„A pillanatban lenni” - Lajkó Félix hegedűs

  • rés a présen
  • 2017. február 10.

Snoblesse

Cziffra Fesztivál február 21-től 26-ig.

rés a présen: Van személyes élményed Cziffra Györgyről?

Lajkó Félix: Gyerekkoromban szerettem volna zongorázni, de a szüleim nem engedték. Velünk szemben lakott egy zongorázni tanuló barátom, Gál Zoli. Az édesanyjának volt két Cziffra-kazettája, és amikor berakták a magnóba, mindig áthallatszott a zene. Nagyon szerettem hallgatni. Ha a zongoramuzsika jut eszembe, mindig Cziffra neve ugrik be. Illetve, amikor Cziffra felvételeit hallgatom, például a Tánc című lemezt, a gyerekkorom köszön vissza.

rap: Hogyan kerültél kapcsolatba a Cziffra Fesztivállal?

LF: Balázs Jánossal személyes barátság fűz össze, először Kínában találkoztunk. Aztán elkészült a közös lemez is, a Jelszó, és több improvizációs koncertet játszottunk itthon és külföldön. Amikor tavaly megalapította Jancsi a Cziffra Fesztivált, elhívott a gálakoncertre, ahol szólóban muzsikáltam, idén pedig ketten játszunk egy koncertet. A Cziffra Fesztivál hiánypótló; nagyon inspiráló a részt vevő művészeknek Cziffra öröksége.

false

 

Fotó: Dudás Szabolcs

rap: Idén február 21. és 26. között lesz a Cziffra Fesztivál. Mit emelnél ki a programból?

LF: Jön a török származású sztárzongorista, Fazil Say, rá nagyon kíváncsi vagyok, sok jót hallottam róla, és fellép a csellista Mischa Maisky is a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Cziffra György emlékére Takler András palackozott egy cuvée-t, amit a Szamos-féle fesztiválszelettel együtt is meg lehet kóstolni.

rap: Téged mikor hallhatunk?

LF: Február 22-én a MOMKult színháztermében lépünk fel Balázs Jánossal együtt. Biztos játszani fogunk a közös lemezről, és lesznek olyan szabad imp­rovizációk, amiket még sosem hallhatott a közönség. A koncert címe is egyébként Improvizáció, ami magyarul rögtönzést jelent, ennek megfelelően pontosan mi sem tudjuk, mi lesz. A koncert előtt dr. Freund Tamás agykutató fog beszélni arról, hogyan működik az agyban az improvizáció. Kíváncsi vagyok, mit mond, mert számomra ez ösztönös dolog.

rap: Neked mit jelent az improvizáció?

LF: A pillanatban lenni. Rögtönzés, ami ott helyben születik; nekem ez a valódi zene. Ha többen teszik ezt egyszerre, fontos, hogy a jó improvizáció sosem versengés, hanem együtt muzsikálás, együtt lélegzés. Ha úgy alakul, hogy játék közben „elmegyünk” egymás mellett, nem a másikra való licitálás miatt történik, inkább csak hagyjuk, hadd érvényesítse egy-egy pillanatban a másik a zenei elképzeléseit. Mindehhez rendkívüli érzékenység és odafigyelés szükséges.

rap: Mit csináltál az évad előző részében?

LF: Az elmúlt időszakban sok koncertet adtunk a folktriómmal, a Most jöttem című lemez anyagával turnéztunk, illetve az Óperentziával is jó pár estét játszottunk. Megjelent a Tintér Gabival közös gyereklemezem, a Neked. Bartos Erika gyerekversei adják a szöveget, én írtam a zenét, de ahogy a versek, úgy a lemez sem csak gyerekeknek szól.

rap: Mire készülsz?

LF: Még a Cziffra Fesztivál előtt, február 14-én lesz szimfonikus koncertem a Müpában, amit Szerenád névre kereszteltünk. Dolgozom több új lemezen, többek között az Óperentziával, egy új szimfonikus album is készülőben van, és a triómmal is szeretnénk egy közös albumot.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?