Ottlik-emlékezés: 10 000 lélek, 100 év, 1 iskola

  • 2012. május 1.

Snoblesse

Lesz sok bébézés és petározás – a Hajnali háztetők ünnepi díszkiadásával és beszélgetéssel emlékeznek Ottlikra.


„Az Iskola segített a tájékozódásban. Olyan praktikus apróságokat lehetett innen megtudni például, hogy nem attól kell félni, aki kiabál. Hirtelen az ember – hála Ottliknak – felnőttebb lett. Igen, Ottlik feltétlenül hitt abban, hogy ami mélyen belül van, az érinthetetlen. Haza a magasban, ő is így képzelte.” Az idézet, mely Esterházy Pétertől, Ottlik Géza leghíresebb földi rajongójától származik (a Narancsnak adott teljes interjú itt olvasható), egyebek mellett arra a kérdésre is válasz, mely a Rózsavölgyi Szalon Ottlik-emlékezésének egyik központi témája. Mert mit is jelent ma Ottlik Géza? És mennyire aktuális ma a 100 éve született szerző? A Hajnali háztetők ünnepi újrakiadásának bemutatóján ilyen és még ilyenebb kérdésekre keresi a választ Fenyő D. György magyartanár, György Péter esztéta és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője.

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?