hát, nehezen bocsátottak meg, az biztos. Megpróbálták beperelni Wellest és a rádiót. Legalábbis ezzel fenyegetőztek. Senki sem kedveli, ha bolondot csinálnak belőle, és a hallgatóság nagy része úgy érezte, épp ez történt vele. De fontos tudni, hogy sem Wellesnek, sem a program többi résztvevőjének nem állt szándékában átverni az embereket. Ez nem egy előre megfontolt szándékkal végrehajtott hoax volt, pusztán egy véletlen. Welles produkciójával egy időben a rivális csatornán a híres hasbeszélő, Edgar Bergen (a színésznő, Candice Bergen édesapja – a szerk.) műsora ment, a show egy pontján azonban – egy felettébb unalmas énekes műsorszám alatt – sokan átkapcsoltak a Világok harcára. Ha az elejétől hallgatják, pontosan tudták volna, hogy rádiójátékról van szó. De mivel a közepe felé kapcsolódtak be, élő közvetítésnek vélték a hallottakat, és sokan valóban azt hitték, hogy itt a vég, jönnek a marslakók.

false

És részlet a Peter Biskinddel folytatott beszélgetésből:

magyarnarancs.hu: Politikailag Welles hova húzott?

Peter Biskind: Mindig is balos volt. Ha élne, Obamára szavazott volna. Két alkalommal is komolyan fontolgatta, hogy a demokraták színeiben elindul a szenátorválasztáson.

Neked ajánljuk