„A pillanatban lenni” - Lajkó Félix hegedűs

  • rés a présen
  • 2017. február 10.

Snoblesse

Cziffra Fesztivál február 21-től 26-ig.

rés a présen: Van személyes élményed Cziffra Györgyről?

Lajkó Félix: Gyerekkoromban szerettem volna zongorázni, de a szüleim nem engedték. Velünk szemben lakott egy zongorázni tanuló barátom, Gál Zoli. Az édesanyjának volt két Cziffra-kazettája, és amikor berakták a magnóba, mindig áthallatszott a zene. Nagyon szerettem hallgatni. Ha a zongoramuzsika jut eszembe, mindig Cziffra neve ugrik be. Illetve, amikor Cziffra felvételeit hallgatom, például a Tánc című lemezt, a gyerekkorom köszön vissza.

rap: Hogyan kerültél kapcsolatba a Cziffra Fesztivállal?

LF: Balázs Jánossal személyes barátság fűz össze, először Kínában találkoztunk. Aztán elkészült a közös lemez is, a Jelszó, és több improvizációs koncertet játszottunk itthon és külföldön. Amikor tavaly megalapította Jancsi a Cziffra Fesztivált, elhívott a gálakoncertre, ahol szólóban muzsikáltam, idén pedig ketten játszunk egy koncertet. A Cziffra Fesztivál hiánypótló; nagyon inspiráló a részt vevő művészeknek Cziffra öröksége.

false

 

Fotó: Dudás Szabolcs

rap: Idén február 21. és 26. között lesz a Cziffra Fesztivál. Mit emelnél ki a programból?

LF: Jön a török származású sztárzongorista, Fazil Say, rá nagyon kíváncsi vagyok, sok jót hallottam róla, és fellép a csellista Mischa Maisky is a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Cziffra György emlékére Takler András palackozott egy cuvée-t, amit a Szamos-féle fesztiválszelettel együtt is meg lehet kóstolni.

rap: Téged mikor hallhatunk?

LF: Február 22-én a MOMKult színháztermében lépünk fel Balázs Jánossal együtt. Biztos játszani fogunk a közös lemezről, és lesznek olyan szabad imp­rovizációk, amiket még sosem hallhatott a közönség. A koncert címe is egyébként Improvizáció, ami magyarul rögtönzést jelent, ennek megfelelően pontosan mi sem tudjuk, mi lesz. A koncert előtt dr. Freund Tamás agykutató fog beszélni arról, hogyan működik az agyban az improvizáció. Kíváncsi vagyok, mit mond, mert számomra ez ösztönös dolog.

rap: Neked mit jelent az improvizáció?

LF: A pillanatban lenni. Rögtönzés, ami ott helyben születik; nekem ez a valódi zene. Ha többen teszik ezt egyszerre, fontos, hogy a jó improvizáció sosem versengés, hanem együtt muzsikálás, együtt lélegzés. Ha úgy alakul, hogy játék közben „elmegyünk” egymás mellett, nem a másikra való licitálás miatt történik, inkább csak hagyjuk, hadd érvényesítse egy-egy pillanatban a másik a zenei elképzeléseit. Mindehhez rendkívüli érzékenység és odafigyelés szükséges.

rap: Mit csináltál az évad előző részében?

LF: Az elmúlt időszakban sok koncertet adtunk a folktriómmal, a Most jöttem című lemez anyagával turnéztunk, illetve az Óperentziával is jó pár estét játszottunk. Megjelent a Tintér Gabival közös gyereklemezem, a Neked. Bartos Erika gyerekversei adják a szöveget, én írtam a zenét, de ahogy a versek, úgy a lemez sem csak gyerekeknek szól.

rap: Mire készülsz?

LF: Még a Cziffra Fesztivál előtt, február 14-én lesz szimfonikus koncertem a Müpában, amit Szerenád névre kereszteltünk. Dolgozom több új lemezen, többek között az Óperentziával, egy új szimfonikus album is készülőben van, és a triómmal is szeretnénk egy közös albumot.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.